Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Andreas har testat

Honor View 20 är imponerande mycket för pengarna

Den har fått mycket uppmärksamhet för att vara först med skärmhål och 48-megapixelkamera, men det är inte dessa som gör det till en imponerande telefon.

Inför lanseringen i Paris lyckades kinesiska Honors senaste flaggskepp View 20 dra till sig en del uppmärksamhet genom att vara först ut på marknaden med två trender i funktionsväg för 2019. Detta var dels användningen av ett skärmhål istället för flärp, och dels en enda bakre 48 megapixelkamera. Efter att ha testat telefonen i nästan två veckor är det ingen av dessa två funktioner som imponerar mest.

Ett flaggskepp till mellanklasspris

Honor View 20 är på många sätt en imponerande telefon. Den är välbyggd, presterar bra och har suverän batteritid. Den har dessutom en föredömligt trevlig prislapp. De största unika egenskaperna, kamera på 48 megapixel och kamerahål, är dock inte lika stora säljargument som resten av telefonen. För dig som vill ha en bra Android-telefon med suverän batteritid till ett rimligt pris är detta helt klar mästaren just nu.

Plus:
+ Imponerande bra batteritid
+ Kameran tar detaljerade bilder under rätt omständigheter
+ Bra prestanda
+ Behåller hörlursporten
+ Mycket för pengarna

Minus:
- Kameran förstärker ljus och färger för mycket
- Kameran kan kräva en del handpåläggning
- Skärmhålets placering gör selfies mindre smidiga
- Magic UI 2.0 är något oslipat

En ungdomstelefon

När Honor presenterade View 20 under ett event i Paris upprepade de gång på gång att detta var en telefon för en ung publik. Honor kan ses som en dottermärke till Huawei med fokus på just ungdomar, och företagets tidigare framgångar med Honor 8 lär till stor del ha kommit just från denna målgrupp.

Detta fokus är tydligt även i designen av och prislappen för View 20. Baksidan är stöpt i ett glasstycke där de skapat ett mönster som skiftar i takt med att du vrider och vänder på telefonen. Det ser ut som pilar som skiftar fram och tillbaks när du vrider på telefonen, och både den blå färgen (som vi testat) och den röda färgen är fina och får telefonen att sticka ut från mängden.

Trevligt nog har Honor också behållit hörlurskontakten med View 20, vilket innebär att du kan fortsätta använda gamla trådbundna hörlurar om du så vill. Prislappen börjar vid låga 5 800 kronor, vilket lär tilltala studenter och budgetmedvetna personer i allmänhet, men priset kommer även med avkall. Här saknas trådlös laddning, trots att bakstycket är i glas.

Det omtalade skärmhålet

Honor View 20 har äran att bli först ut på marknaden med ett skärmhål istället för en flärp eller att gömma kameran bakom skärmen. Här har kameran placerats i ett hål i den 6,4 tum stora skärmens övre vänstra del. Till skillnad från vad majoriteten av konkurrenterna lär använda används här en LCD-panel, vilket är något överraskande då det är svårare att få till än med de mer flexibla OLED-panelerna.

Men att det inte är en lika flexibel paneltyp märks också i hur kamerahållet är utfört här. Det finns ett utskuret hål i glaset ovanpå panelen som sitter så pass långt ovanför panelen att det blir ett tydligt glapp mellan glaset och panelen. Rent avståndsmässigt är det ett litet glapp egentligen, men det är stort nog för att ludd och liknande partiklar ska kunna samlas runt hålets kant.

Men att vara först med en teknik är egentligen inte så mycket värt om tekniken i sig inte erbjuder någon direkt förbättring över det som fanns tidigare, och det kan jag inte säga att det erbjuder här. Att ta en selfie blir faktiskt något mer omständligt eftersom man måste vinkla telefonen annorlunda än om hålet hade funnits i mitten av skärmen. Ingen stor sak, men inte heller en förbättring på något sätt.

