Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Recension: Linedock - en docka med extra allt

Ångrar du att du snålade in och tog en liten hårddisk på din MacBook Air eller Pro? Eller är livet jobbigt för att Apple tog bort alla portar för ett par år sedan?

De flesta som har en bärbar dator från Apple med USB-C äger förmodligen en USB-C-hubb för att kunna ansluta skärm, koppla in en extern hårddisk eller för att få in bilderna från SD-kort till datorn. Vi har testat Linedock som är en USB-C-hubb med extra allt.

En MacBook Pro utan skärm

De flesta företag som tar fram USB-C-tillbehör har designat sin dongel som en liten grej som hänger och dinglar bredvid datorn men Linedock har tagit ut svängarna ordentligt. Linedock ser nästan exakt ut som en MacBook Pro där vi lagt den på operationsbordet och tagit bort skärmen. Det är inte bara utseendet som för tankarna mot en MacBook Pro utan även materialet och färgen på dockan känns och ser ut som Apples egna materialval.

Vad kan den göra?

Med Linedock är är tanken att den ska vara din ultimata reskamrat eller din bästa vän på kontoret då den erbjuder betydligt mer saker än en vanlig docka. Linedock går nämligen att köpa med en 256GB eller 1TB SSD-disk. Enheten som vi testade kom med en 256GB SSD och nedan kan ni se hastigheterna vi fick ut jämfört med den inbyggda i vår MacBook Pro. Det är inte i närheten av samma hastigheter som vår inbyggda SSD presterar men för att lagra filer räcker det långt.

Den kommer även utrustad med ett inbyggt batteri på 19,350 mAh som laddas upp på ungefär två timmar och på sidan av enheten finns 10 små LED-lampor som visar hur mycket batteri som finns kvar. När det kommer till portar så kommer den utrustad med tre USB-C-portar, tre USB 3.0-portar, en SD-läsare, en HDMI-port och en MiniDisplay Port och den har stöd för 4K Display Output. Något vi dock saknar på Linedock är ethernet och även fast det kanske inte är lika vanligt att använda det idag så finns det tillfällen då det är oslagbart.

Den har även stöd för pass-through-mode vilket innebär att när dockan är ansluten till en laddare (max 100W) så kan den skicka ut laddning till alla dina anslutna produkter samtidigt. Det inbyggda batteriet ger oss en hel fulladdning och det är skönt att veta om man inte kommer vara nära ett eluttag under en längre period men behöver använda datorn.

Hur är det att leva med den?

Med i kartongen kommer en liten böjd USB-C-kabel klädd i gummi som du använder för att koppla ihop Linedock med datorn och tyvärr gick vår sönder nästan direkt. Kabeln var bökig att få i och ut och när kabeln gick sönder så använde vi istället en vanlig USB-C-kabel istället. Linedock väger 912 gram så den märks helt klart av i väskan när vi har den med oss på stan, men med tanke på att den även agerar laddare så kan vi göra väskan lite lättare genom att ta ur vår powerbank. Att Linedock har valt att göra sin docka i samma formfaktor som en MacBook är en fördel på kontoret där vi kan ha vår dator placerad på den utan att ta upp extra plats på skrivbordet. Samtliga anslutningar fungerar precis som önskat och den har inga problem att koppla upp mot vår 4K-skärm.

Summering

Linedock är annorlunda och rolig produkt som helt klart drar blickarna åt sig oavsett om vi hade med oss den på kontoret eller jobbade ute i det fria. Att ha extra lagring, ett batteri och totalt nio portar i en och samma enhet är faktiskt väldigt smidigt. Den väger dock nästan ett kilo så det märks när den åker ned i datorväskan men att ha denna stående på kontoret hela tiden fungerar faktiskt väldigt bra. Prislappen kan nog många tycka är lite i överkant och väljer man modellen utan SSD får man betala 349 dollar, med 256 GB SSD-lagring får man betala 449 dollar och med 1TB SSD-lagring landar kalaset på 699 dollar.

Vill du läsa mer om Linedock kan du göra det på deras hemsida.

Skriven av Marcus Attefors

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.