Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

En vecka med Galaxy S10

Dag 1: Att flytta till en ny telefon

Testveckan börjar med att ställa in telefonen och försöka få över allt material från min gamla mobil. Sen ska massor av appar ned och lösenord skrivas in.

Följ med 99:s redaktör Jakob under hans första vecka med Galaxy S10. Artikelserien är en del av ett betalt samarbete med Samsung.

Detta är den första dagen med min helt nya Galaxy S10, och naturligtvis vill jag komma igång så snabbt som möjligt. Men att flytta in i en ny mobiltelefon innebär en hel del saker jag vill ta med mig från min gamla; bilder, kontakter, meddelanden med mera. Eftersom jag inte bara byter till en ny mobil, utan till en helt annan mobilplattform har jag räknat med att det kommer ta lite extra tid, och har vigt större delen av den första dagen åt själva övergången.

Kort om mig och veckan:

Jag betraktar mig själv som väldigt mobilvan, och allmänt tekniskt kunnig, men jag har inte använt en Samsung-telefon på många år. Istället har jag varit Iphone-användare till vardags men gjort kortare avstickare till olika Android-system när jag testat dem för 99.

Det är alltså till stor del en helt ny mobilvärld som jag dyker in i. Jag kommer att använda Samsung Galaxy S10 under hela veckan, och beskriva vilka bekymmer jag har med den nya plattformen, men också härliga överraskningar och kul funktioner jag upptäcker.

Smart Switch lovar runt

Min gamla telefon innehåller 94 gigabyte material som är mestadel fotografier och videoklipp, men också nedladdade appar och material som kalenderhändelser, kontakter och meddelanden. Samsung har en app som kallas Smart Switch, som lovar att ta hand om detta och det gör mig inledningsvis väldigt positivt. För några år sedan var det nämligen endast med stora svårigheter det gick att flytta material från en Iphone till en Android-telefon.

Det hela börjar väldigt lovande. Galaxy S10 guidar mig pedagogiskt genom en serie knappar och till slut ansluter jag min gamla telefon med den nya och påbörjar överföringen. Detta görs med sladd, och jag råkar ha en (dyr) Lightning-USB-C-kabel liggande som jag använder. Hade jag inte haft det är Samsung generösa nog att skicka med en adapter i kartongen, så det skulle gå att använda en sladd med vanlig USB-A-kontakt också.

Överföringen inleds, och tar lång tid. Det första försöket måste avbrytas, eftersom Galaxy S10 inte har tillräckligt mycket laddning. Jag laddar batteriet till max och försöker igen. Efter nästan två timmar är överföringen 99,9 procent klar, men där stannar den upp och vill inte fortsätta. För säkerhets skull låter jag telefonen ligga en timme till, men inget händer. Här är jag osäker på om det är någon fil på min Iphone som inte vill flyttas över, eller om det är något annat problem med någon av telefonerna, och i så fall vilken. Hursomhelst, jag försöker en gång till men samma sak händer igen och då ger jag upp.

När jag kört igång Galaxy S10 visar det sig att de flesta av mina kontakter åtminstone verkar ha förts över, men jag kan inte se om någon saknas. Därefter är mitt fotobibliotek det viktigaste, och detta synkar jag via Google Foto så de kommer jag åt via den appen och genom att logga in på mitt Google-konto. Jag skulle säkert kunna migrera över bilderna till Samsungs egna bildapp Galleri, men jag bestämmer mig för att fortsätta använda Google Foto som huvudbibliotek.

Löftet om en sömlös och smärtfri överföring av gammal data infrias alltså tyvärr inte. När jag använt telefonen några timmar provar jag återigen att starta appen Smart Switch, och får då möjlighet att ansluta direkt till Apples molntjänst Icloud för att ta data därifrån. Jag testar, och det verkar fungera men stannar återigen vid 99 procent. Jag bestämmer mig för att jag har den data jag behöver för veckan, och går vidare genom att ladda hem massor av appar.

Google Play och Galaxy Store

Appar är det blod som får varje mobiltelefon att leva, och jag kan naturligtvis inte ta med mig några appar från Iphone-världen. Det är alltså dags att göra ett första besök hos Android-världens egna App Store, och här finns det två att välja mellan; Google Play eller Samsungs egna Galaxy Store.

Det är förvirrande och något stressande att jag som ny användare presenteras med två appbutiker sida vid sida. Är det några appar jag behöver som bara finns i den ena butiken? Eller är det samma utbud, och i så fall – varför finns det två? Det här är frågor som det säkert finns svar på, men som nybliven användare måste jag ta ett beslut. Eftersom jag sedan tidigare har köpta appar och viss media i Google Play Store så väljer jag den butiken.

I Google Play Store hittar jag en lista med appar jag tidigare laddat ned, och det är en bra början. Men vad som hade varit helt fantastiskt vore om det gick att synka en lista med vilka appar som jag använt på min Iphone, och sedan få möjlighet att ladda hem Android-versionerna om det finns sådana. Det skulle såklart kräva samarbete mellan både Apple, Google och Samsung och kommer nog inte hända, men det hade onekligen varit smidigt.

