Det här vill vi se i IOS 13

2019 är här och innan vi hinner säga brackelikrankelfnatt är det dags för WWDC och den första glimten av IOS 13. Här kommer en sammanställning av dels redaktionens önskemål, men också vad ni önskar er.

IOS 12 börjar kännas som vardagsmat, och det är väl tur för i juni lär Apple visa upp den första skymten av IOS 13. I juni är det nämligen dags för deras årliga utvecklarkonferens WWDC där nya versioner av deras operativsystem visas upp. En betatestningsperiod brukar följa innan de släpps i skarpa versioner senare under hösten.

Här kommer en lista på saker som vi på redaktionen önskar oss av IOS 13, men vi har också frågat er vad ni önskar er. En sammanställning av det som kommit in hittills kommer längre ned, men det går så klart bra att fylla på med önskemål i kommentarerna ända fram till juni. Efter Apples event får vi se vilka som fått sina önskningar uppfyllda.

Läs också: IOS 13 kan få helt ny hemskärm

1. Bättre Safari

När det gäller Safari i Iphone är vi nog ganska nöjda, men plockar man istället upp en Ipad blir upplevelsen ofta sämre. Det är inte ovanligt att vi blir serverade en mobilanpassad version av en sajt (som givetvis saknar precis det vi söker) – och det spelar ingen roll att vi ber om den fullstora sajten, det blir mobilsajten ändå.

Om vi kunde få slippa mobilsajter på Ipad skulle ett stort irritationsmoment försvinna. Det borde gå att ordna in något motsvarande Safari från Mac OS, prestandan saknas ju inte i de nyare Ipad-modellerna, inte skärmyta heller.

2. Stöd för flera användare

Här kommer ytterligare en önskan som gäller främst för IOS på Ipad. Det är inte ovanligt att en familj delar på en enhet och det vore önskvärt att kunna ha flera användare eller någon form av särskilt barnläge att slå på innan plattan räcks över till de mindre i familjen. Tänk så bra om barnen kan ha sitt Spotify-konto och de vuxna sina – utan att behöva logga ut och in.

Det skulle inte sitta fel i Iphone heller nu när vi ändå tänker på det. Det händer att telefonen är den enda tillgängliga enheten när någon liten person prompt vill se på Youtube eller vad det kan vara. Barnläget skulle då kunna se till att mejl, sms och annat inte kan nås.

Nu med svepgesterna på nyare IOS-enheter, vore det också önskvärt att på ett enkelt sätt kunna låsa en app till på skärmen så att inte barnet byter till något annat.

3. Nyttja de större skärmarna till max

Vi fortsätter på Ipad-spåret. Det börjar bli hög tid att bättre nyttja skärmen på Ipad-modellerna. Det känns löjligt i vissa fall hur IOS mest känns uppblåst på en större skärm, istället för att ta vara på ytan och få in mer innehåll.

Vi vill få plats med fler ikoner på hemskärmen, surfa på samma sidor som datoranvändarna – tja, helt enkelt märka av det där Apple säger om att det här kan va en ersättare till datorn.

4. Se två dokument sida vid sida

Det händer oss då och då att vi vill kunna se exempelvis två Word-dokument sida vid sida (ja ett till Ipad-önskemål), men det går inte. Lösningen skulle vara att kunna köra en app i två instanser, eller om det på annat sätt går att lösa att öppna två filer från samma app och lägga jämte varann.

5. Bättre version av appen Filer

Med appen Filer öppnade Apple upp IOS något. Det är långt ifrån som att använder Finder i en Mac, men låter dig ändå få en översikt över filer du har i olika molntjänster på ett och samma ställe.

Nu önskar vi oss lite mer, av både Filer och IOS i stort. Det vore fint att kunna ansluta en extern hårddisk eller ett usb-minne och se annat än bara bilder och video. Det finns ju appar för att öppna andra filtyper så låt oss gärna göra det.

6. Siri

Behöver vi ens skriva något här? Röstassistenterna från Google och Amazon känns på flera områden som att de springer cirklar runt stackars Siri. Genvägar som kom med IOS 12 gjorde saken lite bättre, men vi hoppas verkligen att Apple gjort sin läxa till WWDC och ger Siri nya förmågor så hon åtminstone kommer ifatt sina konkurrenter.

Beröm ska Apple däremot ha för att Siri faktiskt finns på svenska och förstår det bra. Om Alexa någonsin kommer lära sig vårt språk återstår att se och Googles assistent må tala svenska nu, men har inte samma funktioner som sin engelska kollega.

