Recension: MacBook Pro 16" - datorn vi har väntat så länge på

Det har de senaste åren varit kämpigt för Apple att få bukt på tangentborden i sina bärbara datorer men nu har de kommit så nära perfektion som det bara går, tror vi.

G4 Powerbook som lanserades 2003 bjöd på en härlig skärm på hela 17 tum och var startskottet för ett par år där vi som kunder kunde köpa en dator med riktigt stor skärm. Eran tog slut i juni 2012 när Apple valde att inte längre tillverka några så stora bärbara datorer och vi fick lära oss att leva med en skärm på 13 eller 15 tum. Nu några år senare är vi nästan tillbaka då Apple har lanserat MacBook Pro med en härlig skärm på 16 tum och nu är det dags att se om det är datorn vi väntat på så länge.

Tangentbordet:

Vi drar av plåstret direkt och hoppar in på det som faktiskt är en av de största snackisarna med den nya MacBook Pro. Apple har haft en hel del bekymmer med sitt tangentbord med butterfly-teknik och det har inte fått speciellt mycket kärlek av användarna. Det har varit problem med att knappar mystiskt slutar fungera, att brödsmulor och annat hittar sig in under knapparna vilket gör att inmatningen inte registreras. Många (inklusive undertecknad) har även tyckt att det är högljutt att skriva på och att det har varit för kort keytravel. Om vi istället blickar framåt och tittar på det nya tangentbordet så har det faktiskt hänt en hel del.

För det första så har Apple helt slopat butterfly-tekniken och gått tillbaka till saxtekniken som tidigare datorer och tangentbord har. Vi har även fått tillbaka en fysisk Escape-knapp - något som har legat på mångas önskelista sedan det nya tangentbordet med Touch Bar lanserades. Även piltangenterna har gjorts om och har återigen samma form som äldre MacBooks. För att enklast förklara känslan i det nya tangentbordet så kan vi säga att det påminner om Magic Keyboard (version två) men är något förbättrat. Det är lite längre keytravel och tangenterna buktar lite inåt så vi enkelt kan känna oss fram med fingrarna och enklare skriva utan stavfel.

Designen:

Här finns det inte jättemycket att säga utan det ser ut som en MacBook Pro och det tycker vi inte ska ses som negativt. Den stora skillnaden mot tidigare modeller är att Apple har minskat dö-ytan en aning för att få plats med den stora skärmen och det är verkligen tilltalande och känns mer i tiden. Vi fick inte tillbaka något lysande äpple på baksidan vilket kan låta lite fånigt men det är faktiskt en liten detalj som är tråkig att de tog bort för ett par år sedan.

En titt på insidan:

Recensionsexemplaret som vi fick låna kom utrustad med en 2,3 GHz 8-Core Intel Core i9, 16 GB 2667 MHz DDR4 RAM, AMD Radeon Pro 5500M (4GB VRAM) samt en SSD-disk på 1TB. Oavsett vad vi gör på datorn så flyter det på fantastiskt bra och den har inga problem alls med att redigera 4K-material i Final Cut Pro. Normalt sköter vi all redigering på en iMac som har en skärm på 27 tum men tack vare skärmen på 16 tum är det inte allt för jobbigt att göra det direkt på datorn heller.

Nya MacBook Pro har även utrustats med sex högtalare med kraftutjämnande baselement. Den har även stöd för Dolby Atmos och jag har nog aldrig blivit positivt överraskad över ljudet i en laptop förut men ljudet i MacBook Pro låter riktigt bra. Det är fylligt och ger ett härligt tryck som är perfekt för att titta på en film eller redigera sina filmer.

När det kommer till batteritid så får vi marginellt bättre batteritid i nya MacBook Pro 16" jämfört med 15-tummaren och Apple säger totalt 11 timmar om man surfar vilket stämmer rätt bra. Vi klarar oss utan problem en helt arbetsdag på åtta timmar med mestadels Safari igång men börjar vi redigera film går batteriet snabbt nedåt. Med i kartongen får vi som tur är en stöddig laddare på 96W som gör att laddningen går fort. Nya MacBook Pro har en upplösning på 3072 x 1920 jämfört med MacBook Pro 15" som har en upplösning på 2800 x 1800 - och det märks. Bilden är knivskarp och ljusstark vilket är tacksamt när datorn används utomhus.

Summering:

Nya MacBook Pro är så nära perfektion det går att komma. Apple har åtgärdat problemen med tangentbordet och faktiskt lyssnat på användarna och gett oss en fysisk Escape-knapp och gamla designen på piltangenterna. Datorn är precis som MacBook Pro ska vara, ett kraftpaket där vi mer eller mindre aldrig ser badbollen dansa runt på skärmen. Datorn väger två kilo så det går inte att sticka under stolen att det märks i datorväskan när den hänger med. Men vi tycker det är värt besväret när vi fäller upp locket och vilar ögonen på den lite större skärmen. Vi tycker det dock är tråkigt att vi fortfarande hittar en trött FaceTime-kamera i 720p och vi hade även velat se att Face ID hade implementerats istället för Touch ID. Nya MacBook Pro 16" börjar från 29 999 kronor och vill du ha en fullt konfigurerad så kostar den 71 299 kronor.

Skriven av Marcus Attefors
Kommentarer
9 svar

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.

Trots att vi inte officiellt kan köpa HomePod mini i Sverige är det en ganska populär produkt bland de största fansen, nu kommer den i fler färger.

M1 Pro och M1 Max är här och mer kraftfulla än någonsin och dessutom kommer de sitta i senaste generationen av MacBook Pro.