Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Leasa med Per Månad

Ida har besökt Per Månad, en tjänst som leasar bland annat Apple-produkter till företag. Läs mer om hur det funkar här.

Denna artikel innehåller provisionslänkar. Det är ett sätt för oss på 99 att få intäkter. Stöd oss gärna genom att använda länkarna om någon av produkterna lockar till köp.

Läs också: 99mac fyller 14 år Du har kanske sett annonser för Per Månad här på 99? Vi på redaktionen fick återigen bekräftat att världen är ganska liten när vi insåg att 99:s grundare Martin Björnström är inblandad i denna leasing-tjänst. För att ta reda på vad Per Månad är för något besökte jag deras kontor i Stockholm och träffade Mats Björnström (som också varit med och drivit 99) och Edvin Andersson som driver Per Månad tillsammans.

Per Månad riktar sig till alla typer av företag: enskilda firmor, kommanditbolag, handelsbolag eller aktiebolag av alla storlekar intresserade av att leasa prylar istället för att köpa dem. Sajten har en hel del Apple-prylar, men också produkter från andra tillverkare.

Vad är fördelarna med att leasa?
Med Per Månad plockar du ihop den it-utrusning som ditt företag behöver i webbutiken, sedan väljer du avtalslängd och ser direkt vad kostnaden kommer att bli per månad och signerar enkelt med Bank ID. Per Månad kan erbjuda låga priser och snabba leveranser – även på specialbyggda Apple-datorer. All utrustning är ny.

– Med leasing binder ditt företag inte upp kapital i it-utrustning och ni får flexibiliteten att byta till något annat, lämna tillbaka eller köpa loss utrustningen. Företaget kan anpassa utrustningen efter situationen. Det du leasar kommer med en allriskförsäkring som kommer väl till pass om något blir stulet, ramlar i backen eller någon råkar spilla något i datorn, berättar Mats Björnström.

Det går att välja att använda sin företagsförsäkring istället, men det kan vara värt att jämföra villkoren. Allriskförsäkringen via Per Månad har låg självrisk (1 500 kronor) och utrustningens hela värde ersätts utan nedskrivning.

En annan fördel med Per Månad är deras chatt där Mats och Edvin snabbt finns till hands och svarar på frågor. Den bevakas 14 timmar om dagen, sju dagar i veckan. I snitt svarar någon på under 30 sekunder.

Byt upp dig till nyare produkter

Beroende på vilken avtalslängd du valt på utrustningen kan du välja att byta till en nyare modell efter 1–2 år. På så sätt kan du alltid ha den senaste datorn eller telefonen.

– Du kontaktar oss för att beställa exempelvis en ny dator, vi skickar ut den till dig så du får tid på dig att flytta över din data från den gamla datorn till den nya. Den gamla skickar du sedan in till Per Månad. Beroende på vad du väljer att byta till justeras månadskostnaden och avtalslängden, säger Edvin Andersson.

När avtalstiden löpt ut kan du antingen skicka tillbaka prylarna till Per Månad eller köpa loss dem till mellan 5–10 procent av inköpsvärdet.

Prylar som kommer tillbaka till Per Månad säljs antingen på begagnatmarknaden, eller hyrs ut igen till ett lägre pris. Om det skulle behövas återvinns produkterna istället. Per Månad startade sommaren 2017, så särskilt många produkter har inte hunnit returneras än, men tanken är att ha en begagnat-avdelning för de prylar som du kan hyra som inte kommer nya i kartong.

Tillkommer det någon kostnad utöver månadspriset?
Det tillkommer en engångsavgift på 350 kronor för att starta leasingavtalet. Om du vill använda försäkringen tillkommer en kostnad för den på fyra procent av produktens värde per år, eller som lägst 850 kronor/år. Om du betalar med autogiro är avi-avgiften 0 kronor, annars 100 kronor per kvartal (avierna för leasingavtalet kommer kvartalsvis).

Några prisexempel

Vad kostar det då? Här kommer några exempel:

Ipad Pro

Ipad Pro 12,9", 256 GB lagring, Wifi
med 2 års Applecare Plus

372 kr per månad

Apple Pencil (andra generationen)

36 kr per månad

Smart Keyboard Folio 12,9"

57 kr per månad

Totalt

465 kr per månad i 36 månader

Att leasa Ipad Pro-paketet ovan kostar totalt 16 740 kronor exklusive moms, att köpa det hos Apple direkt kostar 15 306 kronor exklusive moms.

Macbook Pro

Macbook Pro 15" Touchbar,
2,6 GHz, 32 GB primärminne,
512 GB SSD

909 kr per månad

Applecare Plus

92 kronor per månad

Totalt

1 002 kronor per månad i 36 månader

Att leasa datorn ovan kostar totalt 36 072 kronor exklusive moms, att köpa det hos Apple direkt kostar 33 711 kronor exklusive moms.

Leasa som privatperson?

Det går inte att leasa som privatperson hos Per Månad, men i början av nästa år kommer det en syskontjänst just för privatpersoner. Vi håller utkik efter den.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
10 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.