Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Dyr Iphone XS eller billig Moto G7? Båda har mycket att erbjuda.

Moto G7 Plus får mig att fundera på vad jag får för pengarna

I takt med att flaggskeppsmobilerna blir allt dyrare verkar hårdvaran i mellanklassen också bli allt bättre. Ida har kikat närmare på nya Moto G7-familjen som har mycket att erbjuda utan att kosta skjortan.

Det hörs från allt fler håll, att flaggskeppsmobilerna har blivit för dyra. Samtidigt kommer mellanklassmobilerna starkt med allt vassare hårdvara som eldar på diskussionen genom att ställa frågan: vad är det du betalar för egentligen?

Det är inte uppenbart varför jag ska ha en Iphone XS Jag träffade Motorola den här veckan och kikade på deras nya mobilfamilj Moto G7. Den dyraste av de fyra nyheterna, Moto G7 Plus, kommer kosta 3 300 kronor när den dyker upp i handeln de närmsta dagarna. Jag fick också med mig en sådan tillbaka till redaktionen och så här mycket kan jag säga redan; det är inte uppenbart varför jag ska ha en Iphone XS för 14 695 kronor.

Moto G7-familjen består utöver G7 Plus av den nära nog identiska modellen Moto G7 för en femhundring mindre, Moto G7 Power med ett 5 000 mAh-batteri och den mindre Moto G7 Play med plastbaksida som kostar 1 590 kronor.

Moto G7 Plus

Moto G7 Plus kommer med en Snapdragon 636, 4 gigabyte primärminne och 64 gigabyte lagring som kan utökas med ett micro-SD-kort. Den har en glasbaksida och Gorilla-glas på framsidan. LCD-skärmen mäter 6,2 tum och ger upplösningen 2 270 x 1 080 med 403 pixlar per tum.

Batteriet erbjuder 3 000 milliamperetimmar och i lådan finns en 27 watts USB-C-laddare som ger 12 timmars användning på en kvarts laddning. Telefonen kommer med dubbla sim-platser, fingeravtrycksläsare, ansiktsigenkänning och kameror fram och bak som ska tåla att jämföras med dyrare alternativ.

Telefonen kommer i två färger, en mörkt blå och en snyggt röd. Den jag fick med mig till redaktionen är den blå, den röda kommer tydligen ut i handeln något senare. Motorola skickar också med ett genomskinligt silikon-skal i lådan för dig som vill skydda telefonen lite extra.

När det gäller Android skickar Motorola med Android Pie och säger sig ha planer på att även skicka ut Android Q inom några månader efter att Google släpper en skarp version i höst. De har likt Nokia och några fler en rätt ren Android-installation med bland annat några uppskattade gester som egna tillägg. Exempelvis kan jag tända ficklampan genom att "hugga med telefonen två gånger i luften" som någon sa. Genom att vrida på handleden snabbt två gånger kommer jag direkt in i kamera-appen. Motorola skickar med Facebook-appen förinstallerad, men i övrigt är det fritt fram att besöka Google Play för det just du vill ha, så nästintill ingen "bloatware" med andra ord.

Detaljerna som avgör

I min värld är Moto G7-familjen ett skolboksexempel på att erbjuda mycket för pengarna – så tillbaka till frågan vad jag får för de många tusenlapparna extra jag lägger på ett flaggskepp? Jag har inte själv använt någon flaggskepps-Android på riktigt (är en övertygad IOS-användare), så ni som har det får hjälpa mig att fylla på med vad ni ser för mervärden med att köpa dyrare i kommentarerna nedan.

Jag har däremot bra koll på hur den här Moto G7:an står sig mot Apples allra bästa och jämför vi enbart hårdvaran så känns det onekligen som att de här mellanklassmobilerna på sistone tagit stora kliv framåt, kanske större kliv än vad som sker mellan flaggskepps-generationerna numera. Det är istället detaljer som gör att jag har svårt att byta bort min dyra mobil. Detaljer som antagligen inte låter som mycket att hänga i julgranen om man inte levt och vant sig med dem.

Jag tänker bland annat på Face ID och hur det fungerar så väl ihop med Bank ID och min lösenordshanterare. Men också på hur väl min telefon interagerar med mina andra prylar – som exempelvis hur jag kopierade något på min telefon förut och utan att göra något särskilt kunde klistra in det i min Mac på jobbet. Hur jag kan skicka meddelanden från min dator eller platta de gånger jag råkar glömma mobilen hemma.

Det finns troligen gott om folk som inte är ett dugg intresserade av den här sortens finlir – särskilt nu när mellanmjölken smakar så här gott (som min kollega Jakob uttryckte det). Personer som vill ha något att kommunicera med och tillgång till en rejäl app-butik. Det måste onekligen locka allt fler att köpa något från mellanklassen kontant och sedan komplettera med ett skräddarsytt abonnemang eller kontantkort och slippa låsa sig i upp till två år med en hög månadskostnad. De stora telejättarna har numera gott om konkurrens från mindre aktörer som exempelvis Vimla, Hallon och Fello.

Jag spår helt enkelt framgång för Motorola i år – den här serien och särskilt G7 Plus borde sälja bra. I alla fall om de lyckas fånga konsumenternas uppmärksamhet efter en längre rätt tystlåten tillvaro här i Sverige.

Kommentarer
80 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.