Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Tillbehören du behöver till surfplattan

Om du vill shoppa tillbehör till din surfplatta finns det en djungel av kablar, adaptrar och diverseprylar att hålla koll på. Vi tipsar om några fiffiga tillbehör.

Denna artikel innehåller provisionslänkar. Det är ett sätt för oss på 99 att få intäkter. Stöd oss gärna genom att använda länkarna om någon av produkterna lockar till köp.

Våra mobila enheter är otroligt kapabla idag, men det finns områden där de kan behöva hjälp i form av kablar, adaptrar, fodral och skydd, laddare, och mycket mer. Nu när USB-C har flyttat in i allt från bärbara datorer till surfplattor får vi helt enkelt acceptera att leva i en värld med adaptrar och dylika tillbehör, men det kan vara svårt att veta vad man behöver komplettera sin enhet med, och just detta tänkte vi försöka bena ut med denna tillbehörsguide för telefoner och plattor.

Tillbehör för Ipad

Vi gissar att de av oss som köper vanliga Ipad i större utsträckning än övriga kanske är mer priskänsliga och utsätter plattan för små barn. Vissa kanske använder plattan ute på jobb i aningen krävande miljöer som ställer högre krav på plattans tålighet för väder och vind, men som i övrigt inte behöver den större kapaciteten som finns i Apples Ipad Pro-familj.

Zagg Rugged Messenger med tangentbord

En lösning på det senare är det tåliga skalet från Zagg som låta plattan tåla omild behandling och väder och vind, samtidigt som det också är utrustat med ett tangentbord för när du behöver författa längre texter. Det är inte riktigt på samma kvalitativa nivå som Apples tangentbord, men något billigare och dessutom mer tåligt. Zagg Rugged Messenger med tangentbord[/a] kostar 999 kronor och går att köpa från Kjell & Company.

Ipad 9.7" 2017/2018 Laut Profolio smart fodral

Den som vill köpa en platta till familjen men inte lägga ut så värst mycket mer än den redan ganska väl tilltagna prislappen är kanske inte sugen på att lägga allt för mycket pengar på ett fodral. Det finns ett antal billiga alternativ, men ett som slår an en bra balans mellan pris och kvalitet är Laut Profolio som kostar strax över 400 kronor.

LED magnetisk Lightning-laddningskabel

Tillhör du kategorin som stönade högt när Apple plockade bort den magnetiska laddarkontakten Magsafe från företagets senaste bärbara datorer? Det kan vi inte göra något åt tyvärr, men om du vill ha något liknande för din Ipad eller Iphone kan du köpa en Lightning-kabel från LED där själva kontakten fästs vid sladden med en magnetisk kontakt. Om du skulle råka snubbla på sladden rycks alltså sladden bort från kontakten, och drar inte med sig plattan eller telefonen i fallet. Magnetkabeln finns att köpa från My Trendy Phone och kostar 123 kronor.

Tillbehör till surfplattor med USB-C

De nya Ipad Pro-modellerna har onekligen sparkat igång intresset för att koppla in diverse tillbehör via USB-C, men faktum är att ett flertal Android-plattor var före med tekniken. USB-C kan vara och göra mycket, vilket är en välsignelse och en förbannelse på en och samma gång. Här samlar vi ett antal tillbehör som kan vara nyttiga att ha som ägare av en USB-C-bestyckad surfplatta.

Tri-Fold Series Ipad Pro 11" Smart Foliofodral

Det första tipset kanske är något otippat att ge till någon som investerat rejäla slantar på en Ipad Pro av 2018 års snitt, men alla är kanske inte sugna på att betala ytterligare en tusenlapp efter den första tunga investeringen och då kan ett fodral från Tri-Fold komma väl till pass. För strax över 150 kronor kan man köpa på sig ett par stycken innan man kommer upp i samma prisklass som Apples officiella fodral.

4smarts Soundsplit 2-i-1 USB Type-C / 3.5mm adapter

Nästa tips berör ägare av surfplattor med USB-C, men förmodligen allra mest de som köpt en Ipad Pro och svär över att det inte finns en hörlursport. Denna ljuddelare från 4smarts låter dig koppla in externa prylar via USB-C och ljud via 3,5-millimetersingång. Den som vill jobba professionellt med ljud på en surfplatta utan latensen som USB-kopplingen kan tillföra kan alltså med fördel kringgå problemet med denna adapter.

