5G får stort fokus under 2019

Qualcomm har presenterat nya processorn Snapdragon 855 med 5G-modem, och företag som Ericsson och AT&T passar på att visa upp lösningar inför nästa år. Den trådlösa tekniken 5G kommer allt närmare.

Tidigare den här veckan höll Qualcomm vad som kallas Snapdragon Tecnology Summit, en teknikkonferens där det senaste från företagets Snapdragon-kretsar visas upp. En nyckelfunktion i Snapdragon är de integrerade modemen för 3G och 4G, och inför 2019 står nästa generations 5G-modem på tur.

Nästa stora mobilkrets från Qualcomm heter Snapdragon 855 och utöver de väntade förbättringarna i processor- och grafikprestanda ska denna också utrustas med 5G-modem. Under teknikkonferensens dagar fanns de amerikanska telekomoperatörerna AT&T och Verizon på plats på ön Maui för att demonstrera hur snabba nästa generations mobila nätverk kan bli. Nätverksföretaget Ericsson var också på plats för att prata om tekniken som gör nätverken möjliga och Samsung och Motorola visade upp prototyptelefoner som utrustats med 5G-teknik.

Demonstration imponerade inte

Men bland de journalister som var på plats var intrycken från konferensdagarna ganska svala. Journalisterna fick inte testa Samsung-prototypen själva, de fick inte heller testa på 5G-utrustningen från operatörerna och inte heller telefonerna kunde användas. Det som fanns att testa var olika upplevelsestationer, till exempel en VR-station som anslöt till ett datorsystem över 5G.

Varför journalisterna inte fick lägga vantarna på utrustningen och testa själva har inte officiellt förklarats, men flera av de som var på plats har spekulerat i att hastigheterna i 5G-näten på plats inte var i närheten av vad som utlovats för 5G. Enligt The Verge ska en Ericsson-representant ha berättat att 5G-nätverket på plats hade en bandbredd på bara 130-140 megabit per sekund, vilket är betydligt lägre än de flera hundra megabit dagens 4G-nätverk med LTE-Advanced-teknik kan uppnå.

Samma Ericsson-representanter berättade att de hade blott 100 megahertz radiospektrum att arbeta med och bara några få dagar på sig att sätta upp nätverket, vilket är anledningen till att hastigheterna inte var vad de borde varit. De berättade vidare att de skulle ha tillgång till mellan 400 och 800 megahertz spektrumutrymme i verkliga 5G-nätverk, vilket skulle öka hastigheter och minska latens betydligt.

I vidare intervjuer med nätverksföretaget Netgear fick The Verge höra att hastigheterna också kommer variera kraftigt beroende på vilket område du befinner dig i, detta ur amerikanskt perspektiv. Enligt Netgears representanter kan vissa områden inte vänta sig mer än några hundra megabit när 5G körs över 39 gigahertz med mikrovågor, medan andra kan nå hela vägen upp till de 5 gigabit per sekund som utlovats för 5G-generationen.

Lång väg kvar

Det återstår att se hur den praktiska verkligheten blir när det första 5G-nätverket rullas ut hos AT&T om en månad. 5G-utrustade telefoner väntas nå amerikanska marknaden nästa år, där vårens Oneplus 7 eller en variant av densamma väntas bli den första telefonen på marknaden med Snapdragon 855 och 5G-kapacitet.

I Sverige har utrullningen av 5G bara tagit sina första stapplande steg. Igår tryckte Telia, Ericsson och Kungliga Tekniska Högskolan på startknappen för det första 5G-nätet i Sverige. Det handlar dock bara om ett testnät som i sitt nuvarande skick täcker Kungliga Tekniska Högskolans campusområde.

Nätet använder dessutom testfrekvenser som inte får användas i kommersiella syften, och i Sverige inväntar vi fortfarande tillgängligheten av radiofrekvenser i 700 megahertzbandet som är kritiskt för att 5G-nätverk ska kunna täcka större delen av Sverige, och inte bara avgränsade områden som är fallet med radiofrekvenser i de högre spektrumnivåerna.

Att Apple spås släppa 5G-kapabla telefoner först under 2020 och att vi i Sverige inte ens har alla radiofrekvenser tillgängliga innebär sannolikt att vi inte kan vänta oss 5G-nätverk på riktigt förrän tidigast 2020, men teknikentusiaster som bor i rätt områden kommer kanske kunna testköra tekniken redan nästa år.

Det kommer sannolikt pratas mycket om, och kanske demonstreras, 5G under Mobile World Congress i Barcelona nästa år. 99-redaktionen kommer vara på plats för att rapportera om allt spännande som visas upp där.

Källa: The Verge | KTH

Kommentarer
9 svar

Äntligen fredag och inte nog med att många av oss får chans att vila upp oss från arbete utan iPhone 13-serien är äntligen här.

Ett nytt iOS - nya buggar. Senast buggen i operativsystemet till iPhone hindrar användare från att styra AirPods Pro.

Ryktena visade sig stämma och EU skyndar nu på processen med att se till att mobila produkter delar samma laddningsport.

Att slippa kablar är alltid trevligt och något så vanligt som magneter kan nu göra att vi slipper det i allt större utsträckning.

Tillbehörstillverkaren mophie har lanserat två nya produkter som underlättar livet för oss när det kommer till laddning.

Det ser inte ut som att Fortnite återvänder till App Store inom de närmsta fem åren även om de anpassar sig till reglerna.