test

Sonos Amp – stark spelare för de med särskilda behov

Sonos Amp är en superladdad förstärkare som binder ihop dina maffiga högtalare med Sonos trådlösa system, och ansluter din skivspelare.

De senaste tre veckorna har jag haft förmånen att testa Sonos Amp hemma, och det har blivit dags att sammanfatta denna ganska nishade Sonos-produkt.

Sonos Amp – för dig med riktigt bra högtalare

Amp är absolut inte en pryl för alla, utan en smal produkt för dig som har ett par bra passiva högtalare och en CD-spelare eller vinylspelare som du vill integrera med ditt trådlösa Sonos-system. Den som vill få ut något av Amp behöver alltså fler prylar, och totalkostnaden kan bli hög. Men det finns ju inga genvägar till det perfekta ljudet!

Fördelar

+ Kraftig förstärkare i litet format
+ Smidig integrering med Sonos system
+ Airplay 2-stöd

Nackdelar

- Bara en ljudingång är lite snålt
- Saknar RIAA-slutsteg

Sonos Amp ersätter den tidigare produkten Sonos Connect:Amp, och är alltså helt enkelt en kraftfull förstärkare med en effekt på 125 Watt per kanal. Det är betydligt mer än föregångaren och räcker för att driva även riktigt stora högtalare, varav det går att ansluta upp till fyra totalt (två par).

Sonos Amp har en snygg och ganska lågmäld svart design, och det är faktiskt ganska fantastiskt att den ändå har såpass mycket kräm innanför skalet. Sonos har också utrustat Amp med en HDMI Arc-ingång för anslutning till tv och två stycken Ethernetportar för anslutning till ett trådbundet nätverk eller exempelvis en NAS-lagring med musikfiler.

Vad gäller trådlös anslutning har Amp självklart Wifi, och funkar helt smärtfritt tillsammans med andra Sonos-enheter. Den som vill ansluta en skivspelare, CD-spelare eller kassettdäck kan göra det via ett par RCA-ingångar på baksidan. Sista anslutningen som finns är en utgång för att koppla in en subwoofer.

Användningsområdet är alltså främst två saker; dels att kunna driva sina påkostade passiva högtalare tillsammans med Sonos-systemet och strömmande musiktjänster, och dels att kunna koppla in annan musikutrustning som en skivspelare och strömma ut till alla Sonos-högtalare i hemmet.

Busenkel installation

Härligheten levereras i en för Sonos typiskt stilig förpackning. Att koppla in och ställa i ordning är inga som helst konstigheter, och den som någonsin ställt in en Sonos-högtalare kommer känna igen sig. Du måste naturligtvis koppla in dina högtalare i Amp för att få något ljud, och detta görs med ett par riktigt tjusiga medföljande banankontakter. Känslan av lyx är påtaglig.

Eftersom det är fråga om en förstärkare finns inget stöd för Sonos Trueplay-funktionalitet, och hur bra ljudet blir är helt beroende av vilka högtalare du använder. Däremot finns inbyggt stöd för Airplay 2, vilket också här är ett helt fantastiskt smidigt sätt för den som bara vill skicka ut ljud från en Iphone, Ipad eller Mac så snabbt som möjligt.

Den som vill ha mer kontroll använder sig av Sonos-appen, och här fungerar det precis som vi är vana vid. För att spela upp ljudet som kommer in genom RCA-ingångarna väljs bara Linjeingång i appen, och eftersom ljudnivåerna kan skilja sig åt beroende på vad det är som är anslutet går detta att justera i appen.

Min utrustning

Jag har själv ett gammalt vackert ljudsystem hemma med en Sony-förstärkare från 70-talet och en lika gammal vinylspelare. Högtalarna är nya och av modellen Dali Zensor 5.

När jag kopplar ur min förstärkare och kopplar in Sonos Amp får jag först en väldigt låg ljudnivå från skivspelaren. Förklaringen är att Sonos Amp inte har någon förförstärkare eller så kallat RIAA-slutsteg inbyggt. Många vinylspelare av enklare modell har detta men de flesta lite dyrare (eller gamla) har det inte. I normala fall har min Sony-förstärkare inbyggt RIAA-steg, men kontentan här är iallafall att jag behöver en separat förförstärkare mellan min skivspelare och Sonos Amp för att få tillräckligt stark ljudsignal in.

För mig är detta såklart ett minus, men faktum är också att många som är seriösa med sin ljudutrustning hemma föredrar att ha en separat förförstärkare. Det ger större möjligheter att kontrollera ljudbilden. På andra änden av spektrumet har vi de som köpt en väldigt enkel skivspelare, och bara vill ta del av vinylupplevelsen. Där har de nästan säkert en skivspelare med förförstärkare inbyggd, så Sonos verkar ha täckt upp basen för de flesta åt båda hållen trots allt.