I rask takt laddar jag ner mina 30 vanligaste appar och är redo för nästa steg, som är att ange lösenord och logga in på de flesta av dessa appar; Netflix, Facebook, Instagram, Pinterest, HBO, Slack och så vidare.

Lösenord!

Galaxy S10 har en inbyggd lösenordshanterare som heter Samsung Pass. Tyvärr går det inte att exportera mina lösenord från min Iphone (som använder Apples motsvarighet Icloud-nyckelringen). Men här har jag turen att jag framförallt använder appen 1password för att spara mina lösenord, och den finns i Android-version. Alltså behöver jag bara skriva lösenordet i en app för att sedan få åtkomst till min krypterade samling långa och krångliga lösenord. 1password är integrerat i Android lika väl som i IOS, och i princip alla appar jag behöver logga in i kan få lösenordet därifrån. En väldigt smidig lösning på något som hade kunnat vara en ordentlig huvudvärk.

En miljon inställningar

Nu har jag alltså fyllt Galaxy S10 med både kontakter, bilder och appar så nu är det dags att finjustera telefonen för att göra den till min. Galaxy S10 har en riktigt läcker bildskärm, men också ett hål för den framåtriktade kameran. Det första jag gör är därför att ladda hem en lämplig bakgrundsbild som utnyttjar hålet.

Annars är ju Samsung och Android kända för att erbjuda många möjligheter att ställa in systemet, och detta är verkligen sant. I telefonen finns ett smått otroligt utbud av små och stora inställningar att göra. Allt från hur mycket systemet ska försöka spara på batteriet till hur ikonerna ska se ut till vad Always On-bildskärmen ska visa för information, eller om den alls ska vara på. Samsungs användarmiljö One UI är verkligen ett paradis för alla som vill ställa in sin mobil in i minsta detalj, utan att för den skull vilja "flasha in en egen ROM" som det kallas. Alltså installera en egen Android-version, vilket de flesta nog inte bör göra.

Mängden inställningar som finns tillhands kan också vara lite överväldigande, särskilt för den som är van vid en lite mer hårt hållen användarupplevelse. När den första dagen är till ända har jag inte hunnit gå igenom allt som finns i Inställningar-appen på långa vägar, men har ändå gjort en del funktionella och estetiska val som gör mobilen lite mer personlig.

Ett exempel är att det finns ett stort utbud av olika teman att välja mellan för de som inte gillar standardutseendet i One UI. Ännu fler teman går att ladda hem, men jag väljer ett läckert mörkt tema. Kort senare upptäcker jag dock att det dessutom finns ett särskilt mörkerläge i systemet, som kan aktiveras enligt ett schema eller utifrån solens upp- och nedgång. Det här låter fantastiskt, så det slår jag genast på. Tyvärr är mörkerläget inte kompatibelt med andra teman än det som är standard så jag får byta tillbaka. Det gör inte så mycket – jag tycker standardtemat är ganska fint, och att ha en mobil som automatiskt aktiverar ett mörkt läge när det blir skymning, det är faktiskt något av en dröm som går i uppfyllelse.

En annan sak som jag gillar oerhört mycket är Always On-funktionen på bildskärmen. Här kan jag ha tiden ständigt angiven på skärmen fastän den är släckt, vilket är väldigt praktiskt nattetid bredvid sängen. Det går (så klart) också att ställa in hur klockan ska se ut, samt om den också ska visa annan information. Tyvärr verkar det inte gå att ta bort en irriterande rad med små notiser som visas under klockan. Just notiser är något jag kommer återkomma till imorgon, för där finns en hel del att säga.

Jag ska avsluta den första dagen med en annan liten funktion som jag blev väldigt glad av att upptäcka. Under den här veckan tar jag en hel del skärmavbilder med mobilen (bara att hålla nere Power-knappen och Volym-knappen samtidigt). Om jag är i ett fönster som fortsätter nedanför skärmkanten kan jag välja att spara en bild av hela sidan, även det som inte syns. Detta är grymt när jag vill ta en bild av till exempel en sida med inställningar, men det fungerar också väldigt bra i appar som Instagram och Messenger. Det är bara att fortsätta trycka på spara-knappen för att spara längre och längre av bildflödet eller chattkonversationen. Underbart!

Spara hela bilden

Spara hela konversationen, tack vare väldigt bra skärmdumps-funktion. Tack Samsung!

Visa mer

Imorgon fortsätter mitt äventyr med Galaxy S10, och då tänkte jag gräva lite djupare i telefonens säkerhetsfunktioner, ställa in mitt betalkort med Samsung Pay, och skriva lite mer om hur telefonen känns och uppför sig rent fysiskt. Kul att ni följer med hela veckan, och skriv gärna några rader i kommentarerna om ni har kul tips kring Samsung-systemet, eller om ni har några frågor.

Vi ses imorgon!

Advertisement
Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.
Kommentarer
86 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.