Hur viktigt är ett rent Android nuförtiden?
Nokia är ett av få företag vars telefoner kör rena Android-installationer utan att lägga på egna gränssnitt. Det var länge ett starkt säljargument, men är det fortfarande det?
När kinesiska HMD Global började använda det anrika varumärket Nokia för mobiltelefoner gjordes det med löftet att deras telefoner skulle använda en renodlad version av Android-operativsystemet, fritt från de tunga egna användarmiljöer som majoriteten av konkurrenterna använde.
Ända sedan Android lanserades har nämligen mobiltillverkare fritt kunnat använda systemet på sina telefoner. Eftersom de helst vill att produkterna ska särskilja sig från konkurrenterna har de sedan skapat en egen användarmiljö ovanpå Android-basen med egna gränssnitt, funktioner och appar. Detta var länge en fördel eftersom Android i början saknade många funktioner som tillfördes i de egna miljöerna, och dess tråkiga och grundläggande gränssnitt var inte heller mycket att hänga i julgranen.
Det här har ändrats med åren. Dels har Android blivit mer komplett sett till inbyggda funktioner och gränssnitt, och dels har telefontillverkarnas användarmiljöer blivit mindre tungrodda. Vissa aktörer har till och med anammat en mjukvara som i stort sett är en ren Android-installation med bara mindre justeringar av systemet, exempelvis som i fallet med Oneplus och deras mjukvara Oxygen OS. När jag nyligen lade vantarna på en Nokia 7.1 slogs jag av hur plattformen utvecklats de senaste åren, och att det som Nokias telefoner erbjuder är exakt det jag bönade och bad om för kanske fyra år sedan.
Nokia 7.1 ingår precis som företagets övriga telefoner i Android One-programmet, vilket innebär att de använder en nästintill helt ren version av Android och garanterar uppdateringar till nya systemversioner i två år. Just denna modell är ingen flaggskeppsmodell, och prestanda ska därför inte jämföras med dyrare och mer avancerade konkurrenter. Men upplevelsen av mjukvaran kan ändå jämföras. Nokian har jag jämfört direkt med dels Oneplus 6T, som erbjuder en anpassad upplevelse som ändå ligger väldigt nära ren Android, och dels konkurrenter som Huawei Mate 20 Pro som representerar den tungt anpassade upplevelsen.
Android 9 Pie är ett snyggt och avskalat system Överlag är Android 9 Pie ett snyggt och avskalat system rent gränssnittsmässigt, och sett till funktioner har det allt jag behöver. Det saknar av naturliga skäl leverantörsspecifika funktioner så som koppling till smarta tv-apparater, högtalarsystem, VR-headset och liknande, men då jag personligen inte använder mig av produkter som låser in mig till ett specifikt ekosystem rör det mig inte i ryggen. Så en Nokia-telefon med ett rent Android skulle alltså duga alldeles utmärkt för mig. Om det hade varit för fyra år sedan vill säga.
För när jag använder en modern Oneplus-telefon är det nämligen nästan som om jag skulle använda en Android One-telefon. De anpassningar Oneplus gjort är till största del för att låta användaren justera speciella funktioner, som notisreglaget eller gester, samt en liten grafisk justering av Android-gränssnittet. Deras version av Android 9 skiljer sig alltså inte särskilt mycket från vad Nokia erbjuder med sin mjukvara i Android One-programmet, de tillför till och med mervärde över denna.
Samtidigt har andra aktörer som Huawei levererat riktigt solida användarupplevelser i EMUI 9 för Mate 20 Pro, som till skillnad från tidigare telefoner inte fått mig att längta efter en ren Android-version. Löftet med Android 9 är också att det är byggt enligt Project Treble-modellen, vilket i teorin ska leda till att de telefoner som nu lanserats med det nya systemet kommer kunna få snabbare och bättre uppdateringar jämfört med hur det varit tidigare.
Det kommer alltså för mig inte vara ett givet köpargument att en telefon kör en ren Android-installation framöver. Om Nokia släpper en flaggskeppsmodell med modern systemkrets och bra kamerahårdvara framöver ska jag nyfiket titta på den som ett alternativ till de andra Android-telefonerna. Men om den inte kan konkurrera med Oneplus på prisnivå, och inte med Samsung eller Huawei sett till moderna komponenter och urläcker design, då kommer argumentet Android One inte väga så tungt som det en gång hade gjort.
Hur känner du runt anpassade Android-system? Tycker du att telefontillverkarnas egna system har blivit tillräckligt bra eller skulle du hellre se att fler anammade rena Android-installationer som Nokia?
Läs mer:
Nyhet: Project Treble gör goda framsteg
Test: Oneplus 6T – när Android är som bäst
Test: Huawei Mate 20 Pro är ett tekniskt vidunder
Krönika: Treble är ingen mirakelkur för Android