Oneplus bekräftar 5G-telefon under 2019

Bolaget ser ut att bli först med nästa generations mobila nätverk, och detta bygger sannolikt på Qualcomms nyligen presenterade förbättrade 5G-teknik.

Det är inte långt kvar tills Oneplus presentation av nästa flaggskeppstelefon Oneplus 6T, som går av stapeln den 29 oktober. Detta hindrar dock inte företaget från att redan nu diskutera vad som finns på horisonten, och en av företagets grundare Carl Pei har nyligen bekräftat att Oneplus blir ett av de första företagen som släpper en 5G-utrustad telefon nästa år.
Läs också: Oneplus kan satsa på 5G nästa år
Oneplus andra grundare, Pete Lau, har påstått detta tidigare under mobilmässan Mobile World Congress i Shanghai, men nu bekräftar Carl Pei samma sak under kretstillverkaren Qualcomms årliga teknikkonferens Qualcomm Summit.

Här avslöjlas att Oneplus ska släppa en 5G-utrustad telefon under 2019, men om detta avser vårens Oneplus 7 eller höstens Oneplus 7T nämndes inte. Qualcomm meddelade under konferensen att två stora telefontillverkare ska släppa 5G-utrustade telefoner nästa år, där Oneplus då alltså är en av dessa.

Nästa generations mobila nätverk innefattar ett flertal olika tekniker, däribland förbättrade 4G-tekniker som LTE Advanced. Men tekniken som på riktigt är nästa generations mobila teknik kallas mmWave, en teknik där ett spektrum av radiovågor mellan mikrovågor och infraröda frekvenser erbjuder extremt höga hastigheter och låga latenstider.

Nackdelen med mmWave-tekniken är att radiovågorna i dess höga frekvenser, mellan 30 och 300 gigahertz, täcker betydligt kortare avstånd än vad frekvensbanden för 3G/4G erbjuder. Qualcomm har lyckats krympa antennerna för mmWave-frekvenser med 25 procent, vilket är ett viktigt steg eftersom dagens mobiler redan är fyllda till brädden med antenner och annan teknik som konkurrerar om utrymmet i enheterna.

I Sverige kommer Telia inleda ett pilotprojekt för 5G under 2019, men kommersiella nätverk väntas inte vara i drift förrän 2020 som tidigast. Den som har turen att ingå i detta pilotprojekt kommer alltså kunna använda en Oneplus-telefon nästa år.

Kommentarer
5 svar

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.

Trots att vi inte officiellt kan köpa HomePod mini i Sverige är det en ganska populär produkt bland de största fansen, nu kommer den i fler färger.

M1 Pro och M1 Max är här och mer kraftfulla än någonsin och dessutom kommer de sitta i senaste generationen av MacBook Pro.

Idag håller Apple låda och vi trodde att det bara skulle bli Mac men Apple överraskade med AirPods generation tre.

Ikväll är det dags igen för Apple att hålla låda. Vi har gjort en kort sammanfattning om hur du kan se eventet och vad vi tror att Apple kommer visa upp.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.