Baseus Insnap Series Magnetic USB Type-C kabel

Precis som med Lightning-kabeln för Ipad vi tipsade om ovan vill säkert ägare av USB-C-bestyckade surfplattor inte heller att dyrgripen ska rasa i golvet om man själv eller familjemedlemmar råkar snubbla på sladden. Denna kabel från Baseus använder också en magnetförsedd laddarkontakt som lossnar från kabeln om den skulle ryckas iväg med rejäl kraft. Kabeln är inte heller orimligt dyr i sammanhanget.

Blueparts USB-laddstation med Quick Charge 3.0 och USB PD (4 portar)

Du som använder dig av flera olika typer av enheter på kontoret, eller i hemmet för den delen, kanske störs av att behöva koppla in en myriad av laddare i diverse vägguttag eller grenkontakter. Denna laddningsstation från Blueparts ger dig snabbladdning via fyra USB-portar, varav tre är USB-A och en är USB-C. Laddstationen har en total kapacitet på 75 watt, vilket innebär att den kan ladda alla mobila enheter och även bärbara datorer via USB PD över USB-C-porten. En av USB-A-portarna stöder Qualcomm Quick Charge 3.0 vilket innebär att den automatiskt anpassar laddningen efter vilken enhet som anslutits, förutsatt att den enheten stöder Qualcomms Quick Charge-teknik så klart.

Ravpower Xtreme 26800 mAh Type-C Powerbank

Om du vill kunna ladda dina enheter på resande fot behöver du däremot en batteriladdare, och då är denna mastodont från Ravpower ett bra alternativ. Med kapacitet på maffiga 26 800 milliamperetimmar kan den ladda flera mobila enheter samtidigt. Den är utrustad med både USB-C, micro-USB och två USB-A-portar. Den använder sig dessutom av ett system som ska känna igen vilken typ av enhet du pluggar in och anpassar strömstyrkan efter inkopplad enhets behov.

Plexgear Multiadapter för USB-C

Den som vill använda surfplattan för lite mer krävande arbetsuppgifter kan behöva koppla in flera prylar samtidigt, och då blir en hubb ett smidigt verktyg. Denna USB-C-hubb från Plextor har fått tummen upp från vår testpilot och ger användaren tillgång till bild ut via HDMI, två USB-A-portar, SD-minneskortsläsare, Ethernet-nätverksanslutning och även laddning av plattan via USB-C-port medan hubben än inkopplad.

Tillbehör för olika behov

Utöver de specifika tipsen här ovan vill vi också dela med oss av några övriga tips som också kan komma till nytta som modern surfplatte-ägare. Många av oss har säkert relativt nyligen tagit steget över från föregående generations produkter till den nya, eller lever rentav med både det gamla och det nya samtidigt, vilket kan bli något besvärligt då och då.

Recci Jeans 3-i-1 USB Kabel

Ett sådant scenario är om man äger en platta eller telefon utrustad med USB-C, samtidigt som man kanske äger en gammal Iphone eller Ipad med Lightning-kontakt, och dessutom kanske ett par trådlösa hörlurar som laddas med gamla hederliga micro-USB. Då kan den här 3-i-1-kabeln från Recci Jeans komma till nytta. Du kan koppla in samtliga tre enhetstyper via en kabel, vilket kan vara att föredra över att komma ihåg tre separata sladdar.

4smarts Volthub Induktiv Qi Powerbank

Längre upp tipsade vi om laddarstationer och batteriladdare för den som vill ladda sina enheter via sladd, men många moderna telefoner och även kroppsburna tillbehör kan laddas trådlöst. Detta tar 4smarts fasta på med sin Volthub-laddare som kan ladda dina enheter både med sladd och trådlöst, via Qi-standarden. Du kan dessutom ladda enheterna med sladd och trådlöst samtidigt.

Skross Evo USB World reseadapter

Om du reser mycket och behöver en laddare som kan ladda flera mobila enheter samtidigt är denna reseladdare från Skross ett utmärkt verktyg. Skross är överlag mycket kompetenta vad det gäller reseladdare, så du vet att du får kvalitet när du satsar på en produkt ur deras stall.

Det var våra tips för tillbehör till din surfplatta. Om du har egna tips om vad en surfplatte-ägare borde ha i sin uppsättning får du gärna dela med dig om detta i kommentarerna nedan!

Kommentarer
6 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.