Dag 5: Att lämna Galaxy S10 ifrån sig
Veckan med Galaxy S10 avslutas, och 99:s redaktör Jakob Nilsson sammanfattar sina upplevelser med Samsungs flaggskepp.
Följ med 99:s redaktör Jakob under hans första vecka med Galaxy S10. Artikelserien är en del av ett betalt samarbete med Samsung.
För de flesta som skaffar en ny mobil är det en ganska långvarig investering, även för de som köper nytt varje år. Då finns det tid att lära känna luren och bekanta sig med både inställningar, funktioner och diverse egenheter. Mobilen är trots allt något vi använder varje dag, och jag skulle säga den absolut viktigaste teknikprylen för de flesta.
Jag har nu använt Galaxy S10 under en vecka, och det känns bitvis som att jag skulle ha behövt längre tid för att lära känna den på djupet. Så många funktioner finns det, och så många inställningspaneler och knappar. Ändå har jag de här dagarna lyckats hitta det unika med Samsungs mobiler, och det finns onekligen mycket jag kommer sakna när jag nu lämnar den ifrån mig.
Det finns onekligen mycket jag kommer sakna Vad Samsung har gjort de senaste tio åren är anmärkningsvärt. De har skapat en egen identitet på mobilmarknaden, och det är ingen liten bedrift i Android-världen. Det är en identitet som inte i första hand bygger på effektsökande gimmickar, utan på ett stort antal praktiska finesser. Vägen har inte varit spikrak, och för några år sedan var det oklart om ens Samsung själva visste vad det unika med deras mobiler var. Men Galaxy S10 är ett tydligt tecken på att företaget funnit sin plats, tillsammans med den ännu mer nischade Galaxy Note-serien.
I jämförelse med många andra Android-lurar är Galaxy-upplevelsen genomarbetad, konsekvent och intuitiv. Detta till stor del tack vare gränssnittet One UI, som inte går i fällan att försöka efterlikna IOS på ett ytligt plan, och inte heller erbjuder en ren och avskalad Android-miljö. Nej det här systemet är distinkt Samsung, med allt vad det innebär. Nyckelorden är konfigurering och mångsidighet, Här finns rikliga möjligheter för den som tar sig tiden att finjustera inställningar efter hjärtats lust. Nästan allt går att ställa in.
Det här gör också att inlärningströskeln är högre än vad den är i IOS, och när det gäller ren strömlinjeformning och mjukhet finns i dagsläget inget system som kan utmana Apple. Samsung är något helt annat, och på många sätt är Galaxy S10 en anti-Iphone. Där Apple gör de flesta estetiska valen åt användaren, och sätter en stolthet i att skala bort så mycket som möjligt går Samsung åt andra hållet.
Här finns hörlursporten kvar, och här finns både ansiktsigenkänning, och fingeravtrycksläsare, och flera andra sätt att låsa upp telefonen. Här är det en självklarhet att du ska få välja ikoner och tema själv. Gillar du inte standardutseendet kan du byta, och det finns alltid dussintals nya teman att ladda hem och prova. Det är helt upp till dig, och för den som vill bestämma själv erbjuder Samsung ett mycket lockande alternativ.
Fulländad Samsung-design
Vad gäller själva hårdvarudesignen känns Galaxy S10 som fulländningen av Samsungs formspråk. Den välvda bildskärmen är dödsläcker (om än opraktisk i praktiken) och telefonen ser distinkt ut, och snygg. Den är bekväm att hålla i, och rent estetiskt finns nästan inget att klaga på. Inte heller vad gäller specifikationer; här finns en bra kameralösning, en rimlig processor och bra batteritid.
Det finns alltför få mobiltillverkare som vill och vågar gå sin egen väg, och bygga en unik identitet och upplevelse. Jag tror det är rätt väg att gå, för det unika skapar lojalitet och förutom Iphone-ägare finns det nog inga mobilanvändare som är så lojala som de som har Samsung. Den som vant sig vid att kunna ställa in allt på ett enkelt sätt kan nog svårligen tänka sig att byta plattform.
Men för den som är nykomling kan Samsung-systemet upplevas rörigt, svårnavigerat och överväldigande. Risken är att många som köper Galaxy S10 aldrig kommer nyttja dess fulla potential, aldrig helt kommer göra telefonen till sin. Men den som tar sig tiden kan förvänta sig en riktigt bra kompis i Samsung Galaxy S10.
Det är med blandade känslor jag lämnar ifrån mig den här telefonen, och jag kommer framförallt sakna många av de där lite knasiga men otroligt praktiska funktionerna. Som att kunna ha två appar sida vid sida, eller sidopanelen som jag kan fylla med appar jag ofta använder, eller egentligen vad som helst jag vill. Det finns också en del brister som jag inte kommer sakna – fingeravtrycksläsaren är ok men inte perfekt, och ansiktsigenkänningen är för mig inte ett alternativ eftersom den går att lura med ett papper. Frågan är ändå om det jag kommer sakna mest inte är de medföljande hörlurarna Galaxy Buds. De fungerar precis så sömlöst smidigt som ett par trådlösa hörlurar ska göra, och de både låter bra och isolerar lagom från omvärldens buller.
Jag är nu klar med min vecka med Galaxy S10. Men redan nu är jag lite sugen på att spana in Samsungs nästa flaggskepp. Förmodligen kommer ju en Galaxy S10 Note till hösten. Vill avsluta med ett tack till alla ni som följt med på min resa under veckan, och tack för alla bra tips och råd från våra experter i forumet!