Då föredrar jag helt klart lösningen med droppflärpen i Oneplus 6T, som är smidigare att använda och som rent praktiskt inte skiljer sig särskilt mycket från att ha hålet i skärmen. Något som däremot är väldigt trevligt är att Honor har lyckats klämma in både högtalare och en LED-lampa för notiser i en smal remsa ovanför skärmen, något Oneplus 6T inte kan skryta med. Överlag är skärmen trevlig och uppvisar förvånansvärt bra svärta, trots att det är en LCD-panel.

Snabb och uthållig

Innanför huven sitter den Huawei-byggda systemkretsen Kirin 980. Utöver att det är den snabbaste kretsen företaget har att erbjuda just nu tillverkas den på 7 nanometers tillverkningsprocess, vilket innebär att den bli lättare att kyla och mer energieffektiv. Den jobbar mot 6 gigabyte primärminne och kan fås med 128 eller 256 gigabyte lagringsminne. Stöd för minneskort saknas dock.

Just energieffektiviteten i kretsen är ett välkommet inslag tillsammans med det riktigt maffiga batteriet på 4 000 milliamperetimmar. Denna kapacitet delas med kusinen Huawei Mate 20 Pro som använder samma systemkrets, och som också imponerar oerhört sett till batteritid. Jag har konsekvent kunnat gå över två dagar utan att ladda telefonen. När jag mot slutet av arbetsdagen inser att jag ska gå på bio och endast har 32 procent batteriladdning blir reaktionen "äh, det är ju gott om laddning".

Mycket riktigt har laddningen endast gått ner till 23 procent när jag kommer hem framåt sena kvällen. Detta har dessutom uppnåtts utan att använda batterisparande läge, så vill du verkligen vara batterisnål kan du klara dig på att ladda telefonen två gånger i veckan. Detta beror så klart på hur du använder telefonen, men att Honor View 20 tillhör den absoluta toppen i batteritid är det ingen tvekan om.

Kamera med 48 megapixel imponerar ... ibland

Den andra stora uppseendeväckande funktionen i Honor View 20 är kameran som representeras av en rejäl sensor på 48 megapixel, den första på marknaden även med detta. Till skillnad från konkurrensen har Honor valt att satsa på en enda stor kamera som sedan får hjälp av en kamerasensor av typen time-of-flight (ToF), vilket förenklat är en lågupplöst kamera som läser av ljusstrålar för att avgöra avstånd till olika objekt i omgivningen. Detta används för att ge kameran stöd för funktioner som porträttläge/bokeh-effekt, men även förstärkt verklighet.

Väldigt högupplösta kamerasensorer har traditionellt sett inneburit små pixlar, vilket i sin tur innebär att sensorn blir sämre på att släppa in ljus genom de små sensorpixlarna. Det här har Honor löst genom att slå ihop ljuset som släpps in från ett kluster av fyra pixlar och får på så sätt, i teorin, samma ljusinsläpp som en kamerasensor på 12 megapixel men skärpan som 48 megapixel erbjuder.

I praktiken är resultaten något ojämna. Ibland fångar kameran imponerande detaljrika bilder med bra balans i exponering och kontrast. Ibland blir färgerna på tok för överdrivna, ljussättningen blir väldigt överdriven och skuggor kan bli likaledes överdrivna. Mörkerfotografi fungerar överlag bra, väldigt bra med tanke på de små pixlarna, så Honors strategi med att slå ihop fyra pixlar till en verkar onekligen fungera här.

Men detta bygger på lång exponering, vilket innebär att objekt som rör på sig kommer smetas ut eftersom deras position ändras mycket under exponeringstiden. Överlag är kameran något av en besvikelse eftersom viktiga bilder kan bli alldeles för överexponerade, och det är alldeles för vanligt att det finns rörliga objekt i bilder som ska fångas i svag belysning.

