Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

En vecka med Galaxy S10

Dag 3: En entertainer i min ficka

Veckan med Galaxy S10 fortsätter, och idag ägnar sig Jakob åt att lyssna på musik och poddar, kolla på Netflix och lyfter fram två praktiska funktioner.

Följ med 99:s redaktör Jakob under hans första vecka med Galaxy S10. Artikelserien är en del av ett betalt samarbete med Samsung.

Jag har fått en hel del kommentarer och förslag i forumet på funktioner jag ska prova, så jag tänkte börja dagen med att skriva lite kort om några av dessa.

Smart Lock

Igår gnällde jag lite över att Galaxy S10 saknar en säker form av ansiktsigenkänning. Smart Lock är en funktion som underlättar saknaden en del, och jag har valt att ha det påslaget när jag är hemma. I korthet kan man säga att Smart Lock låter dig stänga av det vanliga skärmlåset på telefonen under vissa omständigheter. Det kan vara att telefonen förblir upplåst så länge den är i rörelse, alltså när du själv bär omkring på den, eller så länge den befinner sig på en geografisk plats exempelvis hemma.

Det går också att koppla Smart Lock till att vara aktiverad när Galaxy S10 är i närheten av en annan betrodd enhet med Bluetooth. Detta kan till exempel vara en Galaxy-klocka, men också hörlurarna Galaxy Buds.

Givetvis innebär allt detta också en viss kompromiss av säkerheten. Till exempel kan vem som helst komma in i din telefon så länge den är hemma hos dig, eller om någon får tag på dina Galaxy Buds-hörlurar. Men detta är väldigt tydligt beskrivet när du slår på funktionen, och jag gillar verkligen idén att i praktiken kunna ha olika säkerhetszoner för telefonen, och koppla den till en annan enhet som en smart klocka. Sen är det givetvis så att om Galaxy S10 hade haft en riktigt snabb och säker ansiktsigenkänning vore behovet av att ha telefonen olåst inte så stort.

Kantpanel

Jag fick tipset att kolla in funktionen Kantpaneler, och detta var verkligen ett djupt kaninhål av funktionalitet som verkligen lyfter hur Galaxy S10 kan ställas in och göras mer personlig. Jag började använda dessa i morse, och är redan väldigt förtjust!

Kantpaneler är precis som det låter, en panel som du kan svepa fram från sidan av skärmen. Det finns ett stort utbud av olika paneler att välja mellan, allt från väderinformation till olika typer av markeringsverktyg till en lista med appar som du själv väljer. Som om det inte vore nog kan du ha upp till tio stycken paneler i bruk och svepa mellan dessa. Om du inte hittar den perfekta bland de inbyggda finns ett oräkneligt antal i Galaxy Store som du kan ladda hem, vissa är gratis medan andra kostar några kronor.

Det här är en väldigt användbar funktion, och jag har använt den för att skapa en snabb genväg till de appar jag använder ofta men som jag ändå inte vill ha liggande på startskärmen. På en Iphone ligger ju alla appar i rad på hemskärm efter hemskärm, men på Android fungerar det lite annorlunda. Hemskärmen är mer som en startsida där du kan välja själv vilka appar och "widgets" du vill ha. En kantpanel med fler appar är för mig ett jättesmidigt sätt att ha allt jag vill ha precis i närheten hela tiden.

Funktionen är inte påslagen från början, och jag förstår varför. För en nybörjare är det nog lätt att av misstag svepa fram panelen, men för den som blivit lite mer varm i kläderna är det ett mycket bra verktyg. Det går också att finjustera och ställa in hur mycket panelen ska synas när den inte är framme. Allt från att den ska vara helt osynlig, till att visas som en liten färgad rad längs kanten. Du kan välja färg själv, göra den mer eller mindre osynlig, ändra hur stor raden ska vara och flytta runt den i höjdled. Har jag nämnt tidigare att Samsung gillar det här med inställningar?

Internet

En smart mobil är väl kanske i första hand en internetmaskin, och i stort sett allt jag använder min telefon till använder nätet i någon form. Det jag slås av är hur otroligt lik internetupplevelsen är i en Samsung-mobil jämfört med nästan alla andra jag använt de senaste åren. Detta är något positivt! Det har uppstått en samling funktioner som blivit självklara och som vi användare kan förvänta oss, som till exempel möjligheten att välja mellan olika webbläsare och att kunna dela telefonens internet med andra prylar.

Samsung har en egen webbläsare som kort och gott heter Internet, men Google Chrome finns också förinstallerad. Jag brukar som regel använda Chrome på Android-mobiler, men bestämmer mig för att ge Samsung Internet ett försök den här veckan. Allt jag behöver finns egentligen här och det är ingenting jag direkt saknar. Att kunna be webbplatser att inte spåra mig och att kunna surfa i privata flikar är viktigt för mig, och det finns här. Den som annars lever intimt med Googles ekosystem av tjänster kanske hellre kör Chrome och det går ju också bra!

En annan sak jag kan konstatera är att oavsett mobilmärke så är en annan sak fortfarande en konstant i det uppkopplade livet – problemet med 4G-anslutning. Trots att jag bor i storstaden Stockholm finns det områden där jag helt enkelt inte får någon anslutning – för mig är det tunnelbanestationen Skogskyrkogården som jag passerar varje morgon och varje kväll. Här upphör Youtube-videor att strömma och här läses webbsidor inte in. Så även med Galaxy S10.

