Honor View 20 – skärmhålet är här
Honors senaste flaggskepp kommer till norden och blir tidiga både med 48 megapixel kamera och skärmhål istället för flärp.
Det nya året har knappt börjat men redan nu sker den första större telefonlanseringen i västvärlden. Denna gången handlar det om Honor, syskonbolaget till Huawei, som lanserar det nya flaggskeppet View 20. Telefonen är sedan tidigare lanserad i Kina, men nu får alltså även andra marknader stifta bekantskap med luren.
De stora skrytfunktionerna är det numera omtalade skärmhålet istället för flärp, och en kamera på 48 megapixel, samt ett bakstycke med iögonfallande design. Andreas har är på Honors premiärevent i Paris för att klämma och känna på telefonen.
Skärmhålet är här
Under 2019 kommer vi vad det verkar bli väldigt bekanta med skärmhålet som ersättare till den Apple-standardiserade skärmflärpen, åtminstone i Android-lägret. Samsung och många andra kommer följa, men Honor View 20 är den första telefonen vi lägger vantarna på i år som använder ett skärmhål. För den som inte känner till det är ett skärmhål helt enkelt ett hål i skärmen där den främre selfie-kameran sitter, istället för att den ska hysas i ett flärpområde.
På View 20 sitter detta hål på skärmens vänstra övre sida. Bildskärmen på hela 6,4 tum är till skillnad från de flesta konkurrenter av LCD-typ. Detta är överraskande då det är svårare att få till ett skärmhål med en LCD-baserad bildpanel än en OLED-variant. Skärmen använder dessutom en överraskande "låg" upplösning för att vara ett flaggskepp, 2 310 x 1 080 pixlar, vilket bara är snäppet över full HD.
Detta kan dock också ha positiva aspekter, eftersom en lägre upplösning belastar telefonens prestanda mindre, och detta i kombination med den snabba Kirin 980-kretsen som tillverkas på 7 nanometers tillverkningsprocess kan ge upphov till bra batteritid. Grafikdelen på kretsen ska dessutom kunna överklockas, och helheten kyls med en vätskekyld kylanordning. Du kan ansluta telefonen till en skärm via HDMI eller wifi och använda den i ett PC-läge likt det som finns hos Samsung Dex och Huawei PC Mode.
Flaggskepp eller mellanmodell?
Telefonens konstruktion skvallrar inte om att det är en produkt i mellansegmentet. Den är stöpt i ett metallchassi och baksidan använder ett iögonfallande mönster som skiftar i färger när du vänder och vrider på telefonen. Mönstret ser ut som tre stora pilar som pekar nedåt, och när du vrider telefonen och ljuset träffar den från olika vinklar ser det nästan ut som att telefonen har en spexig landningsbana på baksidan.
Tekniken som används för att få till mönstret kallas nano-litografi. Det ser läckert ut, men om man sedan vill ha den sortens visuella utsvävningar på baksidan är en fråga om personlig smak. Telefonen kan köpas i tre färger, nämligen Midnight Black, Phantom Red eller Phantom Blue.
På baksidan hittar vi också en traditionell fingeravtrycksläsare, Honor hoppar alltså inte på den senaste trenden med fingeravtrycksläsare integrerad under bildskärmen, och det kan visa sig vara ett klokt beslut. Baserat på de optiska fingeravtrycksläsarna som integrerats i skärmen på konkurrenter som Mate 20 Pro och Oneplus 6T är de inte riktigt lika snabba eller precisa som en traditionell fingeravtrycksläsare. Det återstår att se hur Samsungs kommande ljudvågor-baserade dito presterar i praktiken.
Utöver att använda en snabb kretsuppsättning i Kirin 980 backas telefonen också av 6 eller 8 gigabyte primärminne. Lagringen kan fås med antingen 128 eller 256 gigabyte internt lagringsminne, men stöd för minneskort finns ej.
Honor ska ha flest megapixlar
Till skillnad från många Android-konkurrenter har Honor valt att använda bara en enda kamera på baksidan. Den skryter å andra sidan med en upplösning på hela 48 megapixel, en annan egenskap som verkar bli trend i år. Det är nu länge sedan telefontillverkarna tävlade om att stoppa in flest megapixlar i telefonerna, främst eftersom detta innebär att pixlarna blir mindre och därmed inte kan släppa in lika mycket ljus, och får sämre resultat i svag belysning. Honor menar att de bekämpar detta genom att kombinera ljusinsläpp från fyra närliggande pixlar till en större pixel, och en rejäl dos artificiell intelligens så klart.
Att endast en kamera används innebär också att de inte försöker tävla med konkurrenter som stoppar in allt från tre till fem kameror i sina nya flaggskepp. Honor kompenserar för detta genom att använda något som kallas time-of-flight-kamera (TOF). Detta är infraröda sensorer som mäter olika parametrar som avstånd och omgivningsförhållande, vilket kameramjukvaran kan använda för att skapa djupeffekt för bokeh-fotografi och hjälpa till med att justera bländarinställningar.
