Ajöss och tack för fisken!

Det är med tunga hjärtan vi på redaktionen måste meddela att 99 kommer att avvecklas och läggas ned. Ett stort tack för de här åren!

Geeks har beslutat att avveckla 99.se. Från och med 1 maj kommer webbplatsen att stänga. Det är ett extremt tråkigt besked, och det är med tungt hjärta vi skriver denna text.

Varför händer det här?

Det korta svaret är ekonomi. Att driva en webbplats kostar pengar – inte bara att ha heltidsanställda redaktörer, utan det tillkommer också kostnader för infrastruktur, utveckling och annat för verksamheten. Som en del av Geeks har 99 aldrig gått med vinst, och till slut har det blivit ohållbart att driva sajten vidare.

Det lite längre svaret är att vår affärsmodell bygger på engagemang och aktivitet från insatta och kunniga medlemmar. Tidigare kom en stor del av våra intäkter från annonser, men branschen har förändrats och precis som andra webbplatser har vi behövt hitta nya intäkter. Geeks idé är att detta går att kombinera med att göra bättre och mer engagerande mötesplatser för våra medlemmar. Mindre störande reklam, och mer relevant material varav en del är samarbeten med kommersiella aktörer. 99 har tyvärr inte fått snurr på detta.

Under de senaste åren har vi försökt vända trenden med ett sviktande antal aktiva medlemmar, men inte lyckats i tillräckligt hög eller snabb grad. Vi har helt enkelt varit för få, och det gör att kommersiella samarbeten inte gett de effekter vi behövt.

Beror inte allt det här på namnbytet från 99mac?

Flera långvariga medlemmar hävdar bestämt att saker och ting gick fel när vi bytte namn och fokus, från 99mac till 99.se. Det får i slutändan vara upp till var och en att tycka om det var rätt eller fel beslut, men från redaktionens sida råder inget tvivel om att det var ett nödvändigt och önskvärt skifte.

Trenden med sviktande engagemang var mycket tydlig långt innan namnbytet, och att bredda fokus från enbart Apple-produkter var ett försök att skapa en mer dynamisk och rolig sajt, som också kunde intressera fler. Vi tror att en riktigt bra diskussion mår bra och frodas av att ha flera olika perspektiv.

Det har också varit sant för redaktionen – vi är tre mycket olika individer med varierande smak vad gäller teknik och mobila plattformar. Genom att testa på andra system än de vi är vana vid har vi inte bara lärt oss mycket om olika mobiler. Vi har utmanats i våra tidigare val, men också förstärkts i dem.

Vad vi ville skapa

Tillsammans hade vi en idé om att 99 skulle vara en mötesplats och ett samtalsforum för alla inbitna mobilgeeks. Här skulle en mogen (men ibland lite hetlevrad) diskussion föras mellan Apple-, Samsung- och andra Android-användare. Fördelar, nackdelar och skillnader skulle kunna lyftas, belysas och granskas av kunniga, inbitna entusiaster.

Detta var något vi saknade i teknik-Sverige – ett forum med lite högre i tak än de befintliga Android- och Apple-bubblorna på nätet som mestadels var klubbar för inbördes beundran.

På många sätt blev det också så! Diskussionerna i forumet har hållit högre klass än på länge, och det har varit en ren njutning att beskåda fäktningsrundorna mellan våra mest inbitna Apple- och Samsung-användare (ni vet vilka ni är).

I grund och botten ville vi också göra 99 till en plats där entusiasmen över ny teknik skulle vara tydlig. Vi hoppas iallafall att redaktionens teknikintresse lyst igenom, oavsett om det handlat om Googles utvecklarkonferens, Apples senaste mobiler eller en ny kameralösning från Huawei. Och självklart också ett nyktert konstaterande när tekniken inte håller vad den lovar, eller fungerar som den borde.

Vad händer nu?

På lördag kommer också det sista avsnittet av 99podden ut. Därefter upphör publicering av nyheter, artiklar, guider och annat material.

Befintligt material kommer att finnas kvar månaden ut, och forumet likaså. Därefter kommer sajten att stängas ned, såvida inget oförutsett inträffar. Oavsett så kommer Jakob och Ida lämna för att söka sig vidare mot nya äventyr, och Andreas tar ny roll hos systersajten SweClockers.

Det här var såklart inte vad vi hoppats på och arbetat mot. Vi ville så mycket med 99, och såklart finns det en hel del tankar på vad som kunde ha gjorts annorlunda från vår sida. Men nu är det som det är, och även vackra sagor har ett slut. Vi vill höja våra glas med äppelmust i en skål för 99, och särskilt till alla er fantastiska medlemmar som gjort detta till en magisk plats. För det är ni som är 99.

Salut! Tack så otroligt mycket för de här fantastiska åren, och vi ses ute på internet!

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
576 svar

Nu går det att förbeställa iPhone 13 och vi har samlat de bästa erbjudandena och kampanjerna för årets modeller.

HomeKit är bland det bästa sedan skivat bröd och har du HomeKit-kameror från Arlo och en Apple TV så blir det hela ännu bättre nu.

Apple har presenterat höstens iPhone-modeller och vi har försökt plocka ut lite vad som skiljer modellerna åt.

ZAGG lanserar idag flera olika skärmskydd för Apples nya modeller samt tio olika mobilskal för iPhone 13-serien

Det är sällan Apple pratar om AirPods på sitt event utan oftast skickar de ut ett pressmeddelande och sedan går de att beställa.

iPhone 13-serien ser ut att bli riktigt lovande med nya filmlägen och förbättrad optik och även sensorpanelen har krympt.