Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apple presenterar nya Ipad Pro

Som väntat presenterade Apple idag de nya Ipad Pro-modellerna, där tunna ramar, ingen hemknapp och Face ID-tekniken står i rampljuset.

Inför dagens Apple-event i New York hade en rad olika renderingar och designskisser läckt ut. Samtliga visade upp en ny design med tunna ramar och avsaknaden av den klassiska hemknappen, och detta visade sig stämma in till punkt och pricka med Apples nya Ipad Pro-modeller.

Den nya designen

Den nya Ipad Pro-familjen blir utan hemknapp och får en större skärm som går närmare plattans kanter. Designen är precis som rykten angav mer fyrkantig och smalare än tidigare modeller. Skärmens kanter är rundade i hörnen och den heltäckande skärmdesignen innebär också att storlekarna har vuxit.

Den mindre modellen går från 10,5 tum till 11 tum. Modellen på 12,9 tum behåller samma skärmstorlek, och enhetens fysiska storlek krymper istället till ett format som motsvarar ett A4-papper. Båda enheterna är blott 5,9 millimeter tjocka.

A12 Bionic och AI-krets

Systemkretsenen är A12X Bionic, som likt den vanliga A12-kretsen för Iphone-familjen tillverkas på 7 nanometers tillverkningsprocess. Detta ger betydligt högre prestanda och bättre energieffektivitet. Prestanda ska nu vara 90 procent snabbare än tidigare, och grafikprestanda ska vara två gånger bättre än föregående generations grafikprestanda, och galna 1 000 gånger snabbare än den första Ipad-modellen. Apple bygger även in Neural Engine-kretsen som förstärker enhetens kapacitet för beräkningar av artificiell intelligens och maskininlärning.

Högtalarna har också blivit bättre med både bas- och högtalarelement i varje hörn. Nytt är även en ny lagringskontroller som ger stöd för 1 terabyte lagring. En annan förväntad ändring är att Apple nu går över till USB Type-C som port för laddning och anslutning till externa enheter. En trevlig nyhet med detta är att de nya Ipad Pro-enheterna kan användas för att ladda andra enheter, som exempelvis Iphones, om adaptern för USB Type-C till Lightning används.

Pennan fästs magnetisk på plattans sida, och den parkopplas automatiskt. Inte nog med det, pennan laddas alltid när den är fäst vid plattans sida, vilket innebär att du sällan behöver ladda en slutkörd penna. Nu slipper vi alltså en penna som sticker ut ur plattans nedre del. Ett nytt tangentbordstillbehör lanseras också i samband med de nya modellerna. Tangentbordstillbehöret ansluts magnetiskt till Ipad Pro-enheten och stället kan nu sättas i två vinklar, till skillnad från föregångarna som endast erbjudit en vinkel för stödet.

De nya Ipad Pro-modellerna utrustas även med två kameror, en bakre kamera på 12 megapixel som kan använda Smart HDR-funktionen, vilket innebär att den kommer fånga bilder med betydligt bättre färgomfång än tidigare. Den främre kameran stöder porträttfoto och tack vare Truedepth-tekniken stöder den också funktioner som Animoji, Memoji och så klart Facetime-samtal.

Face ID nu även i plattan

I och med att hemknappen är borta kan vi nu låsa upp plattan med hjälp av Face ID. Sensorerna har dolts ovanför skärmen, utan flärp. Den kan användas i både porträtt- och landskapsläge.

Den nya mjukvaran

Den förbättrade prestandan och de nya skärmarna demonstrerades bland annat med nya spel som kombinerar grafikprestandan med fysik- och animationsberäkningar. Ett basketspel visade hur detaljerade animationer för spelarna kombinerades med individuellt animerade karaktärsmodeller i publiken. Även karaktärsmodellernas kläder och svettdroppar visades upp i imponerande detalj.

Föga överraskande var Adobe också ett av företagen som demonstrerade mjukvara som utnyttjar den nya kapaciteten i Ipad Pro-modellerna. Företaget visade upp den kommande Photoshop-klienten för Ipad som har visats upp tidigare. Mjukvaran har Photoshops fullskaliga kapacitet för exempelvis lagerhantering, men utformat för att användas med tryckkänsligt gränssnitt och Apple Pencil.

Photoshops för IOS använder vanliga PSD-filer från skrivsbords-versionen av programmet, och i demonstrationen användes en PSD-fil med 157 lager utan några prestandaproblem. En av funktionerna som nyttjar pennan är att zooma in och ut i bilderna. Dubbeltryck på den nya pennan zoomar in, och dubbeltrycker du igen zoomar du ut. Adobe demonstrerade också hur PSD-filer kan användas för att skapa animationer där verkligheten blandas med lagren i PSD-filen.

Priserna för de nya modellerna är som följer:

Ipad Pro 11"

  • 64GB: 9 696 kronor

  • 256GB: 11 495 kronor

  • 512GB: 13 795 kronor

  • 1TB: 18 395 kronor

Ipad Pro 12,9"

  • 64GB: 11 995 kronor

  • 256GB: 13 795 kronor

  • 512GB: 16 095 kronor

  • 1TB: 20 695 kronor

Förbokningar kan göras omedelbart medan officiell försäljningsstart sker den 7 november.

Kommentarer
134 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.