Vettig mjukvara med dubbeltrubbel

Mjukvaran bygger på Android 9 Pie med användarmiljön Magic UI 2.0 ovanpå. Detta är egentligen en omdöpt version av Huaweis EMUI 9.0 med ett något justerat gränssnitt, andra ikoner och så vidare, men funktionellt väldigt likt Huaweis gränssnitt. Detta är i sig inte något negativt då EMUI 9 var den bästa versionen av Huaweis användarmiljö hittills, och detsamma gäller även Magic UI 2.0. Systemet flyter på snabbt och det finns många vettiga funktioner att ta del av.

En trevlig funktion jag får erkänna att jag inte utforskade tillräckligt nog med EMUI 9 är stödet för trådlöst skrivbordsläge. Det låter dig ansluta telefonen till en bildskärm trådlöst via tekniken Miracast, varpå en skrivbordsliknande användarmiljö visas på den anslutna skärmen. På telefonen får du då fram ett gränssnitt som agerar virtuell pekplatta, och det finns knappar för att bland annat ta skärmdumpar på skrivbordet. Detta fungerar faktiskt förvånansvärt bra, och om jag bortser från det lagg som är ofrånkomligt med trådlös överföring flyter det på riktigt bra också.

Några aspekter jag inte är störtförtjust i gällande Magic UI 2.0 är att de ersatt en hel del av Android-systemets standardutbud av appar med egna diton. Detta är Honor på intet sätt ensamma om, de flesta företag som levererar tungt anpassade användarmiljöer ovanpå Android tenderar att göra detta, men det är likväl ett irriterande steg att behöva ladda ner alla standardappar för Android som inte är tätt knutna till just den här telefonen.

En annan irriterande aspekt med detta är att Honor också levererar egna funktioner för digitalt välmående. Detta är i sig inte irriterande, men att de inte stöder Googles officiella app för digitalt välmående, trots att Android 9 finns under huven, känns väldigt störigt. Låt användaren välja, och väljer användaren er lösning har ni gjort något rätt, det är min hållning jag önskar att fler företag skulle anamma.

En utmärkt ungdomstelefon

Honor View 20 är en telefon som imponerar, men inte riktigt på det sätt vi väntade oss inför testet. Skärmhålet innebär för mig ingen praktisk förbättring, snarare blir den bara aningen mer omständlig att ta selfie-bilder med. Den 48 megapixel stora kamerasensorn kan ta riktigt bra bilder, med lite handpåläggning och rätt omständigheter, men allt för ofta blir färger och ljussättning alldeles för överdrivna.

Det är istället allt du får i paketet tillsammans med den imponerande batteritiden för en väldigt rimlig prislapp som imponerar. Precis som den tidigare framgången med Honor 8 får du här väldigt mycket telefon för pengarna. Kameran är inte bäst på marknaden, och andra funktioner som trådlös laddning saknas, men om du är ute efter en flaggskeppstelefon utan att betala tillhörande priser får du just detta i Honor View 20.

Priset är dock inte så fasligt mycket lägre än vad en Oneplus 6T kostar, och mellan de två har Oneplus helt klart den trevligare mjukvaran. Om du tilltalas av konceptet med skärmhål och tycker baksidans design är läcker gör du inte ett dåligt köp i Honor View 20.

Honor View 20 - specifikationer

Skärm

6,4 tum
2 310 x 1 080 pixel
LCD/IPS

Storlek

15,69 x 7,54 x 0,81 cm

Kretsuppsättning

Kirin 980
Mali-G76 MP10

Primärminne

6/8 GB

Kamera – fram

25 megapixel
f/2.0
HDR

Kamera - bakre

48 megapixel
f/1.8
0.8 µm pixelstorlek
3D stereokamera
HDR

Lagring

128/256 GB (internt)

Trådlöst

Wifi 802.11 a/b/g/n/ac
Bluetooth 5.0/LE
NFC

Batteri

4 000 mAh

Portar

USB Type-C
USB 3.1

Övrigt

Dubbelbands-GPS

Visa mer

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.