Så styr du din Xiaomi robotdammsugare med rösten

Xiaomis robotdammsugare har blivit riktigt populära, men visste du att du kan styra dem med rösten? Vi guidar dig genom inställningarna.

Xiaomis robotdammsugare kan kontrolleras via den egna appen Mi Home där de går att schemalägga, eller starta manuellt om man hellre vill det. Men det går faktiskt också att styra dem med Siri eller Googles röstassistent. På vissa håll också med Alexa. Vi guidar dig genom inställningarna.

Styr dammsugaren med Siri

Xiaomis app Mi Home har en flik för automationer (mitten längst ned) och där kan du nu aktivera Siri-genvägar för att exempelvis börja eller sluta städa.

Siri-genvägar är personliga, om du inte råkar ha en Homepod hemma förstås. Då kan flera personer använda de kommandon du ställer in nedan. Det går att dela på enheter i Mi Home-appen, men det verkar bara som att den som faktiskt ställt in dammsugaren/dammsugarna kan ställa in Siri-genvägar. Förhoppningsvis är det något som Xiaomi jobbar på att ändra. I alla fall hemma hos mig är vi två som vill styra dammsugarna med Siri (och en Homepod har vi inte skaffat).

 1. Tryck på plus-tecknet uppe till höger

 2. Nu ska du välja vilkor för "if", välj "Complete manually"

 3. Nästa vy handlar om vad som ska hända "then", välj nu den dammsugare du vill styra

 4. Nu får du upp en listan med tillgängliga kommandon, välj exempelvis "Start cleaning"

 5. Välj nu spara uppe i högra hörnet

 6. Döp din nya automation till något

 7. Välj nu "Add to Siri"

 8. Spela in en fras att använda med Siri (den kan vara på svenska), exempelvis "Börja städa"

 9. Klart! Nu kan du be Siri "Börja städa"

Du kan så klart sätta liknande kommandon för att exempelvis sluta städa eller pausa.

Styr dammsugaren med Googles röstassistent

Använder du hellre Google Assistent än Siri? Det går att ställa in liknande funktionalitet med Google Home-appen.

 1. Börja med att trycka på +-knappen Add

 2. Välj sedan "Set up device"

 3. Välj "Have something already set up?"

 4. Välj Leta upp Mi Home i listan

 5. Logga in med ditt Xiaomi-konto

 6. Välj din/dina dammsugare och lägg dem i rätt rum

 7. Nu kan du säga till Googles röstassistent exempelvis att "Börja städa" för att starta

Någon lista över vilka kommandon som fungerar med Googles assistent har jag inte hittat, men börja och sluta städa verkar fungera bra hemma hos mig. Hur jag får dammsugaren att åka tillbaka till sin laddare är lite mer oklart än så länge – men experimenterar vidare. Vet du vad som fungerar – tipsa i kommentarerna!

Alexa då?

Amazons Alexa har en så kallad "skill" för att koppla samman assistenten med Mi Home, men tyvärr verkar det inte gå att röststyra dammsugaren här i Sverige trots att jag aktiverat den. Alexa hittar inte mina dammsugare. Enligt andra på nätet verkar det gå att styra dammsugarna i USA och några andra länder. Förhoppningsvis kommer funktionaliteten hit också.

Läs mer:

Kommentarer
16 svar

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.