Apple slutar redovisa hur många Iphone de sålt

Apple har nu redovisat sina siffror för det senaste kvartalet, och det var fina resultat som väntat. Men framöver ska Apple sluta berätta hur många exemplar de sålt av Iphone, Ipad och Mac.

Apple har precis redovisat siffrorna för bolagets fjärde kvartal 2018, det vill säga månaderna juli, augusti och september. Kort sammanfattat var det ännu ett rekordkvartal för Apple, och bland annat har bolaget sålt drygt 46 miljoner Iphone, nästan 10 miljoner Ipad och drygt 5 miljoner Mac-datorer.

Framöver kommer dock Apple att sluta redovisa hur många exemplar som sålts av varje produkt. Enligt Apples finanschef Luca Maestri är siffrorna inte längre relevanta för att avgöra hur bra affärsverksamheten går.

Kanske ligger det något i det. Iphone-försäljningen har inte ökat nämnvärt jämfört med förra kvartalet, men däremot har själva vinsten från Iphone ökat rejält med 29 procent.

En annan tänkbar orsak är naturligtvis att försäljningen framöver kommer stanna av eller sjunka, något som skulle kunna se dåligt ut vid rapporten. Det ska också sägas att de flesta andra mobiltillverkare inte brukar redovisa sålda exemplar. Oavsett orsak så kommer förändringen innebära att det blir svårare för analytiker och andra att följa Apples utveckling vad gäller försäljning.

En annan ändring är att Apple ändrar namnet på sin produktkategori "Övrigt". Framöver kommer den istället heta "Kroppsburet, hem och tillbehör". Ett ganska passande namn, då den innefattar produkter som Apple Watch, Apple TV, Airpods och Homepod.

Vad tycker du, är det viktigt att företag redovisar hur många exemplar de säljer av sina produkter?

Läs mer:

Källa: Apple

Kommentarer
113 svar

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.