Boom 3: Slitstarkt och vattentåligt ljud
UE har uppdaterat sin Boom-serie med portabla Bluetooth-högtalare. De nya modellerna är vattentäta och har fått flera nya finesser.
UE släppte nya versioner av den mobila högtalaren Boom under IFA-mässan i somras, i form av Boom 3 och den större varianten Megaboom 3. I korthet bjuds vi på partyljud som är både vattentåligt, hållbart och har bra batteritid. Boom 3 kostar cirka 1 500 kronor, och Megaboom 3 cirka 2 000 kronor.
UE Boom 3 och Megaboom 3
Smidiga högtalare som kan följa med i stort sett överallt. Perfekta för stranden, badhuset och överallt utomhus. Ljudet kunde dock vara ännu bättre, men särskilt Megaboom kan trycka på ordentligt vid poolpartyt.
Positivt
+ Bra form, lätta att bära omkring på
+ Rimlig batteritid på 16–20 timmar
+ Vattentåliga
Negativt
– Använder Micro-USB för laddning
– Ljudet saknar detaljrikedom
– Jämförelsevis ganska dyra
Vad är nytt?
Jämfört med UE:s tidigare modeller av Boom har vi fått ny design, som är mer stilren men annars inte sticker ut så mycket. Högtalarna finns i fyra olika färger, nämligen rött, blått, svart och lila. Jämfört med konkurrenten JBL:s portabla högtalare Clip, Flip och Pulse är UE:s design betydligt mer sober, rentav diskret. Men vissa skulle också säga lite tråkigare, för här finns inga starka kulörer av mintgrön, inga kamouflagemönster och inget blinkande diskoljus. Det här är dock ett plus i min bok – jag vill att högtalare ska stå för musiken, och i övrigt inte stjäla uppmärksamheten.
Boom-serien har också blivit mer vattentålig, och kan nu stoltsera med kapselklassningen IP67 vilket innebär att den är damm- och vattentät och klarar att sänkas ned åtminstone en meter i vattnet. Högtalarna har också utrustats med en liten ögla för att hänga upp de på krokar och annat. Här saknar jag däremot den kraftigare karbinhaken på JBL Clip 3.
Bluetooth-anslutningen har fått bättre räckvidd sedan sist, och räcker nu dryga 40 meter, och UE:s paradnummer finns givetvis kvar, nämligen möjligheten att koppla ihop flera högtalare till ett enda partaj.
Roligaste nya funktionen är dock en stor knapp på ovansidan, som äntligen gör det möjligt att kontrollera musiken som spelas lite bättre direkt på högtalaren. Det går såklart att pausa och byta låt, men genom att hålla nere knappen två sekunder kan den börja spela någon av fyra förvalda spellistor från Apple Music eller Deezer. Ännu inget stöd för Spotify dessvärre.
Fortfarande micro-USB, varför?
Batteritiden är fullt rimliga upp till 16 timmar för vanliga Boom 3 och upp till 20 timmar för Megaboom 3. Laddningskontakten huserar nu dold bakom en liten gummiflärp, och det skyddar både mot vatten och gör att högtalaren nu kan stå upprätt även när den laddar. Det är trevligt.
Det är däremot inte lika trevligt att UE inte uppgraderat micro-USB-kontakten till USB Type-C, något som snabbt blir allt vanligare på marknaden. Att 2018 släppa en produkt som laddar med micro-USB ger ögonblickligen ett minus i min bok, om jag aldrig mer behövde se den irriterande kontakten vore jag lycklig.
Hur bra låter det?
Det viktigaste när det gäller högtalare är givetvis ljudet, och båda Boom-högtalarna låter... helt okej. Det låter inte sämre än motsvarande högtalare i samma klass och storlek, men det finns heller ingenting som direkt imponerar eller golvar en. Det saknas en del detaljrikedom i både diskant och mellanregister, men volymen är det inget fel på och basen är överlag framträdande. Detta gäller särskilt den större Megaboom 3 som kan kräma på riktigt duktigt.
Men den som i första hand är ute efter förstklassigt ljud bör söka sig till en större storlek (och högre prisklass!). Sonos One och Apple Homepod låter både överlägset, men då är det såklart inte fråga om portabelt ljud längre. Överlag duger Boom och Megaboom gott och väl till trädgårdsfesten, campingresan eller solsemestern utan att besvikelsen infinner sig.