Dags för Apple-event klockan 15.00

Nu är det dags för ännu ett Apple-event, och om vi har tur dyker det upp massor av ny rolig hårdvara. Främst tror vi på en ny cool Ipad Pro, men även Mac kan få en stund i rampljuset.

Apples viktigaste produkt är Iphone, och alla andra lanseringar företaget gör förhåller sig till dessa. Iphone släpps alltid i september nuförtiden, förutom eventuella specialvarianter så som Iphone SE och Product Red-versioner.

Ibland kan andra produkter presenteras tillsammans med Iphone i september, men allt som riskerar att ta fokus från telefonerna får flytta på sig. Ibland håller Apple ett mindre event i mars, ibland i oktober. Här finns tillfälle att ge uppmärksamhet åt andra, mindre viktiga, produkter som ändå är en fundamental del av Apples profil, om än inte av Apples profit.

I år höll Apple ett litet event i slutet av mars, men det enda som visades upp där var en ny version av Ipad, den billigare versionen som nu fått stöd för Apple Pencil. Eftersom den till stor del är riktad mot utbildningssektorn var det logiskt att släppa denna på vårkanten, i tid för skolorna att göra sina inköp inför höstterminens start. Utvecklarkonferensen WWDC i juni fokuserade som vanligt på mjukvara och tjänster, och förra månaden fick vi vår beskärda del nya Iphone-modeller.

I eftermiddag är det alltså dags för Apples fjärde livesända keynote under 2018, och det hör knappast till vanligheterna. Anledningen är väl helt enkelt att det är ovanligt många produkter just nu som det är hög tid att uppdatera, och då menar jag inte bara en prestandabump med snabbare processor och mer minne. Huvudrollen på tisdag kommer spelas av Ipad Pro, men jag tror att även Mac kommer få en del utrymme – vilket alltid brukar göra eventen lite nördigare och lite roligare.

Mac lever i skuggan

Det är nu rätt länge sen Apple ordnade ett event enbart för nya Mac-modeller. Marknaden ser helt enkelt inte ut så längre. Dels för att Mac representerar en så liten del av Apples omsättning, men också för att ”pc-datorer” inte befinner sig i en särskilt spännande fas just nu. Prestandan ökar inte särskilt mycket, nya banbrytande funktioner lyser med sin frånvaro, och överlag är det de mobila processorerna och operativsystemen som står för den roliga utvecklingen.

Med det sagt tror jag ändå det är dags för en ordentlig uppstädning hos Apples åldrande Mac-utbud. Om det inte vore fallet kanske de nya Ipad Pro-modellerna hade kunnat visas tidigare i år, tillsammans med deras billigare syskon. Som det är nu hoppas jag – och räknar med – åtminstone två nya Mac-modeller och en rejäl uppdatering av Ipad Pro.

Dags för ny Ipad Pro

Jag älskar min Ipad Pro 10,5 tum och använder den varje dag, tillsammans med Apples fiffiga men fula tangentbordsfodral. Apple Pencil får också följa med, och används ganska flitigt under möten och planeringar, men problemet är att jag glömmer den överallt. Apple har ett dyrt läderfodral med plats för plattan och Apple Pencil, men det går inte att använda tillsammans med Smart Keyboard. Ingen verkar ha kunnat föreställa sig att någon ville använda Ipad både med penna och tangentbord.

En förbättring Apple skulle kunna göra är alltså att helt enkelt designa produkten tillsammans med sina tillbehör. Det innebär ett Smart Keyboard med utrymme att förvara pennan. Och när Apple ändå är på gång – passa på att erbjuda detta tillbehör i någon roligare färg än tråkig smutsgrå. Jag vill ha ett rött eller marinblått tangentbord!

Ipad Pro får ny design

De flesta verkar vara överens om att nästa Ipad Pro kommer att bjuda på en ganska omfattande ny design, inspirerad av det som hänt på Iphone-fronten den senaste tiden. Det innebär Face ID, vilket innebär att hemknappen försvinner, vilket innebär att de ännu ganska tjocka ramarna kan skalas bort ordentligt.

Det innebär Face ID, och att hemknappen försvinner Jag är nästan säker på att Ipad Pro 2018 får en skärmflärp, fastän jag inte tror att en så stor enhet skulle behöva en. Om Apple istället ger Ipad en tunn ram på ovansidan av skärmen skulle den ändå se oerhört smäcker ut. Att en flärp ändå lär komma kan vi se i IOS 12 på dagens Ipad, där informationen om tid, datum, Wifi och batteritid har flyttat ut till hörnen. Helt säker kan man dock aldrig vara – vi får se på tisdag!

