MWC19

Xiaomi lanserar supermobilen Mi 9 i Europa

Xiamoi presenterar Mi 9 för den europeiska publiken, en telefon som utlovar marknadsledande prestanda till ett galet lågt pris.

Redan tidigare i veckan avtäckte Xiaomi sin nya flaggskeppsmobil Mi 9 i Kina, men nu är det också dags för Europa att få en officiell presentation av telefonen. Mi 9 lanseras som en lyxig mobil med prestanda i det absoluta toppskiktet, men samtidigt med en prislapp som är – minst sagt – väldigt konkurrenskraftig.

Vad gäller hårdvaran har Xiaomi inte sparat på krutet Vad gäller hårdvaran har det knappast sparats på krutet. Mi 9 är en av de första mobilerna som drivs av den nya processorn Snapdragon 855 från Qualcomm. Prestandan ska vara upp till 3 gånger högre jämfört med förra generationens Snapdragon 845.

Bildskärmen på 6,39 tum är av typen AMOLED och har såklart tillverkats av Samsung. Mobilen har inte hakat på den nya trenden med kamerahål, utan har en flärp på ovansidan av skärmen, om än liten. 90,7 procent av framsidan består av bildskärm.

Fingeravtrycksläsaren sitter under bildskärmen, och på baksidan hittar vi en trippeluppsättning kameror där huvudkameran har en upplösning på 48 megapixel, med samma sensor från Sony som vi hittar i Honor View 20. En annan likhet med den mobilen är baksidan i glas med läckra holografiska effekter. Mi 9 finns i tre färger; svart, blå och lavender.

Huvudkameran har också sällskap av en telefotolins på 12 megapixel och en vidvinkel-lins på 16 megapixel. Kameran erbjuder också förbättringar för video, och telefonen kan filma slow motion i 960 bilder i sekunden.

Den nya versionen av användarmiljön Miui kan också stoltsera med ett mörkt läge, som inte bara designmässigt ligger i tiden utan också kan dra ner amoled-bildskärmens strömförbrukning en hel del. Batteriet är annars på 3 300 mAh och har stöd för snabbladdning med upp till 27 Watt. Stöd för trådlös laddning finns också, och då med upp till 20 watt. Detta är första gången så snabb trådlös laddning erbjuds, och innebär att telefonen kan ladda från noll till hundra procent på 90 minuter. Trådlös laddningsenhet ingår dock inte med telefonen, utan måste köpas separat.

Xiaomi Mi 9 erbjuds med primärminne på 6 eller 8 gigabyte, och ett lagringsminne på 128 gigabyte. Priset är 449 euro eller 499 euro beroende på mängden minne, eller från 4 999 svenska kronor. Detta tycks placera den i mellanklassen, men specifikationerna vittnar däremot om att detta är ett riktigt flaggskepp, och gissningsvis ett mycket attraktivt alternativ för många som ska köpa ny mobil under 2019. I skrivande stund är det dock oklart när telefonen börjar säljas i Sverige.

Läs mer:

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.