Apples tv-program kan bli gratis för Apple-användare

En ny rapport om Apples satsning på eget tv-material pekar mot att programmen kan erbjudas gratis till alla som har en Apple-enhet.

Det har länge gått rykten om att Apple arbetar på en egen strömmande tv-tjänst, och att företaget lägger stora pengar på att skapa egna tv-program är ingen hemlighet. Just nu är över ett dussin projekt på gång, eller i startgroparna, och det handlar om allt från påkostad science fiction till pratshower och dramaserier.

Vad vi inte vetat är hur Apple tänkt ta betalt för sina program, och en vanlig gissning har varit att materialet kommer att erbjudas tillsammans med musiktjänsten Apple Music, möjligtvis för en extra slant. Enligt nyhetskanalen CNBC kommer Apple istället att erbjuda sitt egenproducerade material helt gratis till alla som har en Apple-enhet som en Iphone, Ipad eller Apple TV.

Programmen kommer helt enkelt att finnas i den inbyggda tv-appen, precis som musikprogrammet Carpool Karaoke redan gör. Den serien låg först under Apple Music, men flyttade snart in i tv-appen och blev allmänt tillgänglig för Apple-användare.

Andra tjänster inbakade

Enligt rapporten kommer Apples strömmande tjänst också innehålla ett paket med videotjänster från exempelvis HBO och Starz. Detta skulle låta användare få tillgång till dessa tjänster genom tv-appen istället för att behöva ladda ned och logga in på flera olika appar. I utlandet har Amazon en liknande lösning på plats i form av Amazon Prime Video Channels.

Denna lösning skulle rimligtvis kosta pengar, och är knappast något vi kan räkna med att få se i Sverige, åtminstone inte från början. Men om Apple ger bort sina egna program gratis kanske det är tillräckligt för många användare. Enligt rapporten hoppas Apple på att få till några riktigt framgångsrika serier som kan utgöra grunden för en framtida betaltjänst liknande Netflix.

I skrivande stund har andra säsongen av Carpool Karaoke precis påbörjats, och det kanske inte är en tillräcklig grund för att bygga ett eget Netflix på. Men det är som sagt många fler program på gång från Apple.

Inget sex och våld

Apple verkar dock inte vilja gå den barnförbjudna vägen utan satsar enligt en tidigare rapport på trygg och bred familjeunderhållning. Om dessa rykten stämmer blir det alltså inte något sex och våld i Apples egna serier, och det kanske är lättare att förstå om nu programmen kommer att bli allmänt tillgängliga för Apples användare.

Med tanke på den digra listan av program som Apple verkar jobba på är det ändå svårt att tänka sig att inga av dessa ska innehålla våld, med tanke på att flera handlar om mordutredningar och andra otäcka saker.

Källa: CNBC

Kommentarer
5 svar

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.