Homepod kan få Face ID

Apple har ansökt om patent på en röststyrd högtalare som har både ansiktsigenkänning och stöd för 3D-gester.

Apples smarta högtalare för hemmet heter Homepod, och har kanske inte tagit marknaden med storm, trots riktigt bra mikrofonupptagning och ljud i toppklass. En del av kritiken som framförs handlar om att priset är för högt jämfört med många andra högtalare med inbyggda röstassistenter.

Att döma utifrån patent som Apple ansökt om kommer nog Homepod även fortsättningsvis vara en högtalare i premium-segmentet, trots rykten om att också en billigare variant är på gång. Patentansökningarna beskriver nämligen avancerad teknik som ansiktsigenkänning och stöd för 3D-gester för att styra högtalaren.

Homepod nämns givetvis inte vid namn i dokumenten, men däremot en röststyrd assistent-enhet så som en bordshögtalare. 3D-gesterna är kanske det mest intressanta, där användaren skulle kunna ta kontroll över högtalaren med en särskild gest, och därefter till exempel ändra volymen genom att höja och sänka handen.

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.

Tekniken bakom gesterna kan komma från företaget Primesense som Apple köpte redan 2013. Primesense-teknik låg bland annat bakom tillbehöret Kinect till Microsofts spelkonsol Xbox.

Ansiktsigenkänning

Vad gäller ansiktsigenkänning heter Apples teknik Face ID, och beskrivs helt enkelt som ett sätt för högtalaren att identifiera användaren, men också att mäta avståndet till den som lyssnar. Detta skulle bland annat tillåta att röstassistenten Siri delar med sig av privat information endast när rätt person ber om det. I dagsläget saknar Homepod helt stöd för att identifiera användare, och vill du ha tillgång till exempelvis din kalender får alla i familjen det.

Källa: Amerikanska patentverket

Läs mer:

Kommentarer
10 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.

Trots att vi inte officiellt kan köpa HomePod mini i Sverige är det en ganska populär produkt bland de största fansen, nu kommer den i fler färger.