Huawei visar upp P30 Pro

Huawei fokuserar på kamera och zoom-möjligheter när flaggskeppen P30 och P30 Pro lanseras i Paris.

I Paris har det idag blivit dags för Huawei att lansera sitt första tunga flaggskepp för 2019, och det handlar som vi redan vet om modellerna P30 och P30 Pro. Tanken är att telefonerna ska följa förra årets Mate 20 Pro, och dessutom övertrumfa P20 Pro.

På insidan hittar vi Huaweis egendesignade processor Kirin 980 – samma som finns i både Mate 20 Pro och Honor View 20. Primärminnet är 8 gigabyte och lagringsutrymmet 128 eller 512 gigabyte. Skärmen är 6,47 tum stor, har en upplösning på 2 340 x 1 080 pixel och använder sig av OLED-teknik. Batteriet är maffigt på 4 200 milliamperetimmar och kan snabbladdas till 70 procent på 30 minuter.

Trådlös laddning funkar också, med en kapacitet på upp till 15 Watt. Huawei utlovar en praktisk batteritid på upp till 11 timmar. Precis som hos konkurrenten Samsung Galaxy S10 finns också stöd för omvänd trådlös laddning, till exempel för ett par hörlurar eller rentav en elektrisk tandborste. P30 Pro är också damm- och vattentålig enligt klassen IP68.

Störst uppmärksamhet får givetvis kameralösningen. Fyra kameror allt som allt, varav en är en mycket intressant zoomlins på 8 megapixel med så kallad periskop-teknik. Huvudkameran har en upplösning på 40 megapixel, men den skalar ned bilderna till 10 megapixel som standard genom att kombinera fyra pixlar till en. Tekniken kallas super-spectrum och ska göra kameran extra bra på att fotografera i låg belysning.

Super-spectrum-sensorn är faktiskt mer nyskapande än man kan vänta sig. Istället för att använda ett RGB-lager över det monokroma lagret i sensorn har Huawei istället valt att byta ut gröna färger mot gult i färglagret, så att det blir ett RYB-lager istället för RGB. Anledningen till detta ska vara att gula färger är bättre på att släppa in ljus än vad grönt är. Huawei säger sig sedan ha justerat algoritmerna för att bearbeta bilderna så att de tar det annorlunda färglagret i åtanke.

Den har en bländaröppning på f/1,6 och stöder optisk bildstabilisering. Jämte normalkameran finns en ultravidvinkel-kamera på 20 megapixel och en särskild ToF-kamera (Time of Flight) för att mäta djupdata. Vidvinkelkameran har en bländaröppning på f/2,2 och underligt nog berättar Huawei inte exakt hur stort synfält denna har, utöver att det är "större än 120 grader". Likt Mate 20 Pro kan du också använda vidvinkelkameran till att zooma in och ta detaljerade makro-fotografier. Här påstår Huawei att de hämtar in bildinformation från de andra kamerorna för att ge bättre detaljer även i makrobilderna.

Särskilt utmärker sig alltså P30 Pro när det gäller zoom, och telefonen kan erbjuda 5x optisk zoom. Genom att kombinera data från de fyra modulerna ska detta kunna förstärkas med digital zoom på upp till 10x utan att information försvinner. Detta är såklart något som måste testas, men demonstrationerna vad gäller zoomen är onekligen imponerande. Om du verkligen vill zooma in så mycket som bara möjligt tillåter den digitala zoomen en förstoring på 50x, som då så klart använder den optiska zoomen ochybridzoomen fram till 10x.

Kamerasystemet har en ny version av AI-förstärkt HDR-fotografering, som skapar ett antal exponeringar och pusslar ihop det hela till en vacker bild. Det är en lösning liknande vad vi sett från både Apple, Google och Samsung det senaste året. Algoritmerna ska också kunna känna igen ansikten, landskap och många andra motiv och korrigera inställningarna utifrån det. På telefonens framsida finns också en ensam selfie-kamera på 32 megapixel som huserar i en droppflärp, inget kamerahål här alltså. Även här kan AI HDR användas.

Den vanliga P30 hamnar lätt i skymundan bredvid sitt mer lyxiga syskon, men kvalar ändå in i flaggskeppsklassen. Till att börja med finns här bara tre kameror, och den läckra periskop-zoomen saknas. Här är bildskärmen 6,1 tum stor och batteriet hamnar på 3 650 milliamperetimmar. Laddningen är heller inte lika snabb, och damm- och vattentåligheten når enbart klass IP53. Men då har P30 å andra sidan både hörlurskontakt och högtalare för örat, något som P30 Pro saknar.

Huawei P30 kommer kosta 799 euro för standardkonfigurationen med 6 gigabyte primärminne och 128 gigabyte lagring. Huawei P30 Pro kommer finnas tillgänglig i en konfiguration med 8 gigabyte primärminne och 128 gigabyte lagring där prislappen hamnar på 999 euro. Nästa steg upp med samma minnesmängd men 256 gigabyte lagring går på 1 099 euro och den vassaste konfigurationen med 8 gigabyte primärminne och 512 gigabyte lagring kostar 1 249 euro. Båda telefonerna finns tillgängliga från och med idag.

Kommentarer
40 svar

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.