Kameramjukvaran ska använda detta och AI-funktioner för att ta flera exponeringar och slå samman dessa till en bild som ska ge särdeles bra kvalitet. AI ska också användas till andra uppgifter, som bildstabilisering under nattfotografering. Utöver detta finns även stöd för HDR-foto och slow motion-videoinspelning i 960 bilder per sekund. Hur resultatet för allt detta blir i praktiken får vi återkomma med.
Utöver de kamerarelaterade uppgifterna ska de infraröda sensorerna också kunna användas för att låta spel mäta avstånd och omgivningen, vilket skulle kunna nyttjas i förstärkt verklighet (AR) om spelutvecklarna väljer att dra nytta av funktionen. Ramverket för förstärkt verklighet ska enligt Honor öppnas upp så att tredjepartsutvecklare kan ta fram egna AR-upplevelser på plattformen.
Potentiell batterigigant
Att telefonen har relativt låg skärmupplösning samtidigt som den drivs av en högpresterande men energieffektiv systemkrets bäddar för en ganska energieffektiv drift, och då View 20 utrustas med ett batteri på hela 4 000 milliamperetimmar finns det god chans att vi kommer få ut riktigt vettig batteritid ur telefonen.
Att lyckas få lång batteritid ur telefonen hänger så klart på mycket mer än bara batteriets kapacitet, till exempel hur smart mjukvaran är med att låta de olika komponenterna vila mellan arbetsuppgifterna. Det är svårt att sia om så här tätt inpå att ha lagt vantarna på telefonen, men vi återkommer med en mer djupgående batterianalys längre fram.
Mjukvarumagi med pajsmak
På tal om mjukvaran är det Android 9 Pie som rullar under ytan här, och förhoppningsvis har Honor tagit tillvara på de ovan nämnda batterisparande egenskaperna i systemet. Honor kör dock sin egna användarmiljö Magic UI 2.0 ovanpå denna, och den tillhör en av de tyngre anpassningarna av grundsystemet.
Även om namnet är nytt är Magic UI 2.0 mer eller mindre ett namnbyte på EMUI 9-miljön vi sett på Huawei-telefoner som Mate 20 Pro. Det mesta är sig likt om du använt en modern Huawei-telefon, med reservation för att det kanske skett förändringar och tillägg som vi inte hunnit upptäcka här på eventet. Med tanke på att Huawei lyckades få ut imponerande batteritid ur Mate 20 Pro som delar systemkrets och batterikapacitet med Honor View 20 finns det goda chanser att mjukvaran kommer leverera även här.
Ännu en kinesisk mellanklass-kämpe
Honor View 20 är ännu ett tillskott i den allt mer välfyllda kategorin av telefoner från kinesiska tillverkare där specifikationerna är på topp men priset på en mer plånboksvänlig mellanklassnivå. Det bådar gott för den som tycker att de stora företagens flaggskeppsmodeller blivit för dyra, men den hårdare konkurrensen i klassen innebär också att Honor behöver göra mer för att sticka ut. Om 48 megapixel-kameran verkligen kan leverera bra bilder och batteritiden är så bra som potentialen utlovar kan detta bli ett bra alternativ för den som vill ha en mer prisvänlig Android-telefon av modernt snitt.
Den läckra baksidan tilltalar säkert också sin beskärda del av konsumenter. För den som vill ha en helt ren Android-upplevelse alá Oneplus är den dock inte ett alternativ. Säljstart blir någon gång under mars, svenska prisuppgifter kommer senare i veckan men enligt återförsäljaren Elgiganten ska priset för modellen med 6 gigabyte primärminne och 128 gigabyte lagring bli 5 690 kronor medan modellen med 8 gigabyte primärminne och 256 gigabyte lagring kosta 6 690 kronor. Det släpps två färger för den vanliga konsumentversionen, svart och blått, medan ytterligare två färger släpps i samarbete med designföretaget Moschino.
Är det något särskilt du undrar runt Honor View 20 som du vill att vi tittar extra noga på när vi börjar testa den på djupet? Tyck till i kommentarerna så tittar vi närmare på det!
Skärm | 6,4 tum |
Storlek | 15,69 x 7,54 x 0,81 cm |
Kretsuppsättning | Kirin 980 |
Primärminne | 6/8 GB |
Kamera – fram | 25 megapixel |
Kamera - bakre | 48 megapixel |
Lagring | 128/256 GB (internt) |
Trådlöst | Wifi 802.11 a/b/g/n/ac |
Batteri | 4 000 mAh |
Portar | USB Type-C |
Övrigt | Dubbelbands-GPS |