Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Vi testar nya Tile med utbytbara batterier

I Tiles senaste Bluetooth-hittare kan du byta batterierna i själv och nu finns också prenumerationstjänsten Tile Premium som ger fördelar till den som kan tänka sig att betala. Ida har testat nya Tile Pro och Mate.

Läs mer: Ida håller koll med Tile Pro Style och Sport När amerikanska Tile nu är tillbaka med ny hårdvara har de löst tidigare generationers främsta brist. I deras nya hittare går det att byta batteri! Jag har testat Tile Pro och Tile Mate under en period.

Det är ett år sedan jag testade föregångarna Tile Pro Style och Sport. Jag kan meddela att batterierna i dem fortfarande fungerar utmärkt, men när de väl tar slut var Tiles tidigare alternativ att låta mig köpa nya enheter till ett rabatterat pris.

Nu har de tänkt om. Tile Pro och Tile Mate kan jag själv byta batteri i och vill jag inte behöva fundera på det alls kan jag prenumerera på Tile Premium, en ny tjänst som bland annat automatiskt skickar ut nya batterier till mig utan extra kostnad när det börjar bli dags att byta. Batteritiden är fortfarande garanterat minst ett år innan det är dags att byta knappcellsbatteriet inuti.

Nya Tile Pro kostar omkring 347 kronor via Tiles egen webbplats medan Mate kostar omkring 230 kronor. Det går också att köpa fler-pack med rabatt. De nya hittarna ska också finnas hos större återförsäljare här i Sverige från och med början av oktober.

Tile Pro och Mate – längre räckvidd och högre ljud

Om vi för en stund fokuserar på de nya hittarna så är nyheterna förutom möjligheten att själv byta batteri att räckvidden blivit bättre. Tile Pro kan hittas upp till 90 meter bort och Tile Mate upp till 45 meter bort.

En annan förbättring är ljudvolymen. Tile Pro har dubbelt så hög volym som Mate och Tile Mate låter något högre den också.

Rent designmässigt är Tile Pro tåligare, större och tyngre. Prislappen blir därmed högre som vi redan varit inne på.

Tile Premium ger nya funktioner som automatiskt batteribyte

Den nya prenumerationstjänsten Tile Premium ger användaren sex funktioner.

Premium-funktioner

  • Gratis batteribyte – prenumeranter kan automatiskt få hem nya batterier till ett obegränsat antal Tile-enheter kopplade till sitt konto

  • Smarta notiser – få notiser från appen när du är på väg att gå ifrån något viktigt. Till att börja med en beta-funktion.

  • Obegränsad delning – prenumeranter kan dela sina Tile-enheter med ett obegränsat antal personer.

  • Positionshistorik – se upp till 30 dagars historik över var dina Tile-enheter varit.

  • Utökad garanti – Tile Mate och Pro-enheter täcks av tre års garanti

  • Premium kundservice – utöver vanliga mejl- och chattmöjligheter kan prenumeranter ringa till supporten för Tile och också skicka meddelanden direkt via appen.

Att dela din hittare med ett obegränsat antal personer kan vara intressant i företags- eller skolmiljö är Bluetooth-hittare kan vara praktiska. Men också hemma där hela familjen kanske vill kunna se var fjärrkontrollen till tv:n är. Utan prenumerationen kan du dela din Tile med en annan person.

Tile Premium kostar 35 euro, motsvarande 360 kronor, om du betalar per år eller 3,49 euro per månad, vilket motsvarar 36 kronor. Nya prenumeranter erbjuds en gratis testmånad för att kunna utvärdera tjänsten. Prenumerationstjänsten kommer snart också till Android-användare.

Communityt växer

Hjärtat i Tiles verksamhet är användarna. Ju fler användare det finns ute i världen ju större chans för någon enskild användare att få hjälp att återfinna något borttappat eller stulet. För ett år sedan när jag provade Tile fanns det ganska gott om användare i centrala Stockholm – och några hemma kring Sollentuna där jag bor. Men ändå var det jag själv och ingen annan som hittade mina grejer som jag låtsades tappa bort.

Det är fortfarande så att Tile främst är till för att hjälpa dig komma ihåg och hitta grejer du själv förlagt på något "bra" ställe. Om dina saker verkligen kommer bort är det inte garanterat att du får någon hjälp, även om det så klart är värt att prova att be övriga Tile-användare om hjälp.

Sedan förra året har Tiles community växt ytterligare och användarna blivit fler. Det här är bra eftersom varje Tile-app anonymt uppdaterar platsuppgifterna för varje Tile som den kan hitta. Enligt företaget har de sålt fler än tio miljoner hittare och communityt hittar över två miljoner saker varje dag.

Tile satsar också stort på samarbeten. Exempelvis kommer Bose via en mjukvaruuppdatering ge sina Bluetooth-hörlurar Tile-funktionalitet. Det ger ännu fler användare som kan hjälpas åt att hålla reda på varandras prylar.

Köpråd för Tile Pro och Tile Mate

Nu när det äntligen går att byta batterier blir Tiles Bluetooth-hittare mycket mer intressanta. Jag, och flera med mig, tyckte det kändes dumt att köpa grejer som måste bytas ut helt och hållet omkring ett år senare.

Tile Pro är lite snyggare och tåligare och har förstås bäst räckvidd – så det är den du ska slå till på till dina viktigaste saker, medan Mate är lite mer dussin-hittaren du kan använda till kläder, väskor eller vad det nu än kan vara du vill kunna få hjälp att hitta. Tile har också Mate Slim som är tunn nog att gå ned i ett fack i plånboken, men den går det fortfarande inte att byta batteri i.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.