Detta önskar jag mig av Samsung under 2019
Mina önskemål för vad den sydkoreanska jätten ska göra nästa år liknar i stort det jag önskade förra året, men med några ändringar och nya tillskott.
När jag blickar fram mot 2019 är det mot ett år där jag inte ser Samsung som den stora giganten på Android-marknaden som varit fallet tidigare år. Med 2018 såg jag fortfarande Samsung på detta sätt, trots att Galaxy S8 var något av en besvikelse. Men inför nästa år ser jag mer Samsung som en konkurrent till Huawei om positionen som teknisk marknadsledare, och detta ligger till grund för mina önskemål om det nya året.
Mer samarbetsvillig mjukvara
Inför 2018 tjatade jag om att Samsung måste satsa på att leverera en kombination av den egna användarmiljön och Android som inte är så pass specialanpassad att den tar evigheter att uppdateras till en ny version av Android, och som inte heller försämras väsentligt när telefonen inte längre är den senaste modellen.
Detta önskemål består i år, men jag vill också utöka min begäran till att Samsung inte ska satsa så mycket på egna lösningar för allt och istället anamma de lösningar som tas fram för Android-plattformen överlag. Med det syftar jag på att Samsung tenderar att ta fram egna appar som finns vid sidan av motsvarigheter som redan finns i Googles Android-utbud, de utvecklar en egen VR-plattform tillsammans med Oculus istället för att lägga sin vikt bakom Android-plattformens lösning och de är sena med att satsa på Android-plattformen för förstärkt verklighet AR Core.
Samsung har velat vara Android-plattformens Apple, som bygger sitt egna ekosystem av specialutformade lösningar, men 2018 har visat att företaget inte är så dominerande som de skulle vilja vara i Android-lägret, och fortsätter de splittra marknaden blir det bara dåligt för Android-lägret som helhet. Företag som Huawei och Oneplus har tagit marknadsandelar från Samsung under 2018, så det bästa de kan göra under nästa år är att ta fram produkter som imponerar på både mjukvarufronten och hårdvarufronten.
Infria potentialen i Android 9
Samsung har stolt presenterat den nya användarmiljön och designfilosofin som ska gälla för företagets telefoner under 2019 och framåt. One UI heter skapelsen och utlovar en tydligare och mer informativ gränssnittsdesign som ska vara bättre utformad för att användas med enhandsfattning även med stora telefoner. Jag gillar det jag ser här, men om det bara är ett moderniserat gränssnitt kommer Samsung falla i samma fälla som 99-forumet nyligen har kritiserat dem för.
Project Treble i Android 9 ska enligt Google innebära att alla telefoner med systemet ska kunna uppdateras mycket lättare i framtiden. Det är i alla fall visionen, men jag skulle inte bli förvånad om vissa telefontillverkare ändå gör så pass tunga anpassningar av mjukvaran att efterkommande systemuppdateringar ändå blir långdragna historier. Jag hoppas inte att Samsung uppdaterar tidigare synder på denna front, och de har ett ypperligt tillfälle att bevisa detta med Galaxy S10-familjen och den tillhörande Android 9/One UI-plattformen.
Ta ett vidare perspektiv med S10
Under höstens månader har vi skrivit en del om rykten gällande vad Galaxy S10 ska utrustas med i kameraväg. Samsung har själva presenterat nya högupplösta kamerasensorerpå 48 megapixel, och oavsett om dessa används i de kommande telefonerna eller ej är det inte högupplösta sensorer som får mig att gå igång extra mycket i kameraväg just nu.
När jag recenserade Huawei Mate 20 Pro var jag i synnerhet förtjust i vidvinkelkameran. Att kunna fånga en mycket större del av miljön framför dig när behovet uppstår får faktiskt telefoner utan vidvinkelkamera att kännas begränsande, något jag känt av med både Samsungs och andra företags telefoner. Jag hoppas därför att Samsung väljer att bestycka Galaxy S10-familjen med en vidvinkelkamera, och om rykten om fyra kameror stämmer känns det relativt sannolikt att det blir så. Huawei använder även kameran till att låta användaren ta makrobilder, något jag också hoppas att Samsung tar efter.
Lägg mer resurser bakom Dex
När jag testade Dex-läget på Galaxy Note 9 gillade jag hur det lyckades efterlikna en skrivbordsupplevelse imponerande väl, så länge som jag använde de Dex-optimerade apparna eller appar som lämpar sig för att hanteras som fönster det vill säga. Det är tyvärr allt för vanligt att man stöter på appar som inte är optimerade för Dex-miljön, eller rentav inte fungerar bra.
Det här är ett klassiskt problem som Samsung delar med Google med avseende på hur svårt det varit att få Android-utvecklare att anpassa sin mjukvara för surfplatte-formatet. Det är ett problem som Samsung inte själva kan lösa helt och hållet för Dex-plattformen, men de skulle kunna flörta rejält med en rad tyngre aktörer för att få med nyckel-appar på tåget. Flörta med Adobe så att Dex kan få en Photoshop-liknande upplevelse i klass med den som redan demonstrerats för nya Ipad Pro-familjen.
Det skulle behövas både för surfplattor och för Note-familjen, som just nu är Samsungs absolut starkaste kort på mobilmarknaden. Galaxy S10-familjen kommer få hård konkurrens nästa år, men Note 10 kommer fortsätta vara den enda aktören i en kategori som uppskattas av en liten men väldigt engagerad grupp användare. Ett utökat Dex-läge som låter kunderna göra mer med bara telefonen skulle göra det väldigt svårt för en annan aktör att försöka slå sig in på produktivitetsfronten som just nu domineras av Note.