iPhone 11 Pro - vi breddar vyerna
I över ett års tid har vi väntat och ryktena kring årets flaggskeppstelefoner från Apple har haglat från skyarna, men lever de upp till hypen?
Det första mötet
När vi sakta och försiktigt öppnar kartongen så möts vi av en framsida som på pricken känns igen från förra årets iPhone XS Max. Vi har samma skärmstorlek, samma storlek på flärpen men när vi tar upp och vänder på telefonen så är inte mycket sig likt. Apple har designat hela baksidan i ett glasstycke där de sedan har fräst ut för den omtalade lilla fyrkanten i ena hörnet där vi hittar totalt tre kameror, en blixt samt en mikrofon. Istället för att ha det glansiga glaset som på iPhone XS-serien så har de mattat till glaset och det känns även som att det gömmer sig någon form av textur om vi drar med nageln på baksidan. De som älskar att köra ”naket”, det vill säga utan skal bör vara beredda på att den matta ytan gör telefonen hal men det är värt det då det ser så mycket bättre ut.
Det blir ljusare med åren
Vi pratade i början av recensionen om att vi på framsidan av telefonen inte ser någon skillnad men så fort telefonen slås på så går det absolut att märka att något har hänt. Apple kallar årets skärm i iPhone 11 Pro-serien för Super Retina XDR och vi bjuds på Dolby Vision, HDR10, ett kontrastförhållande på upp till 2 000 000:1 och skärmen kan komma upp till hela 1 200 nits när vi tittar på material med stöd för HDR och normalt ligger skärmen på 800 nits. Detta är högre än förra modellen och det märks utomhus när det är soligt vilket är tacksamt.När vi sitter och kollar på HDR-material så är en annan rätt trevlig aspekt ljudet. Här har Apple lagt till virtuellt stöd för Dolby Atmos och det må låta som en gimmick men det fungerar förvånansvärt bra och ljudet kommer från alla hörn och kanter från telefonen. Vi blir smått lyriska när vi tänker på att detta förhoppningsvis kommer till nästa iPad Pro-modell. Apple har även valt att ta bort 3D Touch vilket var en teknik som kände av hur hårt användaren tryckte på skärmen. Den har nu ersatts av ett vanligt "long press" där vi istället bara håller lite längre på en ikon för att få upp fler alternativ.
Vad gömmer sig under chassit?
På insidan av telefonen möts vi av Apples egna processor A13 Bionic som ska vara ca 20 procent snabbare än sin föregångare A12 Bionic. Det är inte direkt så att hastighet har varit ett problem på iPhone XS Max men något som är värt att belysa är att A13 Bionic har blivit strömsnålare och iPhone 11 Pro Max kommer utrustad med ett större batteri på 3 969mAh vilket ger oss ca fem timmars extra batteritid. För att ladda det lite större batteriet så skickar Apple med en 18W-laddare och har äntligen beslutat att den trötta 5W-laddaren har gjort sitt - men endast för Pro.
Det är för övrigt den som följer med iPad Pro men med det undantaget att här skickar Apple med en Lightning till USB-C-kabel och här hade vi hellre bara hoppats på att Apple slopar Lightning och tar steget över till USB-C. Telefonen kommer utrustad med 4GB RAM vilket är hyfsat lite jämfört med konkurenterna men betänk att iOS är så pass mycket bättre optimerat och flera program igång har aldrig varit iPhone-modellernas svaghet. Apple har tätat telefonen bättre så vi är mer skyddade från att vatten, damm och andra ondskefulla saker som vill ta sig in i telefonen.
Det ger IP68-klassning vilket i praktiken betyder att den klarar att vara nedsänkt på fyra meters djup i upp till 30 minuter. Värt att nämna här att Apple inte lämnar några garantier om telefonen är vattenskadad så vi bör ändå inte hoppa ned med telefonen i poolen. Dessa tätningar kan även bli sämre med tiden och ta skada om vi råkar tappa telefonen så att strunta i att bada med den är nog klokt.
Vidvinkel och förbättrad bildstabilisering
Undertecknad har varit iPhone-användare sedan första modellen slog ned som en bomb i Sverige men på senare år har jag sneglat avundsjukt på kameramöjligheterna som vissa Androidtelefoner har haft. Nu har Apple tagit sitt förnuft till fånga och gett oss totalt tre kameror som består av en ultravidvinkel på 13 millimeter, f/2,4, med 12 megapixlar samt en vidvinkel (standardkameran alltså, red anm) på 26 millimeter, f/1,8 och även den på 12 megapixlar samt optisk bildstabilisering. Sist ut hittar vi en telefoto på 52 millimeter, f/2,0, med 12 megapixlar samt optisk bildstabilisering. f står för bländare och ju lägre siffra ju mer ljusinsläpp har kameran men också kortare skärpedjup. Dessa siffror får anses tämligen standard.
Den här kombinationen av kameror gör att vi äntligen kan filma och ta kort i vidvinkel. Det betyder att vi får plats med betydligt mer i videoklippet eller bilden och är man lite kreativ så går det att skapa riktigt häftigt material med detta. Den optiska bildstabiliseringen har förbättrats avsevärt och när vi filmade vår recension av iPhone 11-serien som ni kan se i botten av denna recension så blev vi mäkta imponerade. Vi kunde utan problem traska runt i skogen med mobilen i handen och filma och resultatet blev allt annat än skakigt.
Fotografen i mörkret
iPhone har sedan urminnes tider alltid presterat lite sämre i skymning eller i mörka rum men detta är nu ett minne blott. Vi står med öppna armar, har ett leende på läpparna när vi säger hej till Apples nya nattläge. Det hela fungerar genom att helt enkelt bara ta ett kort. Telefonen känner automatiskt av när det är tillräckligt dåligt ljus så funktionen aktiveras. Mjukvaran bestämmer helt själv vilken slutartid som ska användas men vill vi öka eller sänka den så går även det bra, max ligger på 10 sekunder. Sätter vi däremot telefonen på ett kamerastativ så den står helt stilla kan slutartiden gå upp till hela 30 sekunder. Det vi kan konstatera är att gryniga, dåliga bilder i sämre ljus är som bortblåst och Apples mjukvara lyckas ge oss nattbilder som inte ser allt för artificiella ut, utan närmare det våra egna ögon ser.
Summering:
När Tim Cook gick upp på scenen och visade upp iPhone 11-serien så tyckte vi han lös lite extra detta år och det är fullt förståeligt med tanke på vilken resa de har gjort med just kamerorna. Jämför vi med iPhone XS så är det verkligen som natt och dag och är du intresserad av att fota och filma så är iPhone 11 Pro eller Pro Max ett givet köp. Vi tycker det är tråkigt att Apple körde vidare på Lightning även i år och det börjar verkligen bli dags att introducera USB-C även i iPhone. Trots detta så har Apple levererat ordentligt och utöver de nya kamerorna får vi en snabbare processor, en högre IP-klassificering, en ljusstarkare skärm, imponerande ljud från högtalarna och en helhetsupplevelse som är svår att slå.