Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Recension: Sensei är ett svenskt diagnosverktyg med extra allt

Vi är många som använt oss av diagnosverktyg och olika rensningsprogram som till exempel CleanMyMac X i våra datorer. Det svenska bolaget Cindori släppte för en tid sedan ett nytt program i denna genre, Sensei.

Bakom det svenska bolaget hittar vi programmeraren Oskar Groth som sköter allt inom företaget själv; utveckling, försäljning, marknadsföring och support. Bakom namnet Cindori har Oskar skapat program som Trim Enabler och Disk Sensei som många använt sig av för att installera och maximera sina SSD-enheter.

Nu är 'disk' slopat och Sensei fokuserar bredare. Detta är ett program med rejäl bredd och det går att få reda på allt om sin dator. Allt från hur hårt fläktarna jobbar, temperatur på datorns olika komponenter, vilken processorkraft man använder och hur det går för RAM-minnet att hänga med i arbetetsflödet. Samtidigt kan man rensa bort onödiga filer och program som man inte använder.

Tidigare använde undertecknad en äldre MacBook Pro (sent 2013), där det användes program både för att kunna rensa RAM-minnet när badbollen inte ville sluta snurra och ett annat program för att kunna rensa onödigt på hårddisken emellanåt. Nu kan man enkelt få allt detta i ett och samma program.

Nu är den gamla trotjänaren utbytt och idag används en MacBook Pro från 2019, tanken var först att inga liknande program skulle behövas. Men med tiden har det visat sig användbart, trots att datorn nästan var ny kunde 6 gigabyte rensas bort från SSD-enheten samtidigt som alla funktioner och information vi får på kontrollpanelen i Sensei kan vara väldigt hjälpsamma.

När fläkten börjar surra och datorn känns trög så kan vi enkelt kolla vad det är som gör att datorn stöter på patrull. En snabb titt i Sensei och vi kan konstatera att det är de tjugofem flikarna öppna i Photoshop som ställde till besvär, då är det bara stänga ner ett par stycken och sen fortsätta sitt arbete utan att badbollen ska behöva snurra igen.

Användningsområdet är brett i Sensei, där det oftast behövs flera program eller väldigt mycket kunnande så löser Sensei det enkelt. Vi kan välja att optimera vår dator genom att se över och ta bort olika startprogram och annat som gör att vår dator känns seg vid uppstart. Vi får en förenklad och smidig avinstallerare som söker genom vår dator för att ta bort både app och tillhörande filer enkelt. Vi kan rensa och återvinna diskutrymme genom att scanna av och ta bort onödiga filer och sånt som inte används och vi kan dessutom trimma vår SSD med Trim Enabler som finns inbyggt.

Samtidigt får vi en fin överblick av vår hårdvara där vi kan titta separat på lagring, grafik, batteri och kylning eller faktiskt få se en riktigt snygg överblick av allt samman.

Sensei kostar 29 dollar om året eller 59 dollar för en livstidslicens, har man redan Trim Enabler eller Disk Sensei så kan man enkelt uppdatera både sitt program och sin licens via programmets hemsida.

Vår slutsats blir att Sensei är ett snyggt, smidigt, mångsidigt och prisvärt program om man eftersöker dessa funktioner. Varesig man vill kunna rensa för att snabba upp sin dator eller bara kunna se hur den faktiskt mår. Vi mår bra av Sensei.

Läs mer om och köp programvaran på tillverkarens hemsida.

Skriven av Dennis Klarin
Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.