Och att morgonpendla i en överfull tunnelbanevegn är inte heller kul om man vill surfa, för bland hundra andra mobiler blir det trångt på nätet. Och det spelar ingen roll hur snabb processor eller hur mycket minne en mobil har – det går ändå superlångsamt att bläddra fram nya bilder i Instagram. Jag längtar tills den riktiga 5G-tekniken kommer!

Musik och poddar

Jag är känd för att bränna omåttliga mängder mobildata, och det beror till stor del på att jag lyssnar på mängder av strömmande musik, laddar ned poddar och missbrukar Netflix. Just poddar var ett av mina stora orosmoment inför den här veckan med Galaxy S10. I normala fall har jag nämligen min poddapp Overcast fullmatad med prenumerationer och gamla avsnitt, men Overcast finns inte för Android.

Samsung erbjuder heller inte någon egen poddspelare, men däremot finns en hel del alternativ i Google Play-butiken att välja på. Tidigare har jag använt Pocketcast och den är bra, men den här veckan ville jag prova Googles egna poddapp, som är ganska ny. Den är ganska grundläggande och saknar en hel del funktioner jag vill ha, men den duger. Skulle jag bli permanent Samsung-användare skulle jag däremot definitivt leta runt efter en mer avancerad och kraftfull poddspelare.

Vad gäller musik finns det inga större problem – här finns alla de stora musiktjänsterna att välja mellan. Både Spotify och Youtube Music finns förinstallerade redan från början, men jag använder Apple Music och laddar hem den appen. Det är inga problem alls, förutom att Apple uppenbarligen inte lagt ner lika mycket energi på Android-versionen av sin app som på IOS-versionen. Reglagen är små och rätt svåra att använda – särskilt att spola framåt i en låt är svårt. Nej faktum är att på Android är nog Spotify ett bättre val för musik.

Galaxy Buds – en riktig kompis

Här kan det också passa bra att sjunga en liten lovsång till de trådlösa hörlurarna Galaxy Buds. De kostar mellan 1 500 och 2 000 kronor beroende på butik, men jag skulle säga att de är ett självklart komplement till Galaxy S10, och borde följa med i förpackningen. Så smidiga och trevliga är de att använda.

Många tillverkare har hoppat på trenden med så kallade "true wireless"-hörlurar men såvitt jag vet är det bara Apple och Samsung som lyckats göra lurar som är helt integrerade i mobilens användarupplevelse. Det är bara att plocka upp Galaxy Buds ur fodralet, och de synkas automatiskt med Galaxy S10. När du sen tar fram lurarna igen ansluter dom direkt till telefonen, och när du packar ner kopplas dom ifrån. Det finns mikrofon för telefonsamtal, och ljudet för musik och poddar är faktiskt riktigt riktigt bra.

En del människor kommer säkert att föredra ett par ännu större hörlurar, och ett fåtal föredrar säkert fortfarande hörlurar med sladd. Där erbjuder Samsung fortfarande en hörlurskontakt i Galaxy S10, men för mig finns det ingen väg tillbaka. Trådlöst är grejen, och tillsammans med en mobiltelefon är små och smidiga "buds" ett måste.

Film och tv

Bildskärmen på Galaxy S10 är som jag skrivit tidigare riktigt läcker, och den inbjuder verkligen till att spela upp videoinnehåll. Ju större skärm desto bättre för att titta på Netflix tycker jag, men Galaxy-skärmen ser större ut än vad den är tack vare de välvda skärmkanterna. Om jag vore på resa skulle jag absolut klara mig bra med bara mobilen, och den här veckan har jag använt Netflix-appen mycket i sängen. Färgåtergivningen här verkar vara inställd på "max färger" snarare än största möjliga naturtrogenhet för allt är väldigt kraftigt. Det finns också en alternativ för att ytterligare förstärka färgerna i appar som Netflix, Youtube och HBO och jag gillar det faktiskt. Särskilt när bildskärmen är såpass jämförelsevis liten hjälper det att färgerna sticker ut extra mycket, men på en storbilds-tv hade det bara blivit skrikigt.

Skärmen är också såpass ljusstark att det inte är några problem alls att kika på en dunkel deckare eller så i dagsljus. Det enda problemet är väl att skärmen är ganska känslig för reflektioner, men så är det ju med de allra flesta bildskärmar. En annan sak jag har problem med lyfte jag häromdagen – det är väldigt lätt att av misstag komma åt skärmen på grund av de välvda kanterna.

Jag har också tidigare skrivit att kamerahålet på skärmen inte stör mig, och att de flesta appar gör ett bra jobb att dölja den genom att lägga till en svart rand. Detta gäller videotjänster som Netflix, HBO Nordic och Amazon Prime Video även när jag försöker zooma in bilden maximalt. Men Youtube-appen däremot kan fylla hela skärmen med innehåll, och då blir kamerahålet ganska störande helt plötsligt. Det här blir ett svårt val för mig, för jag älskar när varje pixel av skärmen utnyttjas, men jag distraheras av den svarta pricken som tittar på mig. I slutändan föredrar jag nog ändå det Youtube gör, nämligen att låta mig välja om jag vill fylla hela skärmen eller inte.

Vi ses imorgon!

Imorgon fortsätter min vecka med Samsung Galaxy S10, och då ska jag försöka ta upp en del saker jag inte hunnit med hittills, exempelvis om hur notiser fungerar. På fredag kommer sista delen, och då knyter jag ihop säcken genom att sammanfatta mina upplevelser. Har ni några tips på saker jag måste prova – skriv i kommentarsfältet!

Advertisement
Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.
Kommentarer
86 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.