IOS 13 kan få helt ny hemskärm

Årets IOS-uppdatering kan erbjuda ett efterlängtat mörkt läge, förbättringar för Ipad och Carplay samt en helt ny hemskärm enligt en rapport.

Traditionellt brukar Apple visa upp årets upplaga av operativsystemet IOS under utvecklarkonferensen WWDC i juni. Så blir det förmodligen den här gången också, men Bloomberg har redan en rapport med info om vad IOS 13 kommer att innehålla. Bland annat märks ett mörkt läge och förbättringar för Ipad.

Flera av funktionerna var sådana som planerades för IOS 12, men fick skjutas upp ett år för att istället fokusera på prestandaförbättringar och stabilitet i 2018 års IOS-system. Men nu ser det alltså ut att bli dags för rejäla funktionsförändringar. IOS 13 kommer att introducera ett mörkt läge liknande det som förra året kom till Mac OS Mojave, och dessutom stora förbättringar i gränssnittet Carplay för bilar. Rapporten nämner också en prenumerationstjänst för digitala tidningar och den länge omtalade tv-tjänsten från Apple.

Mest efterlängtat är förmodligen förbättringar som gör IOS mer anpassat för Ipad med sin större bildskärm. Här får vi inga direkta detaljer, men enligt rapporten ska systemet innehålla förbättrad "multitasking" och filhantering, samt möjlighet att ha flera flikar öppna i appar, liknande som det fungerar i webbläsaren Safari. En helt ny hemskärm nämns också, men återigen utan specifika detaljer. Hemskärmen i sin nuvarande form har hängt med i stort sett sedan första versionen av IOS och många användare har önskat sig större möjligheter att kontrollera den.

Iphone får 3D-kamera

Enligt rapporten har Apple också stora planer för årets nya Iphone-modeller som väntas lägga stort fokus på nya kamerafunktioner. Nästa Iphone-modell tros få hela tre kameror, varav en med förbättrad 3D-funktion som ska ytterligare förbättra möjligheterna till AR, så kallad förstärkt verklighet. Den nya 3D-kameran ska använda laser för att mäta och förhålla sig bättre till objekt i verkligheten.

Utifrån rapporten verkar det alltså inte som att Apple kommer att följa trenden att satsa på vikbara skärmar eller 5G-uppkoppling. Åtminstone inte under 2019.

Källa: Bloomberg

Kommentarer
4 svar

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.

Trots att vi inte officiellt kan köpa HomePod mini i Sverige är det en ganska populär produkt bland de största fansen, nu kommer den i fler färger.

M1 Pro och M1 Max är här och mer kraftfulla än någonsin och dessutom kommer de sitta i senaste generationen av MacBook Pro.

Idag håller Apple låda och vi trodde att det bara skulle bli Mac men Apple överraskade med AirPods generation tre.

Ikväll är det dags igen för Apple att hålla låda. Vi har gjort en kort sammanfattning om hur du kan se eventet och vad vi tror att Apple kommer visa upp.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.