Sverige kan också stänga ute Huawei

USA har redan satt stopp för Huawei i landet, Norge överväger att göra det när det gäller att bygga ut 5G-teknik och tydligen funderar också Sverige i samma banor.

Risken för spionage från Kina sätter käppar i hjulen för Huaweis internationella affärer, som är en av världens största tillverkare av bland annat 5G-teknik. USA och Storbritannien har redan stoppat företaget från att bygga 5G, och i onsdags sa Norge att man överväger att göra detsamma.

Norska staten är en storägare i teleoperatören Telenor som sedan tidigare använt sig av Huawei som leverantör av 4G-nät. Nu när 5G ska byggas ut har frågan om huruvida Huawei kan anlitas högsta prioritet enligt Norges justitieminister.

Även i Sverige utreds frågan enligt Dagens Industri. Regeringen och berörda myndigheter tittar på vilka aktörer som ska få tillstånd att bygga 5G-nätverk i här.

"Det är klart att Huawei är en av de aktörer som naturligtvis diskuteras, säger Carl Martin Vikingsson, pressekreterare hos digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP)."

Läs också: Huaweis finanschef gripen i Kanada Trots att Sverige ännu inte fått någon regering på plats efter valet har den sittande regeringen som uppgift att bevaka och följa frågan. Post- och telestyrelsen (PTS) är den myndighet som delar ut tillstånd om utbyggnaden av bland annat 5G och enligt dem finns inga beslut om att stänga ute Huawei. Presschefen där säger bara att de vet att regeringen tittar på frågan.

I USA undertecknade president Trump förra sommaren ett förbud för regeringsanställda att använda Huaweis produkter, vilket samtidigt var ett steg i den handelskonflikt som pågår mellan landet och Kina. USA uppmanar också sina allierade att inte anlita det kinesiska bolaget när de bygger 5G-nät.

Källa: Dagens Industri

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
29 svar

Nu går det att förbeställa iPhone 13 och vi har samlat de bästa erbjudandena och kampanjerna för årets modeller.

HomeKit är bland det bästa sedan skivat bröd och har du HomeKit-kameror från Arlo och en Apple TV så blir det hela ännu bättre nu.

Apple har presenterat höstens iPhone-modeller och vi har försökt plocka ut lite vad som skiljer modellerna åt.

ZAGG lanserar idag flera olika skärmskydd för Apples nya modeller samt tio olika mobilskal för iPhone 13-serien

Det är sällan Apple pratar om AirPods på sitt event utan oftast skickar de ut ett pressmeddelande och sedan går de att beställa.

iPhone 13-serien ser ut att bli riktigt lovande med nya filmlägen och förbättrad optik och även sensorpanelen har krympt.