Är Apple TV en onödig produkt 2020?

Apple TV har för mig varit räddningen från alla usla gränssnitt och slöa processorer i TV-apparater men har det blivit bättre och behövs verkligen en Apple TV nu när vi snart går in i 2020?

Undertecknad har haft en Apple TV sedan Boxee Box tackade för kaffet och Apple presenterade en ny Apple TV med egen App Store den 9 september 2015. På den tiden hade smart TV-konceptet börjat ta fart och TV-tillverkare började lansera egna OS till sina TV-apparater men upplevelsen var allt annat än trevlig. Det gick slött, appar kraschade och UI:t var allt annat än genomtänkt och användarvänligt. Nu har det gått ett par år och för ett par veckor sedan slog jag till på en Samsung Q90R på Black Friday och planen har hela tiden varit att köpa en Apple TV 4K till den nya TV'n. Jag ville dock inte klicka hem den på en gång för det är väl ändå schyst att ge Samsung en chans att visa vad som har hänt under årens gång, det borde ju ha blivit bättre tycker man? Samsung är dessutom en av få tillverkare som har stöd för AirPlay 2 och Apples TV-app i sina TV-apparater.

Först kan det vara på sin plats att faktiskt berätta vad jag använder min Apple TV till. Jag och mina familjemedlemmar konsumerar de vanliga streamingapparna så som Netflix, HBO, Viaplay och så vidare. Jag spelade även en del på Apple Arcade men i spel som Oceanhorn 2 orkade inte riktigt min Apple TV med och bjöd på ordentlig laggfest när det skedde mycket på skärmen så spelandet fick bli på min iPad Pro istället. Vi spelar musik nästan dagligen från Spotify via vår Apple TV och två gånger per år går jag även in i bilder-appen för att spela upp en film om barnens uppväxt på deras födelsedag som släkt och vänner kan se. Så i det stora hela så använder jag Apple TV för att streama video, musik och sist agerar den även HomeKit-hubb.

När min Samsung Q90R var monterad på väggen och strömsladden var i möts jag av ett rent och inte bloatat UI där endast ett få antal appar var förinstallerade. Precis som Apple TV har Samsung i sitt Tizen-operativsystem en app store där vi kan ladda ned fler appar. Här har vi inte i närheten av samma utbud som i Apples App Store men det ser ut att finnas det jag behöver. Samtliga streamingtjänster som jag betalar för har en app till Samsung TV'n och även Spotify finns så jag börjar ladda ned alla appar jag vill ha.

En sak som är tråkig för alla som äger en Apple TV 4K är att den inte kan spela upp material från YouTube i 4K. Anledningen till detta finns det nog inget direkt svar på men Apple har valt att använda HEVC som codec för 4K-material medans Google har valt VP9. Apple har ännu inte valt att lägga till stöd för VP9 och Google är inte sugna på att konvertera sitt material till HEVC så det går att spela upp på Apples alla enheter och där står vi och stampar. Vi lär förmodligen inte heller se något stöd förens båda väljer att gå över till nästa generation av codecs och då får vi hoppas att de väljer en gemensam. Samsung har tacksamt nog valt att stödja VP9 så i deras YouTube-app kan jag nu avnjuta 4K med härliga färger i HDR.

Det finns egentligen två negativa saker jag har att säga om Apple TV och det är avsaknaden av 4K på YouTube samt fjärrkontrollen som jag aldrig har lyckats bli kompis med. Touch är inte alltid bättre och jag föredrar fysiska knappar på min TV-kontroll, men detta är självklart en smaksak. Så hur är det då att helt byta ut Apple TV mot Samsungs egna system? Oväntat trevligt måste jag ändå säga. Allt går blixtsnabbt och apparna är bra byggda, är stabila och innehåller all funktionalitet som vi redan har på Apple TV. Även Apples egna TV-app ser identisk ut och jag kommer åt filmer som har köpts på iTunes och kan titta på deras nya streamingtjänst. Det är inte heller några problem att använda AirPlay 2 till TV'n och jag kan enkelt visa privata bilder och videos.

När jag tittar på uppdateringshistoriken för apparna verkar de uppdateras kontinuerligt vilket är bra och som det känns just nu finns det absolut ingen anledning för mig att köpa en Apple TV 4K. Ett av Apples stora trumfkort är att de är en av få tillverkare där ute som skickar ut uppdateringar till sina produkter under flera år och frågan är hur länge min Samsung TV kommer hålla sig uppdaterad och fräsch, men det återstår att se. Kontentan är att Apple TV kan vara ett onödigt inköp om du har en ny TV med en snabb processor och ett genomarbetat OS. Använder du enbart din Apple TV för streaming hos de populäraste tjänsterna så kommer du inte ha några problem med att köra allt via TV'n. Men behöver du en HomeKit-hub, vill kunna spela Apple Arcade eller andra spel i App Store så är Apple TV fortfarande det självklara valet. Så den stora frågan är om Apple TV kommer att vara en onödig produkt 2020? Absolut inte, men den är inte längre ett måste då de inbyggda systemen i TV-apparater börjar förstå vad kunderna vill ha och detta är nog mycket tack vare Apple.

Samsungs UI ovan

Apple TV's UI ovan.

Skriven av Marcus Attefors
Kommentarer
90 svar

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.