Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Detta önskar jag mig av Google under 2019

Här är min önskelista till Google – snälla gör det här under 2019. Bland önskningarna bland annat bättre appar, roligare Chromecast och ett sätt att samla alla meddelanden.

Detta är inte nödvändigtvis vad jag tror att Google kommer att göra under 2019, men det är vad jag tycker att de bör göra.

1. Gör något kul med Chromecast

Den lilla HDMI-pucken Chromecast har blivit riktigt populär tack vare ett lågt pris och användbara funktioner. Utbudet är dock något förvirrande, och en symbolisk uppdatering av grundmodellen 2018 gav oss egentligen bara lite kraftigare antenn och vit färg som alternativ.

Det är dags för Google att konsolidera Chromecast och ge oss lite nya roliga funktioner. Slå ihop Chromecast, Chromecast Audio och Chromecast Ultra till en enda modell med samma låga pris. Stöd för upplösningen 4K borde vara självklart idag, och varför det behövs en särskild version för att ansluta till en högtalare förstår vi inte.

Men stanna inte där – ge denna nya Chromecast ett gäng coola funktioner, som till exempel stöd för Googles nya strömmande speltjänst Google Stream. Och fullt stöd för Dolby Atmos vore trevligt. Om Google verkligen vill charma alla Apple-användare vore inbyggt stöd för Airplay 2 också en rejäl säljpitch, nu när Apple inte längre säljer Airport Express.

Läs mer: Nya Chromecast inte så ny

2. En ordentlig uppdatering av appar

Google är suveräna på tjänster, och blir allt bättre på hårdvara. Men de suger rent ut sagt när det gäller mjukvara. Då menar jag inte i första hand operativsystemet Android, utan alla dussintals appar bolaget släpper. De är röriga, buggiga och ogenomtänkta. Det gemensamma formspråket Material Design var ett steg i rätt riktning, men det saknas fortfarande en genomgående tydlighet i hur apparna fungerar. Framförallt gäller detta apparnas inställningar, som ofta är definitionen av förvirrande. Bevismaterial A: inställningarna i Google Home-appen.

3. Pixel-telefonen till Sverige

En önskning som blir kvar från förra året. Pixel 3 är Googles egen idé om hur en riktig Android-telefon ska se ut och fungera. För många är det därför det självklara alternativet, och särskilt kameralösningen är imponerande och klassledande. Under det gångna året har Pixel 3 kommit till några nya länder, men fortfarande inte Sverige. Vi önskar oss nu en ordentlig lansering av Pixel 3 (eller Pixel 4) under 2019.

4. Mer transparens kring datainsamling

Under 2018 avlöste de olika datainsamlings-skandalerna varandra, och mestadels var det Facebook som var i centrum. Företaget Cambridge Analytica hade dammsugit det sociala nätverket och fått tillgång till stora mängder användardata.

Google har inte heller klarat sig undan negativ publicitet. Bland annat upptäcktes att förvirrande inställningar gjorde att många Google-appar fortsatte att samla in data trots att användaren sagt nej.

Det är hög tid att Google tar ett ordentligt initiativ för ökad tydlighet gentemot sina användare. En webbportal där vi klart och tydligt kan se vilken data som samlas in vore ett steg i rätt riktning, och givetvis tydligare information om vilka appar som använder datan och till vad.

Hela Googles affärsmodell bygger på datainsamling och analys av den från sina miljontals kunder. Med smarta högtalare och Wifi-basstationer i sitt utbud ber Google oss samtidigt mer än någonsin tidigare att lita på att företaget kan hantera vår data på ett säkert och respektfullt sätt.

Läs mer om datainsamling: Det ligger i Googles natur

5. Presentera Fuchsia OS

Android är världens mest spridda och använda mobila operativsystem. Detta har också sina nackdelar, eftersom det finns ett otal olika versioner av Android att hålla reda på och det kan skilja väldigt mycket beroende på vilken mobil du köper.

Det har länge ryktats om att Google förbereder nästa generations operativsystem djupt inne i ett hemligt labb inuti Googleplex. Fuchsia OS ska vara en ersättare till Android, men också ett skalbart OS som fungerar lika bra i en smart klocka som i en mobiltelefon som i en surfplatta.

Vi tror inte att Fuchsia är redo för skarp lansering ännu på ett tag, men det vore väldigt spännande om Google presenterar systemet lite närmare under Google I/O 2019. Ge oss en förhandstitt och berätta om hur strategin ser ut. Är det dags för utvecklare att börja fundera på Fuchsia? Är det dags för vanliga konsumenter att lära sig namnet?

Läs mer: Fuchsia OS visar livstecken

6. En chatt-app som täcker allt

Imessage ser inte ut att komma till Android, kan Google och RCS lösa det hela så vi kan kommunicera mellan ekosystemen? Det är samma önskan vi hade förra året – men vi vill verkligen kunna använda en enda app i våra Android-enheter för att skicka sms och andra textmeddelanden, oavsett vem som är mottagaren.

Läs mer: Google lägger ner Allo

7. Släpp en ordentlig Pixel-platta

Pixel Slate presenterades i oktober, och verkade först vara en riktigt intressant proffsplatta med stor bildskärm, penna och tangentbordstillbehör. När plattan hamnade i recensenternas händer däremot byttes de positiva tongångarna till en klagokör.

Hårdvaran fick bra betyg, men åtskilliga buggar i mjukvaran och dåligt optimerade appar gjorde att hyllningarna uteblev. Det är en välbekant melodi som vi hört många gånger förut, och fortfarande saknas det en riktigt bra proffsplatta med Android.

Vi önskar att Google tar nya tag med Pixel Slate under 2019, och ger oss en ny modell där framförallt mjukvaran är bättre anpassad. Det går inte att bara förstora upp en mobilapp och vara nöjd så, nej en platta kräver genomtänkta appar specifikt anpassade för den större skärmen. Hittills verkar det bara vara Apple som riktigt förstått det med Ipad Pro, och det vore riktigt trist om det även efter nästa år bara fanns ett seriöst alternativ på marknaden.

Läs mer: Pixel Slate är Googles ständigt uppdaterade surfplatta

Kommentarer
5 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.