Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Miljontals samtal till 1177 Vårdguiden var öppet åtkomliga online

Samtal till 1177 Vårdguiden har legat öppet tillgängliga online från så långt tillbaks som 2013, där känsliga uppgifter som personnummer finns med bland detaljerna i samtalen.

I takt med att allt fler delar av vårt samhälle har digitaliserats har också de potentiella säkerhetsriskerna ökat då även viktiga och högst personliga uppgifter finns lagrade digitalt. Normalt sett är dessa uppgifter skyddade bakom rimligt säkra system, men nu rapporterar Computer Sweden att samtal till 1177 Vårdguiden helt saknat sådana skyddsmekanismer.

Enligt rapporten har 1177 Vårdguiden, som erbjuder rådgivning runt vård och hälsa över telefon, låtit hela 2,7 miljoner samtal ligga öppet tillgängliga online fram till alldeles nyligen. Det handlar om samtal från 2013 och framåt och ska alla vara samtal som tagits emot av underleverantören Medicall som använts i regionerna Stockholm, Södermanland och Värmland.

Totalt sett ska det handla om 170 000 timmar av inspelat material som lagrats i mp3- och wav-format på en server som inte använt sig av kryptering. I ljudfilerna finns utöver väldigt känslig information om individernas hälsosymptom även annan mycket känslig information som personnummer, telefonnummer och tidigare behandlingar.

Tommy Ekström, vd på företaget Voice Integrate Nordic, säger till Computer Sweden att företaget inte känt till säkerhetsbristen. Inera, som står bakom varumärket Vårdguiden, har fått kännedom om säkerhetsbristen och arbetar för att åtgärda den. Information om huruvida dessa ljudfiler faktiskt har laddats ner av utomstående, och i så fall i vilken utsträckning, saknas i dagsläget.

Källa: Computer Sweden

Kommentarer
22 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.