LG fortsätter det tveksamma experimenterandet
Telefoner med dubbla skärmar och upplåsning via hand-gester visar att LG inte är färdiga med sin experimentella fas, och det ser inte särskilt lovande ut.
LG har fört en något tynande tillvaro de senaste åren, ända sedan deras mindre lyckade experiment med den modulära telefonen LG G5. Efter det följde några mer konventionella produktlanseringar med G6 och G7 Thinq samt V30 Thinq-modellerna, men dessa lyckades inte riktigt sparka igång de framgångar företaget tidigare haft med G2, G3 och G4-telefonerna.
Under årets MWC19-mässa visar LG att de inte är riktigt färdiga med experimenterandet. De visar dels upp den väntade uppföljaren LG G8 Thinq vars mest särskiljande egenskap är att den ska låta användaren låsa upp telefonen med speciella hand-gester. Namnet på lösningen är det "inspirerade" Hand ID och demonstreras i videoform på telefonerna här på mässan.
Tyvärr fick vi inte testa på det själva utan endast beskåda det i videoform, så det är svårt att säga något om hur det fungerar, men baserat på hur liknande lösningar fungerat tidigare vågar vi vara något skeptiska till att det kommer vara en genuint användbar funktion som gör LG G8 Thinq till en attraktiv produkt på den stentuffa Android-marknaden. Telefonen ser i övrigt ut som en naturlig fortsättning på vad LG gjorde med G7 Thinq och V35 Thinq.
En V50 med extra skärmtillbehör
Utöver detta visar LG även upp den nya medlemmen i V-familjen, LG V50 Thinq, som dessutom får ett tillbehör kallat LG Dual Screen. Här har man helt enkelt klämt in en andra OLED-skärm på 6,2 tum i ett fodral där en V50 Thinq kan placeras. Den andra skärmen kan användas för några olika funktioner och man sveper in en knapp från skärmens sida för att aktivera läget. Då dyker en andra hemskärm upp på skärm nummer två.
Det finns ett par funktioner som expanderar huvudskärmens funktion. Den som vill spela spel kan exempelvis visa knappar och virtuella styrdon på den nedre skärmen medan spelet visas på den övre. Den andra skärmen ska då identifieras som en Bluetooth-kontroll och ska inte kräva speciella anpassningar i spelen, vilket låter som en vettig lösning. För videosamtal kan den ena personens videoström visas på den vänstra skärmen och samtalspartners videoström på den högra. Telefonen ska även vara förladdad med några appar som visar vissa delar av gränssnittet på den ena skärmen och andra på den andra skärmen.
Vi lekte runt lite med Dual Screen-varianten av LG V50 Thinq och i dess utförande här på mässan är det en ganska buggig och stökig lösning. Innehållet på den nedre skärmen kan dyka upp på den övre när vi försöker rotera skärmen, och gränssnittet kan dyka upp upp och ner på den ena skärmen. Det här är säkert egenskaper som kommer poleras till lanseringen, men det ger inget förtroendeingivande intryck här på mässan.
LG V50 Thinq kommer också med 5G, och likt övriga aktörer på marknaden används Qualcomms Snapdragon 855 med tillhörande X50-modem, vilket innebär att det inte handlar om 5G med millimetervågor (5G NR) utan 5G som jobbar i frekvensbanden under 6 gigahertz (kallas sub-6 GHz 5G).
Andra specifikationer innefattar en 6,4 tum stor OLED-skärm med upplösningen QHD+ och tre kameror som utgörs av en normalkamera, telefotokamera och vidvinkelkamera. Batteriet har inte större kapacitet än 4 000 milliamperetimmar, vilket verkar snålt tilltaget för en telefon som ska vara utrustad med 5G-teknik. Men trevligt nog fortsätter LG satsa på ljud med en Quad DAC-förstärkare.
Överlag är vi inte allt för optimistiska över LG:s chanser med de nya telefonerna, särskilt inte i det nuvarande läget där jättar som Samsung får kämpa mot kinesiska uppstickare som Xiaomi och Oneplus, eller jättar som Huawei för den delen.
LG V50 Thinq förväntas lanseras under andra kvartalet 2019 med okänd prislapp, och det är oklart om den och Dual Screen-tillägget kommer lanseras på svenska marknaden. Även LG G8 Thinq väntas lanseras under andra kvartalet, pris och lansering på svenska marknaden är okänt i skrivande stund.