Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

USB-C till Lightning-kablar snart billigare

Apple har haft ensamrätt på USB-C till Lightning-kablar, men nästa år kan tredjepartstillverkare börja sälja egna. Detta bör ge fler och billigare alternativ på marknaden.

Apple använder som bekant anslutningskontakten Lightning för Iphone, Ipod och många tillbehör. Men branschstandarden USB-C blir allt vanligare, och används redan i Apples Mac-datorer och i den nya modellen av Ipad Pro.

För den som exempelvis vill ladda sin Iphone från en Mac behövs därför en USB-C till Lightning-kabel, som för närvarande endast säljs av Apple själva. Kablarna finns med en eller två meters längd, och kostar 250 respektive 395 kronor. Ganska dyrt för en sladd, kan tyckas.

Nästa år kan däremot andra tillverkare börja erbjuda sina egna varianter av den användbara sladden. Apple har informerat medlemmar i sitt licensprogram MFI (Made for Iphone) att USB-C till Lightning-kablar nu kan tillverkas, och att den Lightning-kontakt som behövs kan beställas. Vad detta innebär är att vi förhoppningsvis snart kan hitta fler och billigare alternativ i butikerna från tillverkare som Anker, Belkin och Incipio.

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.

Nödvändiga för snabbladdning

Det har under hösten ryktats om att USB-C till Lightning-kablar från tredje part är på gång, och nu verkar det alltså vara bekräftat. Men hur kommer det sig att det inte funnits tidigare? Anledningen enligt Apple-kännaren och bloggaren John Gruber är i första hand att Apple själva behövt alla Lightning-komponenter de kan tillverka, för att skicka med Iphone och Ipad som säljs.

Lightning-kontakten som nu kan beställas är en ny variant, som enligt specifikationerna ska ha stöd för standarden USB PD (Power Delivery). Vad detta innebär är att kablarna om de ansluts till en USB-C-laddare kan leverera ström på upp till 100 watt. Vanliga Lightning-kablar med USB Type-A på andra sidan har kunnat ge ström upp till ungefär 10 watt. Den nya Lightning-komponenten ska nu kunna ge upp till 15 watt över vanlig USB och Lightning.

Detta betyder att en USB-C till Lightning-kabel behövs för den som vill kunna snabbladda sin Iphone (Iphone 8 eller nyare) eller Ipad. Men även vanlig laddning ska alltså kunna gå lite snabbare, förutsatt att en kraftfullare laddare används.

Källa: Macrumors | Daring Fireball

Läs mer om USB-C och anslutningar:

Kommentarer
9 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.