Pixel Slate är Googles ständigt uppdaterade surfplatta

Den ryktade plattan med Chrome OS visade sig stämma, och likt rykten angav blir den en konkurrent till Ipad Pro och Microsoft Surface.

Google inledde presentationen av Pixel Slate med att berätta om vilka framsteg som gjorts med Chrome OS, operativsystemet som används här. Ett framsteg som lyftes fram var att operativsystemet nu stöder appar från Android-plattformen, vilket undanröjer begränsningen med app-utbudet som gäckat både Chrome OS och Microsofts Windows 10-plattform.

En suverän skärmupplevelse

Ett annat område som lyftes fram var hur bra innehåll ser ut på skärmen. Skärmen är 12,3 tum stor och skryter med upplösningen 3 000 x 2 000 pixel, och panelen bygger på en specialutvecklad skärmteknik som kan aktivera pixlarna betydligt snabbare än konventionella skärmar. Detta ska också vara mer energieffektivt än traditionella skärmar. Innehållsskapare presenterades som hyllade hur korrekta färger skärmen kan visa.

Processorn kommer från Intel och kan vara allt från en klenare men mer energieffektiv Celeron-processor i de enklare konfigurationerna till Core M3 och Core M5 i mellansegmentet till en rejäl Core i7 i värstingkonfigurationen. Primärminnet går från 4 gigabyte till 16 gigabyte, och den interna SSD-lagringen går från 32 till 256 gigabyte. batteriet ska vara stort nog för att ge 10 timmars batteritid, men om detta gäller samtliga konfigurationer återstår att se. Pixel Slate väger 700 gram, men då är inte tangentbordet inräknat.

Högtalarna placeras på enhetens framsida, och ska erbjuda fylligt ljud då det skickas rakt mot dig istället för ut mot olika delar av rummet. Den som köper en Pixel Slate får också tre månaders medlemskap i Youtube TV så att du kan njuta av skärmen och högtalarna.

De främre selfie-kameran har en vidvinkel-lins som gör att du kan få med flera personer i bilden, och pixlarna ska vara så pass stora att de kan släppa igenom mer ljus.

App-stöd från flera plattformar

Utöver Chrome OS- och Android-appar ska det även gå att köra Linux-appar på Pixel Slate. Antivirus-mjukvara finns inbyggt i systemet och jobbar alltid i bakgrunden utan att du märker av den. Du kan låsa upp enheten via en fingeravtrycksläsare som kallas Pixel Imprint på enhetens övre sida. Precis som med Pixel 3-telefonerna har Pixel Slate utrustats med säkerhetskretsen Titan M som krypterar innehållet på plattan och ser till att dina lösenord hålls starka.

Systemet hålls också modernt genom att det alltid uppdateras i bakgrunden så fort nya versioner finns tillgängliga. Här kan vi alltså se fördelen med att använda Chrome OS istället för Android, där många surfplattor får vänta länge på att senaste versionen av Android ska bli tillgänglig, om den över huvud taget görs tillgänglig.

Systemet använder den fullständiga Chrome-webbläsaren för skrivbordssystem, vilket innebär att den inte har begränsningar som den mobila versionen dras med. Google Assistent ska vara tätt integrerat i systemet och kan hjälpa dig snabbt genom den dedikerade assistent-knappen som befinner sig på enhetens tangentbord.

Som rykten antydde finns det alltså även ett tangentbord vid namn Pixel Slate Keyboard. Det ska vara fullstorlek, är bakgrundsbelyst, har "klickigt" anslag och ska enligt Google vara en dröm att skriva på. Det agerar också skyddande skal när du fäller ihop plattan och tangentbordet. Den dedikerade assistent-knappen aktiverar logiskt nog Google Assistent oavsett var du befinner dig i systemet.

Pennan som kan köpas till är faktiskt densamma som kunnat köpas till Pixelbook-datorerna tidigare, och logiskt nog heter den också Pixelbook Pen. Pennan ska kunna användas för att när som helst börja rita på skärmen, och funktionen aktiveras helt enkelt genom att trycka på en knapp på pennans sida. Som exempel på hur stödet för pennan och plattan kommer vara hos tredjepart nämndes Adobe som kommer stöda pennan för att bland annat signera dokument i Acrobat-apparna, men gissningsvis kommer även stöd tillkomma för företagets grafikrelaterade appar.

Inget Sverige den här gången heller

Google Pixel Slate kommer kosta 599 dollar och tangentbordstillbehöret kommer kosta 199 dollar. Lanseringen sker senare i år i USA, Kanada och Storbritannien. Inget Sverige den här gången heller alltså.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.

Trots att vi inte officiellt kan köpa HomePod mini i Sverige är det en ganska populär produkt bland de största fansen, nu kommer den i fler färger.

M1 Pro och M1 Max är här och mer kraftfulla än någonsin och dessutom kommer de sitta i senaste generationen av MacBook Pro.