7. Ändra kamerainställningar direkt i Kamera-appen

Det kan vara dags att se över den välkopierade Kamera-appen från IOS (det finns flera Android-varianter som är milt sagt inspirerade). Det vore inte fel med ett Pro-läge för den som vill ha mer manuell kontroll över hur bilder tas, men framför allt vill vi kunna nå inställningar för upplösning, format och bilder per sekund som nu ligger gömda i Inställningar direkt från appen för att snabbt ändra mellan att filma i exempelvis 1080 eller 4K.

8. Hemskärmen

Hemskärmen har sett ut som den har sett ut nu i "alla tider". Det vore fint med lite justeringar.

En del av ytan skulle gärna få kunna visa appar vi vanligtvis använder vid en viss tid eller plats. Nu finns visserligen Siri-förslagen i Spotlight, men de är ju ett helt svep bort. Många vill också lägga in widgets och större informationstavlor direkt på hemskärmen.

Det finns också flera som önskar kunna placera ut sina appar med större mellanrum mellan, det går inte idag utan lite fusk. Kanske tycker du att du inte når apparna i mitten, eller så vill du låta bakgrundsbilden synas mer på något visst ställe eller bara roa dig med att skapa roligare mönster än det rutnät som hemskärmen består av idag.

9. Stöd för 4K och HDR

När det gäller att se på video blir upplösningen inte bättre än 1080 SDR, begränsningen gäller inte bara Apples egna appar utan också för exempelvis Googles Youtube. Kanske är IOS 13 det som gör det möjligt att se på 4K och HDR-material på IOS-enheter.

Tydligen handlar det här i alla fall till viss del om att Apple inte vill använda Googles kodek VP9. Apple, Google och flera andra arbetar hårt på en ny kodek som ska ersätta både HEVC och VP9, men det kommer tydligen ta ett tag till innan det arbetet är klart – så kanske kan vi få använda VP9 tills dess?

10. Synka notiser mellan enheter

En fantastisk funktion som många nog uppskattar är hur Imessage numera kan synkas via Icloud mellan alla dina enheter. Det är dags för bättre synkronisering av också notiserna. Har vi sett och avfärdat en notis i telefonen eller klockan, vill vi inte behöva göra det igen i Macen.

11. Kraftfullare filhantering

Om de mobila enheterna ska kunna ersätta en dator kräver vi bättre möjligheter att lägga till och manipulera filer. Vi menar inte bara i appen filer, utan även i olika appar. Vårt paradexempel är att vi fortfarande inte, 2019, kan lägga till ljudfiler från mobilen direkt i Musik-appen eller Podcast-appen.

12. Alltid på-bildskärm

Vi vill ha möjligheten att visa viss information på bildskärmen även när den är släckt. Främst datum och klockslag, vilket redan finns på flera Android-mobiler och inte borde vara några märkvärdigheter att åstadkomma med en OLED-skärm.

Här syns en LG G5 med alltid på-läge.

13. Förbättrade Bluetooth-inställningar

Att parkoppla, ansluta och växla mellan olika Bluetooth-anslutna tillbehör fortsätter att vara bökigt och omständigt. Apple har till stora delar löst det med sina egna tillbehör som Airpods, men alla tredjeparts-tillverkare är fortfarande hänvisade till Blueooth-menyn i Inställningar.

Vi önskar oss helt enkelt en smidig genväg i IOS för att snabbt ansluta eller koppla ifrån Bluetooth-tillbehör direkt från kontrollpanelen.

Det här önskar ni er

Vi frågade er vad ni önskar er av IOS 13 och så här långt ser önskelistan ut så här om vi sammanställer kommentarerna som kommit in:

 • Mörkt läge

 • Mörkt tangentbord

 • Permanent synlig klocka

 • Gester också för äldre mobiler

 • Kunna köra röstmemo direkt från kontrollpanelen från låst skärm utan att behöva låsa upp

 • Anteckningswidgeten ska gå direkt till fastnålad anteckning och inte senast ändrade

 • Att inkommande samtal inte tar över hela mobilen tills uppringaren lagt på

 • Öppnar upp tillgången till NFC fritt

 • Stöd för muspekare

 • Kunna anpassa kontrollcenter

 • Möjlighet att konvertera HEIC till JPG

 • Att swoosh-ljudet när man skickar mejl kommer först när mejlet faktiskt är skickat

 • Kunna ta sig från sökningar till mappen där appen ligger

 • Port för minneskort

 • Möjlighet att snooza inkommande sms

 • Se väder på låsskärmen (inte bara på morgonen)

 • Kunna se hur vädret var vid en viss tidpunkt/plats

 • Trådlös Carplay via Bluetooth/Wifi beronde på bil

 • Separata ljudreglage för ringsignaler, sms, mejl och tredjepartsappar

 • Sätta notisljud per app

Kommentarer
130 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.

Trots att vi inte officiellt kan köpa HomePod mini i Sverige är det en ganska populär produkt bland de största fansen, nu kommer den i fler färger.