Ett annat problem jag stött på är att Sonos Amp bara erbjuder en RCA-ingång för att koppla in ljudutrusning. Jag har även ett kassettdäck som jag skulle vilja ansluta, och många som gillar gammalt ljud har förmodligen inte bara en skivspelare utan kanske också CD-spelare, rullbandspelare eller kassettdäck. Därför är Sonos Amp inte den mest mångsidiga förstärkaren som finns, utan främst avsedd för de som har en enhet att koppla in och därutöver använder sig av strömmande tjänster.

Smidigt system

Men för de som har rätt nivå av utrustning är Sonos Amp onekligen en mycket attraktiv förstärkare. Det är riktigt trevligt att slå på en vinylskiva och kunna strömma ut ljudet inte bara till vardagsrummets högtalare, utan också till husets alla andra Sonos-högtalare.

Det är också smått fantastiskt att så enkelt och smidigt kunna ansluta husets bästa och dyraste högtalare och strömma ut ljudet från Spotify och Apple Music till dessa. Jag måste säga att jag älskar hur båda tjänsterna låter där, trots att det handlar om komprimerad musik med begränsningar som ett par kraftfulla högtalare kan blottlägga.

Brister i Airplay och röstassistans

Tack vare Airplay 2 kan jag också på bara ett ögonblick slå på ett album i min Iphone, och strömma ut det till både Sonos Amp, Sonos Beam, två stycken Sonos One och en Homepod. Allting i synk, och allt genom ett enda knapptryck. Skulle jag gå genom Sonos-appen skulle allt också funka, förutom Homepod som bara pratar Apple Music, Siri och Airplay.

Den enda bristen som jag upptäckt när jag strömmar musik över Airplay till Sonos Amp är att varje låt börjar med ett störande litet missljud när musikströmmen ansluter. Det varar bara en mikrodels sekund, men hörs tydligt och påverkar tyvärr helhetsupplevelsen.

På tal om Siri har jag också försökt använda Apples assistent för att skicka musik verbalt till mina olika Sonos-högtalare. Jag kan prata med Siri till en IOS-enhet, eller direkt till Homepod (på engelska) men tyvärr är Siri väldigt dålig på att skilja mellan olika Sonos-enheter. När jag ber Homepod att spela upp en särskild låt på Sonos Amp, svarar Siri glatt jakande men spelar sedan upp det på Sonos Beam istället.

Jag har försökt byta namn på högtalarna också, men även då har Siri stora problem och verkar inte kunna hitta Sonos Amp, utan bara uppsättningen med Beam och två Sonos One. Jag vet inte detaljerna kring varför det inte funkar, men jag är benägen att skylla på Siri i det här fallet som inte verkar förstå att det finns mer än en uppsättning Sonos-högtalare i bruk. Om jag styr manuellt över Airplay 2 fungerar det som sagt bra.

Sammanfattning

Sonos Amp kostar 7 000 kronor vilket är en hel del för de flesta som nog är vana att köpa en hel uppsättning smarta cylinderhögtalare för samma peng. Till det måste vi såklart också lägga kostnaden för högtalare, och eventuellt annan utrustning som skivspelare. Som förstärkare betraktat är det dock inte ovanligt högt pris, utan snarare ganska modest jämfört med många andra modeller som säljs på Hifiklubben.

Allt handlar om vad du har för avsikter med ditt ljudsystem hemma. Om målet bara är att så enkelt och smidigt få bra ljud, med moderna bekvämligheter som röstassistenter och strömmande musik – då är Sonos Amp inget för dig. Köp istället valfri cylinder från Apple, Google, Marshall eller Sonos och njut av hur fantastiskt ljud det går att få nästan helt utan ansträngning.

Men om ljud är en passionerad hobby för dig, och du tycker om att välja komponenter helt själv, så som högtalare, då är det en annan femma. Om du har en särskild fåtölj hemma enbart avsedd för att "lyssna på musik", och vill pressa upplevelsen till det yttersta. Då kan Sonos Amp vara nyckeln till det bästa från alla världar. Modern smidighet nästan helt utan kompromisser.

Och om du dessutom tycker om att jaga gamla vinylutgåvor med Elvis Costello & The Attractions, eller har hakat på den återupplivade trenden att köpa musik på kassettband, eller kanske rentav fortfarande använder CD-skivor, då är Sonos Amp en viktig byggsten för att ge din musikutrustning kontakt med den trådlösa världen. Med den här produkten visar Sonos att de inte bara är ett företag med fokus på busenkla små högtalare i varje rum, utan att de också tar de riktigt seriösa musiklyssnarna på allvar. Sonos Amp är en i alla avseenden nischad premiumprodukt, men de som har användning för den kommer älska den.

Läs mer:

Kommentarer
11 svar

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.

Trots att vi inte officiellt kan köpa HomePod mini i Sverige är det en ganska populär produkt bland de största fansen, nu kommer den i fler färger.

M1 Pro och M1 Max är här och mer kraftfulla än någonsin och dessutom kommer de sitta i senaste generationen av MacBook Pro.

Idag håller Apple låda och vi trodde att det bara skulle bli Mac men Apple överraskade med AirPods generation tre.

Ikväll är det dags igen för Apple att hålla låda. Vi har gjort en kort sammanfattning om hur du kan se eventet och vad vi tror att Apple kommer visa upp.