Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

3D-skanna öronen för bättre ljud

Specialanpassade öronproppar kan förbättra ljudet även på billigare hörlurar, och en ny metod gör nu att du slipper fylla örat med silikon. 99 har träffat företaget Ilicon som 3D-skannar örats hörselgång istället.

Alla öron är olika, så att tillverka hörlurar som passar alla är en utmaning. Resultatet blir alltid en kompromiss, där ett par hörlurar kanske sitter fast hyfsat bra hos de allra flesta, men knappast perfekt för någon.

Oavsett hur bra hörlurarnas ljudelement är finns det också alltid några öron där lurarna inte sitter ordentligt, och då låter det inte bra. De små hörlurar av typen öronsnäckor eller så kallade in-ear-hörlurar använder nämligen örats egen hörselgång för resonans, så om lurarna inte sitter bra påverkar det ljudet. I viss mån kan tillverkare kompensera för detta genom att skicka med öronproppar i olika storlek, så att fler ska kunna hitta ett par som sitter någorlunda bra.

En lösning är därför att formgjuta egna öronproppar, specifikt utformade för ens eget öra. Då får du bättre passform, och därmed också en bättre och mer angenäm musikupplevelse. Den vanligaste metoden har varit att göra en avgjutning med hjälp av silikon som sprutas in i örat – problemet med detta är att det är ganska omständigt och kräver kunskap av den som utför arbetet. Detta gör också att metoden är relativt dyr, och dessutom tycker nog vissa att tanken på att spruta in silikon i örat är ganska obehaglig. Med teknikens hjälp har nu en smidigare metod dykt upp.

Omdöme: Proppar från Ilicon

Om du lyssnar mycket på musik kan formgjutna öronproppar vara en bra investering, och särskilt budget-varianten ger högt värde för pengarna.

Positivt

+ Förbättrar ljud och passform avsevärt

Negativt

- Kan påverka hörlurarnas estetik
- Hårdare varianter skaver lite i öronen

3D-skanning av örat

Den nya metoden går ut på att avläsa örats hörselgång med hjälp av en 3D-skanner. Skannern använder laser för att mäta örat, och skapar utifrån detta en datafil som kan skrivas ut av en 3D-skrivare. Den största fördelen är att metoden är mer eller mindre beröringsfri och inte alls obehaglig för den som får sina öron skannade, men också att handhavandet är mycket enklare. Ett av de första företagen i Europa som erbjuder 3D-skanning av öron är svenska Ilicon, med säte i Jönköping.

Nyfikna på den nya metoden fick 99-redaktionen besök av Tony Levander från Ilicon, som tog med sin skanner. För de som vill skaffa egna specialutformade öronproppar börjar det alltså med att öronen ska skannas. Detta tar bara några minuter, och är helt smärtfritt.

Vi testar två modeller

Att 3D-skanna öronen är tills vidare gratis hos Ilicon och eftersom inskanningen sparas digitalt finns den kvar om du skulle vilja beställa fler öronproppar. De som inte har möjlighet att 3D-skanna kan göra traditionella avgjutningar och skicka in dessa, som även de 3D-skannas av Ilicon fast i en annan typ av skanner.

När själva skanningen av örat är klar ska de formgjutna propparna tillverkas. Detta gör Ilicon med hjälp av en 3D-skrivare, och flera olika modeller finns att välja mellan. Vi har fått prova två; budgetvarianten som heter Hypear Sonic Budget och kostar 495 kronor per par. Toppmodellen kallas Hypear Sonic Superior Pro och går loss på 1 695 kronor per par, men då ingår också speciella ljudfilter i priset.

Skillnaden mellan de båda modellerna ligger främst i materialet, där Pro-modellen är gjord i ett genomskinligt silikon som kan fås i 4 olika hårdheter jämfört med budget-variantens enda. Budgetpropparna är inte heller behandlade med den anti-bakteriella lack som är standard för alla övriga modeller. De dyraste propparna har dessutom särskilda så kallade musikfilter som går att byta ut, och dessa ger möjlighet att anpassa ljudbilden och hur mycket man vill höra av omgivningen. Det sistnämnda kan vara särskilt önskvärt för den som rör sig ute i trafiken. Det finns fyra filter med olika mycket dämpning att välja mellan.

Hur låter det då?

Till vardags använder jag de trådlösa hörlurarna Beats X, med mellanstora öronproppar. Jag tycker om ljudet, vilket jag skrivit om tidigare. Nyfikenheten inför att testa samma lurar med formgjutna öronproppar var därför stor! Från Ilicon fick jag som sagt testa ett exemplar av både budget-varianten och den mjukaste Pro-varianten, och har använt båda sorterna i ungefär en vecka vardera. De billigare propparna är lustigt nog olikfärgade; en röd och en svart vilket en del kanske gillar men jag tycker ser lite märkligt ut. De dyrare propparna har istället en liten färgmärkning med en röd prick för höger och blå för vänster. Enligt Ilicon är budget-propparna helfärgade på så vis för att spara tid och därmed hålla kostnaden nere.

Det är anmärkningsvärt hur väl hörlurarna sitter fast i öronen när ett par formgjutna proppar används istället för de medföljande. De isolerar väl från ljud utifrån, och sitter mycket stadigt. Det kan vara lite pilligt att montera hörlurarna i öronen till en början, men efter några försök är jag van och kan göra det utan problem. Passformen är mycket god både för budgetvarianten och den dyraste – inte så konstigt eftersom båda är gjutna från samma digitala form. Den billigare varianten är alltså hårdare, och det känns i öronen efter några dagars användning. Jag tycker att dessa skaver lite att sätta i och dra ut lurarna ur öronen gång på gång, något som jag gör flera gånger om dagen.

Men när hörlurarna sitter på plats låter det riktigt trevligt – oavsett prisklass på propparna. Jag tycker att Beats X låter bra i vanliga fall med, men när de sitter stadigt och rätt i öronen kommer de verkligen till sin rätt. Ljudbilden blir mer detaljrik, och den övergripande känslan är att det blir ett mer öppet ljud där bas, diskant och mellanregister är mer distinkta. Särskilt basen får extra kraft, och med Pro-modellen är detta extra påtagligt. Helt enkelt en riktigt trevlig lyssningsupplevelse!

Den dyraste varianten av Hypear Sonic kostar en ordentlig slant, men budget-varianten är å andra sidan riktigt prisvärd och en bra investering för den som vill förbättra sitt ljud utan att lämna mindre hörlurar bakom sig för att satsa på större over-ear-varianter. Med inskanning av örat och utskrivning av proppar kostar en dylik lösning 500 kronor – rejält mycket billigare än de flesta proffsigare hörlurarna på marknaden.

Läs mer:

Skriven av Jakob Nilsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.