Apple sägs jobba på Chromecast-liknande tv-enhet

Den beryktade tv-stickan skulle vara ett sätt för Apple att få film och tv-innehåll och strömmande tjänster till en större publik.

Google har onekligen lyckats väl med sin Chromecast, en liten rund puck-liknande mediaenhet som ansluts till tv:n och låter användaren strömma innehåll från diverse appar på mobila enheter och datorer. Apple erbjuder den större och dyrare lösningen Apple TV, men om vi ska tro på nya rykten tittar Apple på att erbjuda en liknande billigare lösning.

Apple har sedan många år tillbaks haft mediaenheterna i Apple TV-familjen i sitt utbud. Dessa kostar dock betydligt mer än Chromecast-produkterna som kan fås från blott 400 kr, att jämföra med lite över 1 500 kronor för en Apple TV. På samma sätt är en 4K-kapabel Chromecast Ultra mer budgetvänlig med prislapp på cirka 800 kronor, att jämföra med 1 800 kronor för en Apple TV 4K.

Enligt en rapport från publikationen The Information är det inte klart om Apples påstådda produkt har kommit förbi konceptstadiet, men ny statistik från analytikerfirman Parks Associates visar att Apple TV har tappat marknadsandelar på den amerikanska marknaden på senare år och innehar nu endast 15 procent av marknaden. Den amerikanska marknaden domineras av billigare alternativ från Amazon och Roku som inte är etablerade på den svenska marknaden.

Rapporten spekulerar även i att Apple ska utforskat möjligheterna att släppa en app för smarta tv-enheter. Något som talar för att Apple skulle vilja få ut Apple TV-plattformen till fler människor, utöver ren marknadsandel, är att företaget har investerat över en miljard dollar i egenproducerat film- och tv-innehåll. Detta innehåll kommer finnas tillgängligt på de egna produktfamiljerna som Iphone, Ipad och Apple TV, men för att nå ut till den stora publik som idag njuter av tjänster som Netflix och HBO skulle Apples plattformar behöva spridas till fler tv-apparater.

Det återstår alltså att se om detta faktiskt kommer att bli en kommersiell produkt i Apples produktuppställning, och om en sådan produkt i så fall presenteras under ett eget event. Under 2019 får vi se om det är nära förestående eller en icke-produkt helt enkelt.

Källa: The Information, Park Associates

Kommentarer
9 svar

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.