Så klarade Google 2018 – vi sätter betyg
Vi sammanfattar sökjätten Googles år, utifrån vår önskelista för 2018. Hur bra har Google skött sig?
Förra året gjorde vi enligt tradition en önskelista till Google med saker och åtgärder vi önskade oss under 2018. Snart är det dags för vår önskelista för 2019, men givetvis ska vi också följa upp det gångna året och se hur väl Google levde upp till våra önskningar.
Vår önskelista inför 2018 går att läsa här, men bestod i korthet av sju punkter:
Ta Google Home till Sverige
Google Pixel till Sverige
Styr upp Youtube
Satsa på AR Core
Styr upp i chattdjungeln
Påminn världen om Google Play Music
Bygg vidare på Google Cast
1. Ta Google Home till Sverige
Här har Google gjort vad vi velat. Google Assistent i mobiltelefoner fick stöd för svenska språket under sensommaren, och i höstas släpptes också de smarta högtalarna Google Home och Google Home Mini officiellt i Sverige.
Nu är det bara värstingen Google Home Max som av någon anledning saknas, men i övrigt; välkommen till Sverige Google Home!
Betyg: Väl godkänt.
Google Pixel till Sverige
Inför årets lansering av Pixel 3 och Pixel 3 XL hade vi hoppats på att det äntligen skulle vara Sveriges tur att få ta del av Googles egen idé om hur en Android-telefon ska se ut.
Tyvärr, här gjorde Google oss besvikna. Visst går det att få tag på en Pixel 3 för de som vill, men någon officiell lansering i Sverige har inte skett. Tråkigt tycker vi!
Läs mer: Google vill släppa Pixel 3 i fler länder
Betyg: Ej godkänt.
3. Styr upp Youtube
Vi efterfrågade en ökad tydlighet kring vad Youtube ska vara för typ av plattform, och ett sätt att kringgå de allt tätare och längre reklamavbrotten.
Vi fick väl knappast någon ökad tydlighet, men däremot fick vi i somras möjligheten att även i Sverige betala för Youtube och därmed slippa reklam i form av Youtube Premium. Alltid något, och väldigt välkommet!
Läs mer: Nu kan du skaffa Youtube Premium
Betyg: Godkänt.
4. Satsa på AR Core
Inför året hoppades vi på att AR Core skulle förbättras, spridas till fler plattformar och få mer innehåll. Google har till viss del levt upp till detta, AR Core har definitivt utvecklats och det har blivit tillgänglig på fler enheter så här mot slutet av året, men det är inte riktigt lika många som önskat och det är lite väl sent för att det ska kännas helt godkänt sett till hela året.
När det gäller innehållet har det också blivit betydligt bättre det senaste halvåret, men eftersom det tagit så långt tid att sprida plattformen har också innehållet släpat benen efter sig. Företag som IKEA har faktiskt varit flitiga med att skapa appar som stöder AR Core, men på annat håll är det tunt och mängden spel som utnyttjar det väl är också ganska begränsat. Hade Google lagt lite mer tyngd bakom plattformen hade det nog funnits mer innehåll vid det här laget, men andra företag som Samsung med flera ska också ha lite skäll för att inte ha satsat ordentligt på den gemensamma AR-plattformen.
Betyg: Ej godkänt.
5. Styr upp i chattdjungeln
Google har under året lagt ner chattklienten Allo, och dessutom annonserat att det sociala nätverket Google Plus ska stänga under nästa år. Det är ett steg i rätt riktning, förutom att just Allo kanske var den av Googles många appar som hade mest potential att bli en motsvarighet till Apples Imessage.
Men grundproblemet kvarstår fortfarande – Google har för många chattappar och ingen är det självklara alternativet.
Läs mer: Google lägger ner Allo
Betyg: Ej godkänt.
6. Påminn världen om Google Play Music
Vi önskade att Google skulle göra ett ryck med sin strömmande musiktjänst, lägga till nya funktioner och ge Google Play Music en ansiktslyftning som höjde den över konkurrenterna Spotify och Apple Music.
Vad gjorde Google istället? Jo de lanserade en till musiktjänst i form av Youtube Music, som halvt om halvt framställs som en ersättare men som ännu saknar flera av även de mest grundläggande funktionerna. istället för musik; förvirring.
Läs mer: Våra intryck av Youtube Music
Betyg: Ej godkänt.
7. Bygg vidare på Google Cast
I fjol ville vi att Google skulle satsa vidare på Google Cast-plattformen och utöka vad vi kan göra med den, men det har inte hänt än i alla fall. Visioner om att den skulle kunna vara mottagare för strömmande speltjänster fortsätter att vara en lockande möjlighet, men är ingen realitet än i alla fall. Cast-plattformen har varit precis lika bra i år som året innan, och även om det innebär att det är en bra plattform får den inte godkänt enligt våra förhoppningar från i fjol.
Betyg: Ej godkänt.
Håller du med om våra betyg? Har Google gjort något annat som förtjänar att lyftas fram, eller något som kräver kritik? Skriv och diskutera i kommentarerna!