Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apples kvartalsrapport

Cook medger att priserna kan vara för höga

Apple rapporterar att intäkterna från Iphone gick ned med 15 procent under företagets första kvartal 2019 och Tim Cook erkänner att prissättningen är en av anledningarna. Ändå var kvartalet Apples näst bästa någonsin.

Apple har nu rapporterat de faktiska sifforna för det första kvartalet räkenskapsåret 2019, som innefattar den viktiga julhandeln. I början av januari gick Apple ut och flaggade för att resultaten inte skulle nå upp till företagets tidigare angivna riktlinjer.

De riktlinjer som gavs inför Q1 2019 räknade med intäkter på mellan 89 och 93 miljarder dollar, men i januari sänkte alltså Apple detta till 84 miljarder. Nu vet vi hur det faktiskt har gått: Apple drog in 84,3 miljarder dollar i intäkter och 19,97 miljarder dollar i vinst. Det motsvarar en nedgång på fem procent jämfört med förra årets julkvartal. Ändå var detta Apples näst bästa kvartal någonsin.

Slutat redovisa antal

Det här är också första gången som Apple inte i sin kvartalsrapport redovisat hur många exemplar man sålt för Iphone, Ipad och Mac. Hur mycket intäkter de olika kategorierna genererat får vi däremot veta, och både Ipad, Mac ökade med 17 respektive 9 procent jämfört med för ett år sedan.

Kategorin "kroppsburna enheter, hem och tillbehör" som innefattar både Apple Watch, Homepod och Airpods ökade med hela 33 procent. Kroppsburet ensam ökade med hela 50 procent. Bra gick det också för Apples tjänster, som ökade med 19 procent och slog nytt rekord. Det var alltså bara Iphone som det gick relativt dåligt för, och alla Apples produkter och tjänster förutom Iphone ökade med 19 procent.

Höga Iphone-priser har påverkat

Tim Cook pratade i januari om att det gått sämre än väntat i Kina, medan många andra främst kritiserade prissättningen på årets modeller. Under en frågestund i samband med kvartalsrapporten fick han frågan om inte Apple höjt priserna på Iphone lite för mycket nu. Cook svarade att i USA handlar det om en ganska liten skillnad jämfört med 2017:

– Vi prissatte Iphone XS i USA på samma sätt som vi prissatte Iphone X för ett år sedan. Iphone XS Max, som är helt ny, kostade hundra dollar mer än XS, och så prissatte vi XR mitt mellan Iphone 8 och Iphone 8 Plus. Så det är faktiskt en ganska liten skillnad i USA jämfört med förra året.

Nu kommer Apple inte längre att exakt följa dollar-priset. Men internationellt är det en annan historia och Apple berättade att de kommer att justera priserna på några av de internationella marknader som drabbats hårdast av valutafluktuationer. Framöver kommer Apple inte längre att exakt följa dollar-priset, utan istället sätta Iphone-priser i den lokala valutan på varje marknad. Det här betyder såklart att Apple knaprar på sina egna vinstmarginaler – men det finns inget som hindrar dem från att justera priserna uppåt igen längre fram.

Något som också påverkade nedgången i Iphone-försäljningen är att Iphone inte längre subventioneras via telefonoperatörerna på många av de mer mogna marknaderna. Detta enligt Tim Cook, men han erkände också att "priset är en faktor" bakom varför Iphone-intäkterna och uppgraderingarna är lägre än förväntat. Framöver kommer Apple att trycka på inbyten och avbetalningsplaner för att försöka öka försäljningen av telefoner igen. Cook säger:

– Så ja, jag tror att priserna är en faktor. Vi jobbar igenom dem och vi har ett antal åtgärder för att hantera det, inklusive inbyten och avbetalningsplaner som jag också nämnde.

Inför nästa kvartal

Apple förväntar sig att affärerna fortsätter att gå lite sämre än vanligt, riktlinjerna också för nästa kvartal visar på en nedgång, men en mindre sådan än det blev under Q1 2019. Företaget lär också vilja undvika att sätta sina prognoser för högt, för att slippa att behöva vinstvarna ännu en gång.

Läs också 99:s Jakob Nilsson förklara varför det är bra att Apple missade målet det här kvartalet här:

Källa: Apple

Kommentarer
34 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.