Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

EU-parlamentet kan tvinga Apple att byta laddkontakt

Hur många gånger har man inte svurit över att man har fel kabel med sig, eller försöker vända USB-kontakten åt rätt håll för femtiofjärde gången. Vore det inte skönt med en standard där alla använder lika så att det alltid finns inkopplade kablar att tillgå. Det kan bli sanning. EU-parlamentet röstar om en EU-standard.

Det var uppe för diskussion redan 2014 om en standard för laddning av mobila enheter. Då resulterade det i ett direktiv att aktörerna på marknaden själva skulle komma fram till vilken port de gemensamt skulle använda. Eftersom det inte skett i den utsträckning de önskat så har det nu resulterat i en omröstning i EU-parlamentet.

De flesta mobiltillverkare tycks ha enats om USB-C men Apple envisas med att använda sin Lightning-kontakt år efter år. EU-parlamentets omröstning nämner heller inte vilken typ av gränssnitt som skulle väljas som EU-standard, men eftersom Apple är det enda företaget som envisas använda något annat så kan man gissa att det mer eller mindre handlar om att tvinga Apple att följa riktlinjerna i EU.

Bytet till en gemensam kontakt handlar i grunden om att göra något för miljön. Det uppskattas att över 50 000 ton gamla laddare kastas varje år, något som drastiskt skulle kunna sänkas. Apple ryktas släppa en kontaktfri mobil 2021 och använda sig enbart av trådlös laddning, frågan är om det kan kringgå detta, om det visar sig landa i ett sådant beslut och om ens planerna på en kontaktfri telefon faktiskt finns.

EU-parlamentets omröstning pågår just nu, men när vi kan vänta oss ett resultat förtäljer inte pressmeddelandet.

Källa: Sweclockers.se

Skriven av Dennis Klarin
Kommentarer
25 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.