Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Håll koll på hemmet utan kamera med enkla larmet Minut Point

Point heter ett svenskutvecklat larm för hemmet eller stugan som inte använder någon kamera för att övervaka. 99 har testat vad den lilla vita dosan går för.

Svenska företaget Minut släppte 2014 den första versionen av sitt hemlarm Point på gräsrotsfinansieringssajten Kickstarter. Finansieringsmålet nåddes och sedan i våras finns en andra version ute i handeln – också finansierad via sajten – och det är den versionen som vi fått in till testlabbet.

En sak som kanske är värd att nämna direkt är att Minut inte lyckats leverera allt de lovade i sina Kickstarter-kampanjer – vilket tycks vara rätt vanligt bland produkterna som lanseras av startups på den plattformen. En del funktioner verkar inte komma alls (Point sades kunna användas som brandvarnare, men den kan bara berätta att den hör din riktiga brandvarnare nu) – annat sägs vara under utveckling (Homekit-stöd exempelvis). Det är ännu ett ungt bolag (grundat 2014) och resurserna är av förståeliga skäl inte på samma nivå som när större jättar lanserar nya produkter.

Vad är då Point? Jo, det är en liten larmdosa du fäster i taket i lägenheten, huset, sommar- eller fjällstugan eller i båten. En annan målgrupp är personer som ofta hyr ut via exempelvis Airbnb där det kanske är mycket begärt att gästerna ska gå med på att vara kameraövervakade.

Point ser ut ungefär som en brandvarnare (men fungerar alltså tyvärr inte som en sådan) och är fylld med flera sensorer – men ingen kamera. Enhetens larmfunktion baserar sig på registrering av rörelse, men den kan också ge notiser om glas krossas, ljudnivån blir för hög, temperaturen passerar satta tröskelvärden och varna om luftfuktigheten blir hög (vilket ökar risken för mögel).

Sammanfattning: Kort om Minuts Point

Minut Point är ett enkelt hemlarm, eftersom det inte finns någon kamera är det heller inte särskilt känsligt att placera ut och de funktioner som finns i dagsläget fungerar bra. Minut säger sig ha flera funktioner under utveckling (stöd för Apple HomeKit exempelvis), vilket ger Point potential att bli en ännu bättre produkt framöver.

Point får utmärkelsen gillart för att den är ett enkelt och effektivt larm för den som inte vill fylla hemmet med kameror, eller för den som letar efter något enklare med rimlig prislapp. Den får också ett stort plus för det smidiga magnetfästet som gör det lika enkelt att montera enheten som att ta ner den för laddning.

Fördelar

+ Enkelt hemlarm utan kamera
+ Smidigt magnetfäste, lätt att ta ned/sätta upp i taket
+ Extra fiffigt om du är god vän med grannarna eller har familj nära

Nackdelar

− Batteritiden cirka sex månader, kräver alltså regelbunden tillsyn
− Kan ännu inte larma automatiskt när alla lämnat hemmet
− Finns inget alternativ för att få tysta larm-notiser

Minut Point – komma igång

Minut Point levereras i en låda, med ett smart magnetfäste samt plugg och skruv för montering. Det följer med en laddkabel och ett klistermärke om du vill sätta på dörren eller fönstret för att varna potentiella inbrottstjuvar. Den vita pucken påminner en hel del om en brandvarnare till utseendet och företaget rekommenderar att du monterar den i taket någonstans där man naturligt rör sig i hemmet, exempelvis i hallen vid ytterdörren.

Du kan använda flera Point för att täcka upp större ytor. Kanske har du flera ingångar, eller våningar som du vill kunna larma.

För att komma igång behöver du först se till att Point är fulladdad, vilket den antagligen inte är direkt ur kartongen. Vill du inte borra i taket kan du om taket är slätt istället välja att använda den medföljande dubbelhäftande tejpen för att fästa magnetplattan.

För att installera Point behöver du en app som finns för Android och IOS. I den behöver du först skapa ett konto, sedan skapa ett hem (du kan ha flera), och lägga till din eller dina Point-enheter som sista steg. Det är några steg, men inte krångligt alls.

I köpet ingår 12 månader med Minuts Premium-tjänst som gör det möjligt att bjuda in familjemedlemmar, grannar och vänner till ditt larm. Mer om varför du kanske vill göra det längre ned. Efter de 12 månaderna kostar tjänsten 49 kronor i månaden, eller så får du återgå till att själv hantera larmet.

Hur funkar larmet?

I dagsläget kan appen känna av vilka i familjen som är hemma, baserat på platsinformationen man själv väljer om man vill dela med sig från sin mobiltelefon. Men än så länge måste du själv aktivera och deaktivera larmet med en knapp i appen. Minut säger dock att de jobbar på en automatisk larmfunktion – vilket jag tror är ett måste för att den här ska fungera bra i hemmiljö.

