Gopro Hero 7 – när du är rädd om mobilen
I vår tid av supermobiler med ett flertal kameralinser och kraftiga AI-funktioner, varför vill man ha en dedikerad kamera? Kanske för att den kan följa med dig till djungeln och ändå vara hel dagen efter. Vi har kikat på Gopro Hero 7.
Det amerikanska företaget Gopro har gjort sig kända världen över för sina kameror, som är gjorda för att tåla tuffa tag. På redaktionen fick vi tillfälle att kika lite närmare på modellen Gopro Hero 7, utifrån frågeställningen vad det kan finnas för syfte med en dedikerad videokamera nuförtiden.
Trots allt lever vi numera i en tid där var och varannan har tillgång till en kamera i absolut toppklass i sin mobiltelefon, och dessa blir bara bättre och bättre för varje år. Mobilen har ersatt diktafonen, mp3-spelaren, anteckningsblocket, spelkonsolen, kalendern och kartboken och för de allra flesta har den nog också ersatt en separat kamera. Finns det någon plats längre för specialiserade produkter som en Gopro-kamera?
Gopro Hero 7 Black – sammanfattning
Gopro Hero 7 är en kompetent och stryktålig liten kamera som gör sig bäst som komplement till din dyra mobiltelefon. Om du vill dela ditt liv och dina upplevelser på sociala medier men inte vågar ta din dyra Iphone eller Galaxy-telefon ut i skidbacken eller vattenrutschbanan, då är Gopro ett prima val.
Fördelar
+ Bra bildstabilisering
+ Livefunktion direkt mot sociala medier
Nackdelar
− Ljusupptagningen kunde vara bättre
− Mer begränsad än en billig mobiltelefon
Evolution
Gopro Hero 7 är att betrakta som en evolution från föregångaren Hero 6, där det mesta blivit lite bättre men där det inte är fråga om några revolutionerande skillnader.
Jag har tidigare bara haft en kortare erfarenhet av Gopro Hero 6, men kan direkt konstatera att menyn fått en välbehövlig uppdatering i modell 7. Det går snabbt och oftast smidigt att trycka sig fram mellan inställningarna, och som mobilanvändare uppskattar jag särskilt att svepgester hittat till gränssnittet för att bläddra mellan funktionerna.
Livsviktigt för den som nuförtiden använder mobilen som sin primära datorenhet är också en ny IOS-integrering där det går att överföra materialet från Gopro-kameran direkt till en Iphone, för till exempel publicering på Instagram och andra sociala medier. En funktion för att livesända via mobilens uppkoppling till Youtube och Facebook finns också, men tyvärr endast i upplösning 720p som mest.
Hero 7 finns i tre varianter, och något förvirrande har Gopro kopplat funktionaliteten till vilken färg kameran har. Den vita är instegsmodellen, och klarar upplösningen 1080p samt är vattentålig. Silver-modellen klarar 4K-upplösning, men den lyxigaste funktionerna finns i den svarta modellen och företrädelsevis den vi har testat. Här finns bildstabiliseringen som kallas Hypersmooth, HDR-fotografering under namnet Super Photo och tidsförskjutning som här heter Timewarp. Jo, Gopro gillar spexiga namn.
Bilden är stabil
Kameran har fått bättre bildstabilisering, vilket kanske är det som märks tydligast i praktisk användning. Detta är trots allt en kamera som är gjort för att bäras omkring i handen, eller fästas i pannan eller monteras på cykeln. Bra bildstabilisering är viktig, och här får Hero 7 ett fint omdöme. Jag skulle säga att bildstabiliseringen är i klass med den på min Iphone XS när jag filmar med den, och det är ett lovord.
En nackdel med stabiliseringen är däremot att bilden blir något oskarp när funktionen är på, och kameran presterar påtagligt sämre vid mörkare ljusförhållanden. Här är det kanske orättvist att jämföra med Apples flaggskeppsmobil, vars A12-processor gör underverk med filmat material i lite mörkare miljöer. Men det är också den och liknande enheter många av oss har i fickan, och just detta Gopro måste utmana.
Förutom bättre bildstabilisering har Hero 7 Black också fått förmågan att filma tidsförskjutning, eller Timewarp då som det kallas. Ett HDR-läge erbjuds också för stillbildsfotografering, som fungerar bra men gör att kameran tar bilder betydligt långsammare med den funktionen aktiverad. Slutligen har mikrofonens ljudupptagning blivit bättre med effektivare brusfilter. Även här måste dock konstateras att kameran inte kan utmana Iphone XS som har en förhållandevis enastående ljudupptagning.
Tål tuffa tag
Rent tekniskt har Gopro Hero 7 Black svårt att mäta sig med en modern mobiltelefon som både stillbildskamera och filmkamera, även om här finns genomgående förbättringar jämfört med förra versionen.
Det stora skälet till att skaffa en är dock tåligheten. Till skillnad från en skör mobiltelefon med glas både fram och bak andas Gopro-kameran stryktålighet och är av gedigen konstruktion, byggd för att följa med i skidbacken, under fallskärmshoppningen eller ut på djungelexpeditionen. Inte för inte kallas den actionkamera, och under testperioden kände jag aldrig något behov av att hantera den varsamt så som jag känner för min mobiltelefon.
För ett exempel på situationer där Gopro Hero 7 verkligen kommer till sin rätt, kika på denna video av och med våra kollegor på FZ:
Men, en Gopro-kamera är inte för alla. Priset för Black-modellen är cirka 4 000 kronor. För de pengarna kan du faktiskt köpa en mobil med en jämförbar kamera som dessutom kan göra tusen andra saker som Hero 7 inte klarar av. Dock är actionkameran tåligare, och i specifika situationer smidigare. Den är också vattentät, vilket bara de dyrare flaggskeppsmobilerna är i dagsläget.
Det är helt enkelt så, att den som har behov av en Gopro-kamera förmodligen redan vet om det, och då kommer använda den som ett komplement till sin mobiltelefon. Men det är främst för utomhusbruk och lekar där oömma kläder krävs. Influencers som letar en smidig liten kamera för sin matlagningskanal eller videopodd får förmodligen mer valuta för pengarna av att köpa en mellanklassmobil och en mikrofon.
Ändå är det svårt att inte bli lite förtjust i Gopro Hero 7 Black. Den gör det den ska göra, och den gör det bra. Med tanke på hur snabbt utvecklingen går på mobilsidan är det dock tveksamt hur länge småkameror kommer finnas kvar, även specialiserade actionkameror som den här.