Google presenterar Pixel 3 och Pixel 3 XL

Den ack så väntade tredje generationens Pixel-telefoner är här, och som väntat får den en förbättrad kamera och ska bli den mest hjälpsamma telefonen hittills.

Ingen person i hela världen är väl förvånad över att Google under kvällens event presenterat mobiltelefonen Pixel 3, tillsammans med den större modellen Pixel 3 XL. Den mesta av informationen hade ju läckt ut på förhand, men Google fick nu ändå tillfälle att rama in sin nya mobil och berätta hur de har tänkt sig kring den nya hårdvaran.

Google säger att Pixel 3 är byggd för ett "liv i rörelse", och att den både är den bästa kameran i världen och den mest hjälpfulla telefonen, tack vare en förbättrad version av Google Assistant.

Utseendemässigt tar Google inspiration från andra flaggskeppsmobiler det gångna året, vilket innebär heltäckande OLED-bildskärmar. Anmärkningsvärt är att det bara är den större modellen XL som får en flärp på ovansidan av sin 6,3-tumsskärm. Den vanliga Pixel 3 har istället en skärmkant som löper längs telefonens ovan- och nedansida enligt den gamla skolan. Vanliga Pixel 3 har en skärmstorlek på 5,5 tum. Bildskärmarna har alltså blivit större jämfört med Pixel 2.

Det är lika bra att säga det med en gång – Sverige får inte någon officiell lansering av Pixel 3. Däremot kommer telefonen att släppas i några nya länder, nämligen Frankrike, Irland, Taiwan och Japan. Priserna ligger också lite högre än tidigare, så de som hoppats på en billigare lur blir också besvikna. Pixel 3 med 64 gigabyte lagringsutrymme kostar 799 dollar och för den som vill ha 128 gigabyte går priset upp till 899 dollar. XL-modellen går loss på 899 dollar för 64 gigabyte och 999 dollar för 128 gigabyte. Men då ingår också 6 månaders medlemskap i musiktjänsten Youtube Music.

De tekniska specifikationerna överraskar inte heller. Här finns en processor i form av Snapdragon 845, 4 gigabyte primärminne och Bluetooth 5. Google har också inkluderat sin säkerhetskrets TItan M som ska ge utökat skydd för inloggningsuppgifter och appdata genom säker kryptering.

Bättre kamera

Pixel 2 har fått mycket beröm för sin kamera, och nu vill Google sätta ribban ännu högre. Google kombinerar sin expertis inom AI med mjukvara och hårdvara för en imponerande helhetslösning. Vid en första anblick verkar det dock inte vara mycket som skiljer – fortfarande återfinns bara en kamera på baksidan, med upplösningen 12,2 megapixel.

Vad gäller kameramjukvaran har det däremot tillkommit en del funktioner. Pixel 3 tar precis som sin föregångare ett antal bilder i snabb följd och kombinerar dem till en enda bild med bra exponering. Enligt Google är deras lösning "generationer" före sina konkurrenter. Det ska vi låta vara osagt, men snygga bilder verkar det onekligen bli. Det här innebär också att misslyckade fotoögonblick kanske går att rädda, genom att det går att välja en tidigare exponering. Den här funktionen kallas Top Shot, och föreslår automatiskt den bästa bilden från urvalet. De smarta algoritmerna sorterar också bort misslyckade bilder där någon rör sig hastigt, blundar eller nyser.

En annan ny funktion är Night Sight, som ska avhjälpa fotografier tagna i skumrask med hjälp av maskinlärning. Pixel 3 kan också ta automatiskt självporträtt när kameran identifierar ett leende, utan att du behöver trycka på knappen. Telefonen bjuder också på ett vidvinkel-läge för självporträtt, som möjliggörs tack vare att kameran på framsidan får sällskap av en andra kameralins. Pixel 3 är eventuellt därmed den enda moderna flaggskeppsmobilen på marknaden som erbjuder flera kameror på framsidan än på baksidan.

Äntligen trådlös laddning

Pixel 3 kommer också att få den förbättrade versionen av Google Assistant som Google förhandsvisade i våras under konferensen I/O. Det innebär – teoretiskt – att Google Assistant kan ringa för att boka bord på en restaurang och andra möten utan att du behöver vara inblandad. Assistant kan också avvisa telefonförsäljare.

Pixel 3 får också stöd för trådlös laddning, och Google visar stolt upp den nya trådlösa laddaren Pixel Stand som kan ladda telefonen snabbt, även om telefonen har ett skal på sig. Men laddaren försätter också Pixel 3 i ett särskilt läge den blir en miniversion av Google Home, med information som kan visas på skärmen och svara på röstkommandon. När Pixel 3 står i stället kan den också agera digital fotoram och visa bilder på nära och kära. Pixel Stand kostar 79 dollar, dryga 700 kronor.

Sammanfattningsvis bjuder Pixel 3 på ett antal förbättringar jämfört med föregångaren Pixel 2, men ingenting som får någon att trilla av stolen. Google verkar dessutom envisas med att ha en mycket restriktiv utrullning på nya marknader. Men det verkar vara en trevlig mobil för alla som gillar fotografering eller bara Google rena version av Android, och den kommer säkert privatimporteras minst lika mycket som Pixel 2.

Kommentarer
18 svar

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.

Trots att vi inte officiellt kan köpa HomePod mini i Sverige är det en ganska populär produkt bland de största fansen, nu kommer den i fler färger.

M1 Pro och M1 Max är här och mer kraftfulla än någonsin och dessutom kommer de sitta i senaste generationen av MacBook Pro.