Point är utrustad med mikrofoner, sensorer och processorer för att lokalt analysera data. Den mäter och loggar temperatur, luftfuktighet, lufttryck, ljudnivåer, rörelse, batteridriven och diagnostisk data för bland annat Wifi-anslutningen. Inga ljudfiler lämnar Point, ingen kan alltså lyssna på det som sägs i ditt hem. Det mesta görs lokalt i enheten och bara det nödvändiga skickas till din telefon. All kommunikation i systemet är krypterad.

Larmfunktionen baserar sig på att mäta rörelse, alltså om något rör sig under Point, därför är det viktigt att tänka igenom var enheten placeras.

Om Point märker av rörelse börjar 45 sekunders nedräkning innan en siren som låter i 85 decibel börjar ljuda och appen ger dig och eventuella familjemedlemmar en notis om att larmet har gått. I appen kan man då välja att stänga av larmet och det finns en chattfunktion där hemmets medlemmar kan meddela sig med varandra. Kanske för att säga "oj, det var jag som råkade dra igång larmet". Eller bestämma vem som ska undersöka vad som hänt.

Appen ger också notiser om Point registrerar höga ljud, exempelvis om brandvarnaren går eller om någon krossar en ruta. Tyvärr lyckas mina katter dra igång larmet hemma hos mig, så Point verkar inte särskilt kompatibel med husdjur.

Batteriet sägs räcka i omkring sex månader och sedan behöver enheten laddas via USB-C. Det här är ju klart en nackdel om du tänkt ha Point i exempelvis en sommarstuga dit det kanske är långt att åka för att ladda enheten. Hemma går det ju an, men på platser där jag vill ha lite koll där jag inte är så ofta blir det trist om Point får slut på batteri innan jag planerat att åka dit.

Grannsamverkan

Point larmar förstås dig via appen, men har ingen koppling till någon larmtjänst eller polis. Istället satsar Point på grannsamverkan. Det finns två nivåer i appen; familjemedlemmar får alla full tillgång till Point-appen, medan nivån vänner ger en begränsad tillgång. Tanken är att familjen först får en notis om att larmet gått, men om de inte hinner reagera på notisen på 45 sekunder går det automatiskt ett meddelande till utvalda grannar/vänner som får chansen att komma till undsättning. All kommunikation sköts via chatten direkt i Point-appen.

Det här kräver att alla skaffar Point-konton och har appen i sina telefoner – vilket kanske är mycket begärt i en del fall. Men om du och grannarna gillar Point och skaffar systemet tillsammans – blir det så klart ett effektivt sätt att hjälpas åt att skydda er mot inbrottstjuvar.

Appen

Appen är föredömligt enkel, det är faktiskt nästan så att du knappt kan göra någonting efter att du ställt in Point. Första skärmen låter dig sätta på och stänga av larmet. En sida med dina Point-enheter visar dig statistik så som vad det är för temperatur nu (du kan också få fram diagram som visar förändringar över tid). Det finns en sida där du har chatten med dina eventuella gruppmedlemmar. Det finns en för familjen och en för familjen och vänner. Sist finns en logg som visar vad som hänt.

De enda inställningarna utöver Wifi som du kan göra för varje Point-enhet är att ställa in tröskelvärden för ljud, temperatur och luftfuktighet. Över en viss ljudnivå kan du få en notis, om temperaturen blir högre eller lägre än dina satta värden får du en notis och samma upplägg finns för luftfuktighet.

IFTTT, Home Assistant och andra smarta hemmet-integrationer

I dagsläget kan du använda Point tillsammans med webbtjänsten IFTTT för att exempelvis tända vissa Hue-lampor om larmet går. Det ska också gå att koppla samman Point med Home Assistant, men det är inget jag själv kunnat testa. Det går också att koppla ihop Point med Google Assistent och då kan du fråga assistenten vad det är för temperatur eller aktivera larmet. Av naturliga skäl går det inte att stänga av larmet via assistenten, för det krävs appen (inbrottstjuven ska inte kunna be din Google Home stänga av larmet).

Minut jobbar på fler smarta hemmet-integrationer, HomeKit och Alexa är planerade, men det finns ingen indikation på huruvida dessa läggs till snart.

Prislapp

Point kostar omkring 1 500 kronor och är därmed ett billigt sätt att få lite bättre koll på hemmet, stugan eller båten. Det fungerar utan någon prenumerationstjänst, men vill du dela tillgång till larmet med familj och vänner kostar Premium-tjänsten (efter gratis-året som ingår) 49 kronor i månaden.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.