En annan osäker faktor är om nya Ipad Pro kommer få en USB Type-C-port eller inte. Detta har det ryktats om, och det skulle på många sätt vara logiskt. Sakta men säkert vinner USB-C mark, och en Ipad för proffs ska givetvis ha stöd för proffs-utrustning som videoutrustning och externa bildskärmar. Men, det betyder inte nödvändigtvis att Ipad Pro får en USB-port. Det skulle också kunna vara så att plattan behåller en Lightning-anslutning, men att Apple säljer en USB-C-adapter för 495 kronor för de som behöver.

Ordentligt prestandahopp

Prestandamässigt lär Ipad Pro ta ett stort kliv framåt. Dagens modeller använder fortfarande A10X Fusion, vilket faktiskt är två processorgenerationer gammal vid det här laget. Det ska bli roligt att se vad en X-variant av A12 Bionic kan åstadkomma!

Jag räknar inte med att något händer med lagringsutrymmet – 64, 256 eller 512 gigabyte lär vara standard även detta år. Lite tråkigt ändå, då 128 gigabyte hade varit det perfekta utrymmet för många användare. Som det är nu lär 64 gigabyte vara lagom för några, men oftast på gränsen. De flesta bör nog välja 256 även om de inte behöver så mycket, bara för att ha lite marginal. Och nej, det finns nog ingen chans alls att Ipad börjar erbjuda extern lagring med minneskort. Det är inte så Apple bygger sina produkter.

Primärminnet kommer nog också fortsätta vara 4 gigabyte LPDDR4 SDRAM. Apple verkar inte känna behovet av att delta i skryttävlingen att erbjuda så mycket primärminne som möjligt i sina mobila enheter. Visst finns det fördelar med mer primärminne, men också nackdelar (som högre strömförbrukning). Nu när Photoshop kommer till Ipad börjar det visserligen dyka upp appar som skulle kunna ha användning för mer minne än så – ska du jobba med riktigt stora projekt i Photoshop behövs så mycket minne som möjligt. Mer troligt är nog att IOS så småningom får stöd för någon form av virtuellt minne, och det spekuleras att Photoshop på Ipad kommer att använda ett eget internt system för virtuellt minne, för att kompensera för att systemet inte har det.

Annars är väl bildskärmen det stora frågetecknet. Flera tycker det är dags för Ipad att få en OLED-bildskärm, och det vore onekligen trevligt. Särskilt för oss som använder plattan för att titta på tv-serier och film. Men jag tror inte tiden är mogen för det riktigt än – min gissning är att Ipad Pro får en LCD-skärm av samma typ som Iphone XR.

Välkomna att diskutera de nya Ipad Pro-modellerna med oss i forumet!

Men Mac då?

De flesta Mac-produkter som säljs idag börjar bli lite långa i tanden. Det är faktiskt bara Macbook Pro som uppdaterats i år, och även den nya och svintuffa Imac Pro börjar närma sig året. Vanliga Imac och vanliga Macbook (den lilla tolvtummaren) är båda redo för nya processorer, men lär inte få några större förändringar än så. Om detta händer är det inte alls säkert att det ens nämns under presentationen. Nej, om Apple ska prata Mac lär det handlar om två sorgligt bortglömda produkter; MacBook Air och Mac Mini.

Nästan alla Mac-datorer är gamla Macbook Air är från 2015 men finns fortfarande kvar, av den enkla anledningen att den fortfarande säljer. Det är dags för Apple att presentera en modern ersättare för alla de som är ute efter en bra och relativt billig bruksdator, för vardagsanvändning och studier. Mac Mini är en annan zombiedator som av någon anledning fortfarande säljs. Jag tror att om det inte skulle komma en ny modell hade den kunnat plockas bort. Vi får se – antingen kommer det en ersättare till Mac Mini på tisdag, eller så kommer produkten i största tysthet att försvinna från Apple Store efter eventet.

Men jag är hoppfull, och tror på intressanta Mac-nyheter! Välkomna att diskutera alla eventuella nya Mac-modeller tillsammans med oss i vårt forum!

Något mer?

De roligaste och bästa Apple-eventen bjuder alltid på en överraskning i slutet, en "one more thing". Jag tror tyvärr inte det finns plats för någon sådan den här gången, men visst kan det dyka upp en överraskning eller två.

Främst är det väl sista chansen nu för Apple att lansera laddningstillbehöret Airpower, som utannonserades för över ett år sedan. Apple har själva inte sagt någonting alls om den efterlängtade laddningsplattan under hela 2018, och det går rykten om en problematisk utveckling. Jag är själv inte redo att räkna ut tillbehöret ännu, utan tror det dyker upp i samband med eventet på tisdag. Men jag har haft fel förut!

Sen vore det såklart alltid kul om högtalaren Homepod får utrymme på något sätt. Självklart hoppas vi på en lansering i Sverige, men jag har en känsla av att Siri inte är redo för det ännu.

Vad tror ni vi får se, och vad vore den roligaste överraskningen? Spekulera, önska och diskutera!

Kommentarer
166 svar

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.