Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Airthings Wave Plus håller ett öga på din inomhusluft

Norska Airthings är tillbaka med en förbättrad sensor för att hålla koll på din inomhusluft. Wave Plus mäter inte bara radon, utan en rad andra intressanta värden och vi har så klart testat.

För snart ett år sedan testade jag Airthings Wave, en radonmätare för hemmet. Radon är en radioaktiv ädelgas som finns naturligt omkring oss, men som i för höga nivåer i våra hem kan orsaka lungcancer. Eftersom våra bostäder är konstruerade för att ha lägre lufttryck inomhus än utomhus sugs radon lätt in.

Airthings har gjort en gratis karta över radon-nivåerna tillgänglig på nätet. Informationen kommer från insamlad data från deras sålda produkter. Kartan hittar du på radonmap.com och den är i sig intressant för att se hur det brukar se ut omkring där du bor.

Den tidigare testade Wave var enkel att installera och synkade data till en app i min mobil via Bluetooth, men det gick också att enkelt vinka framför mätaren för att få se om värdena var bra eller inte. Det smarta med att ha en mätare i hemmet permanent är förstås att du håller koll över tid, radon varierar nämligen naturligt över året.

Ny produkt, Wave Plus

Nu är Airthings åter aktuella med en ny mätare som heter Wave Plus. Den mäter utöver radon, inomhustemperatur och luftfuktighet också ytterligare några värden. Du får koll på lufttrycket och nivåerna av koldioxid och något som kallas för TVOC (Total Volatile Organic Compounds).

På svenska benämns detta som flyktiga organiska ämnen varav det existerar flera hundra. Det är föroreningar som kommer från exempelvis utomhusluften, tobaksrök, tända ljus, byggnadsmaterial, inredning, konsumtionsprodukter, aktiviteter och människor. En del irriterar luftvägarna eller ögonen, men några ger huvudvärk, trötthet, illamående och koncentrationsstörningar. Andra har också visat sig vara giftiga eller cancerframkallande, men då i betydligt högre doser än vad som är vanligt i inomhusluften.

Fortfarande enkel installation

Likt den tidigare produkten Wave är Wave Plus föredömligt enkel att komma igång med. Packa upp mätaren och dra bort en plastbit från ett av de två AA-batterierna (ska räcka i omkring 1,5 år) för att komma igång. Mätaren läggs enkelt till i appen som finns för IOS och Android. När du kommit gång med appen kan du också logga in och se dina mätvärden på Airthings hemsida där det finns en Dashboard.

Första gången Wave Plus startas på en viss plats behöver den en timme på sig för att samla in sina första mätvärden och efter ungefär en vecka har mätaren kalibrerat sig ordentligt. Varje gång min mobil är i närheten synkas data över via Bluetooth utan att jag behöver göra något och jag kan precis som tidigare vinka framför mätaren för att få se hur luften är just nu.

En grön ring betyder att alla mätvärden är normala och bra, en gul eller orange ring varnar mig och en röd ring betyder att något av värdena nått ohälsosamma nivåer.

Pris och tillgänglighet

Airthings Wave Plus finns i handeln nu och kostar omkring 2 895 kronor. Det är förstås möjligt att flytta runt mätaren i sitt hem för att mäta på olika platser, men det går också att koppla samman flera mätare via Airthings-hubben som också ger dig åtkomst till dina värden på distans. Hubben verkar inte gå att köpa än, men det går att anmäla intresse via Airthings för att få meddelande om när det ändras.

Alexa och IFTTT

Airthings går att integrera med Amazon Alexa, och då kan du be Alexa att kolla radon-värdet (än så länge verkar det enbart gå att kolla just radon-nivån), men förhoppningsvis tillkommer mer framöver. Airthings berättade också för mig att de jobbar på att ordna stöd även för Googles röstassistent.

Du kan också använda IFTTT (If This, Then That) med Airthings. Via IFTTT-appen kan du exempelvis ställa in så att du får ett meddelande eller mejl varje gång radon-nivån ökar. Eller ställa in så att du får en notis när det blir kallare. Du kan också få en Philips Hue-lampa att blinka om radon-nivån blir hög.

Det finns också integrationer med Wemo-elpluggar så att du exempelvis automatiskt kan slå på en fläkt om radon-nivån blir för hög.

För dig som vill ha koll på vad du andas in hemma

Airthings Wave Plus har blivit ännu lite mer användbar än tidigare Wave då den mäter fler saker. Den är snygg och enkel att använda. Jag saknar lite fler och bättre integrationer med det smarta hemmet, men det verkar ju vara på gång, Alexa och IFTTT-kopplingen är på rätt väg. Det här är helt enkelt ett vettigt köp för dig som oroar dig för din inomhusmiljö.

På en större skala är Airthings också intressant för exempelvis företag eller fastighetsägare som behöver hålla koll på luften i kontor eller skolor. Med den kommande Airthings Hub kan de koppla samman flera enheter och få en överblick över inomhusmiljön utan att fysiskt behöva besöka varje mätare och synka data till mobilen.

Fördelar

+ Enkel och tydlig
+ Mäter flera intressanta värden
+ Kan användas med Alexa och IFTTT
+ Snygg

Nackdelar

− Kostar en del, särskilt om du vill ha flera
− Utan hubben krävs att mobilen och mätaren "träffas" regelbundet
− Saknar fler integrationer med det smarta hemmet

Skriven av Ida Blix

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.