Kom igång med Google Home
Nu säljs Google Home officiellt i Sverige, och högtalaren pratar svenska. Kom igång med Googles smarta assistent med 99:s guide.
Installera och konfigurera
Att starta Google Home är inga konstigheter. Det är bara att packa upp den, välja en bra plats i din bostad och sen ansluta den till strömuttaget. Alla inställningar görs sedan via mobilappen som också heter Google Home och finns för både Android och IOS.
För att kunna göra någonting alls måste Google Home ansluta till ditt Wifi-nätverk, och dessutom kopplas till ditt Google-konto.
I appen finns en myriad av inställningar att göra, och det är lätt att bli lite förvirrad för upplägget är inte supertydligt. Ta gärna en liten stund och bläddra runt bland menyerna och alternativen.
Det som gör allting lite förvirrande är att det finns två helt olika sidor som heter Inställningar respektive Enhetsinställningar. Båda aktiveras genom att trycka på kugghjulet uppe i högra hörnet, men från olika startsidor. Som om det inte vore nog har den sistnämnda också en extra meny som heter Fler inställningar. Där finns det i sin tur en del val som också hittas på annat ställe i appen. Förvirrad? Det är inte så konstigt – Google Home-appen kan vara det mest usla försök till användarvänlighet som någonsin har producerats.
I princip är väl tanken att den ena menyn (Enhetsinställningar) hanterar det som själva enheten gör, så som Wifi-uppkoppling, volymnivå, startljud och så vidare, och den andra inställnings-menyn hanterar tjänsterna och det du kan göra med enheten, olika rum som du skapat till ditt smarta hem och så vidare. Men det är inte alltid lätt att veta vad som är vad, och även om du precis varit vid en inställning kan du behöva bläddra en del för att hitta tillbaka. Gör om, gör rätt, Google!
Koppla din musik till Google Home
En av de första sakerna du vill göra är förmodligen att koppla Google Home till din strömmande musiktjänst. Har du Apple Music är du illa ute, för den stöds inte men både Spotify, Google Play Music och Youtube Music kan integreras med högtalaren. Sen kan Google Home spela upp dina favoritlåtar och spellistor när du ber om dem. Smidigt va?
Högtalaren i Google Home är kanske inte mycket att skriva hem om, men den duger gott som köksradio. Har du kraftigare utrustning hemma kan Google Home komma åt den via en Chromecast Audio. Det går också att parkoppla till en högtalare via Bluetooth. För att göra det sistnämnda väljer du Inställningar > Standardhögtalare.
Lägg till nyheter
Nästa sak att ställa in är nyheter. Här finns ett stort antal utländska nyhetstjänster att välja på, men numera också en rad svenska som du kan prenumerera på. Exempelvis Ekot, Dagens Industri och Omni har sina nyhetssändingar integrerade med Google Home.
Tips! Skapa din egen morgonrutin som aktiveras genom att du säger "Hej Google, godmorgon" till din enhet. Då berättar Google Home om dagens väder, hur din kalender ser ut och avrundar med lite nyheter.
Tyvärr har Google Home på svenska inte stöd för kollektivtrafik ännu, så den kan inte berätta hur du ska ta dig till jobbet.
Inställningar > Fler inställningar > Assistent > Min dag
Koppla ihop fler smarta hemmet-prylar
Google Home kanske inte har samma massiva stöd för smarta prylar som konkurrenten Amazon Echo, men det finns ändå en försvarlig mängd tillbehör och tjänster som fungerar. Beroende på vad du själv har i ditt smarta hem är det bara att koppla dessa i appen, och styra med rösten.
Till exempel kan Google Home styra en Chromecast som är ansluten till tv:n. Då kan du exempelvis starta tv-serien The Crown på Netflix bara genom att säga:
"Hej Google, starta The Crown från Netflix på min Chromecast"
En annan praktisk sak Google Home kan hjälpa dig med är dina smarta lampor, av vilka de vanligaste kanske är Philips Hue. När du lägger till dessa i i Google Home-appen måste du länka Phlips Hue-hubben till ditt konto, men det är bara att följa instruktionerna för detta.
På liknande sätt kan du också koppla flera andra smarta hemmet-prylar till din Google Home, som exempelvis Nest, IFTTT, Honeywell och Smartthings.
Fler kommandon att prova
"Hej Google, testar testar"
"Hej Google, berätta en historia"
"Hej Google, jag har tråkigt"
"Hej Google, vad blir det för väder imorgon?"
"Hej Google, underhåll mig"
"Hej Google, berätta ett fakta"
"Hej Google, Beatbox"
"Hej Google, vad är ditt uppdrag?"
"Hej Google, underhåll mig"
"Hej Google, hjälp"
Begränsningar på svenska
Google Home är relativt kapabel på svenska, men det finns en del färdigheter assistenten ännu inte klarar av. Google Home kan till exempel inte sjunga på svensk, och är inte så bra på att identifiera låttexter. Dessutom finns inte stöd för kollektivtrafik på svenska – trots att det finns stöd för svensk kollektivtrafik på engelska.
En fin sak med Google Home är dock att mjukvaran ständigt uppdateras och förbättras, så om några månader kommer assistenten säkert klara av saker den inte kan idag.
Har du hunnit införskaffa en Google Home, och vad använder du den till? Berätta gärna, och dela med dig av dina bästa kommandon!