Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Google presenterar kryptering för enklare Android-telefoner

Tekniken som kallas Adiantum ska ge säkerhet genom kryptering till enklare telefoner som inte är utrustade med speciella kretsar för detta.

Majoriteten av dagens flaggskeppstelefoner är utrustade med systemkretsar där dedikerade säkerhetskretsar ser till att informationen på telefonen krypteras så att den inte kan läsas av obehöriga. Denna typ av säkerhet tenderar att saknas i billigare telefoner då kretsar för kryptering ofta saknas i dessa. Google vill att alla Android-användare ska kunna säkra sin information genom kryptering, och introducerar därför Adiantum i samband med Safer Internet Day.

De flesta telefoner vi kommer i kontakt med idag använder processorer som baseras på instruktionsuppsättningen ARMv8, där det ingår specifika instruktioner för kryptering via AES-standarden. Android kan dock köras på en mängd olika typer av enheter, på mindre köpstarka marknader där priser för telefonerna och därmed deras hårdvara måste vara enklare. I dessa telefoner används ofta kretsar som saknar instruktioner för hårdvaru-avlastning av kryptering, och det är detta Google har löst i mjukvara i form av Adiantum.

Android kräver kryptering av systemet sedan Android 6.0, men eftersom AES-kryptering är alldeles för tungt för systemkretsar som saknar instruktioner för detta har dessa telefoner varit undantagna från regeln. Med Adiantum har Google använt en annan typ av kryptering som används i för https-kryptering av webbtrafik. Denna kryptering är betydligt mer lättdriven och låter även relativt klena systemkretsar kryptera systemet.

Googles tester visar att Adiantym-krypteringen är fem gånger snabbare än om samma kryptering skulle göras med AES-256 på samma systemkrets. I Sverige är det tämligen ovanligt med så pass enkla telefoner att de saknar hårdvaruaccelerera kryptering, men att alla Android-användare får möjlighet att säkra sin information är hur som helst en trevlig utveckling.

Källa: Google Adiantum-presentation, teknisk genomgång

Kommentarer
3 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.