Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Samsung Galaxy Fold är officiell

Samsung har presenterat officiella specifikationer för Galaxy Fold, den vikbara telefonen som inte heller är en välbevarad hemlighet.

Samsung Galaxy Fold blir den första vikbara telefonen från en riktigt stor aktör som presenteras under 2019. Den är faktiskt utrustad med två skärmar, en vanlig skärm som visas när du använder den som telefon, och en större vikbar variant som du viker fram när du behöver lite mer yta.

Den främre skärmen är en 4,6 tum stor Super AMOLED-panel med upplösningen HD+. Denna används alltså när du vill använda enheten som en vanlig telefon. För att komma åt den större skärmen viker du upp telefonen likt en bok, och presenteras då för en 7,3 tum stor Dynamic AMOLED-skärm med upplösningen QXGA+. Samsung säger sig tagit fram en ny polymer som är hälften så tunn som en traditionell telefonskärm, vilket gjort de flexibla egenskaperna möjliga.

Skärmarna knyts till varandra genom ett gångjärn som Samsung säger är väldigt avancerat och gör det enkelt att vika upp telefonen, samtidigt som de håller ihop stabilt. Kunderna ska kunna välja vilken färg de vill ha på detta gångjärn, som är exponerat utåt mot användaren.

Skärmarna backas av en åttakärnig processor, oklart vilken, och denna arbetar mot hela 12 gigabyte primärminne. Batteriet är också väl tilltagna 4 380 milliamperetimmar, vilket sannolikt behövs då det måtte vara mer krävande att driva en så pass stor skärm och minnesmängder. Samsung har lyckats klämma in detta genom att placera två batterier i telefonen, en i varje halva, något som Samsungs ingenjörer också jobbat hårt på att få till.

Sett till kameror utrustas Galaxy Fold med en 10 megapixels Dual Pixel-kamera på den främre skärmen, och detta är samma främre kamera som används på Galaxy S10 och S10e. Med enheten uppvikt består de främre kamerorna istället av normalfotokamera på 12 megapixel, en telefotokamera på 12 megapixel och en ultravidvinkelkamera på 16 megapixel. Detta är överlag DNA hämtat från syskonen i Galaxy S10-familjen.

Operativsystemet blir Android 9 Pie, med en anpassad version av företagets nya mjukvarumiljö One UI. Med detta ska man kunna öppna tre olika appar samtidigt med funktionen Multi-Active Window, vilket illustreras med att man ska kunna dra en videotrailer från en app och släppa den i meddelande-appen för att skicka till en kompis.

Övergången mellan den främre skärmen och den större ihopvikta ska enligt Samsung ske ytterst smidigt. De säger sig också ha jobbat nära med app-utvecklare som Facebook, Whatsapp och Youtube för att se till så att dessa appar fungerar felfritt när telefonen lanseras. Appar ska kunna samköras fritt också, utan anpassning från Samsung. Ett samarbete med Google innebär att ett Youtube Premium-medlemskap i ett köp av Galaxy Fold.

Samsung Galaxy Fold ska släppas den 3 maj och ska kosta från 2 000 euro, vilket sannolikt innebär en prislapp över 25 000 kronor i Sverige. Den kommer komma i en vanlig version och en 5G-version.

Kommentarer
93 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.