Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Nokia 7 Plus har skickat känslig data till Kina

Norska NRK avslöjar att Nokia 7 Plus-mobiler har skickat känsliga personuppgifter till en server i Kina. HMD Global erkänner vad som hänt, men säger sig ha åtgärdat det hela med en mjukvaruuppdatering.

I februari blev NRK tipsade om att en Nokia 7 Plus regelbundet skickade okrypterad data till en främmande server. Varje gång mobilen startades, skärmen aktiverades eller låstes upp skickade den sin geografiska position, SIM-kortsnummer och telefonens serienummer till en server i Kina. Servern visade sig tillhöra det statliga kinesiska telefonbolaget China Telekom.

HMD Global, som tillverkar Nokia-mobilerna, erkänner att ett ospecificerat antal telefoner av den här modellen har skickat data till kinesiska servrar, men säger sig ha åtgärdat detta med en uppdatering av mjukvaran som "de flesta" kunder ska ha installerat. Uppdateringen ska ha släppts i slutet av februari.

Företaget vill däremot inte svara på vem mottagarservern tillhör eller om företaget tvingats att installera denna funktion för att få sälja sina modeller i Kina. Nokia 7 Plus ska snabbt ha blivit populär just i Kina, där den första upplagan på 250 000 enheter sålde slut på fem minuter. Däremot säger företaget att uppgifterna inte kan användas för att identifiera individer.

Enligt NRK rör det här sig troligen om en funktion ämnad för den kinesiska marknaden, men som av misstag hamnat i händer också på kunder i andra länder. HMD Global har inte velat kommentera det.

Efter avslöjandet har finska datainspektionen (HMD Global är ett finskt bolag) bestämt sig för att utreda ärendet. En representat säger till NRK att det kan handla om brott mot dataskyddsförordningen GDPR.

Norska datainspektionen säger att informationen som skickats är att betrakta som personuppgifter. Chefen för det norska it-branschorganet IKT-Norge säger att överföringarna är "dramatiska" och att uppgifterna tveklöst kan användas för att identifiera och övervaka individer.

Källa: NRK

Kommentarer
8 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.